Allemaal mooi, goed en waar, maar waar kan je als particulier leren hoe je een brand blust?
Dat je bepaald gereedschap hebt wil nog niet zeggen dat je weet hoe er mee te werken. En bij een brandblusser geldt natuurlijk dat het de eerste keer meteen goed moet zijn. Echt ervaring wil je er niet mee opdoen
Er staat je niks in de weg een emmer vol troep in de hens te steken in je achtertuin. Bij de BHV gaat het niet veel anders, alleen gebruiken ze dan een metalen namaakversie van een frituur, monitor of prullemand waar via een leiding gas in verbrand word. Zodra jij het vuur uit hebt draaien zij de kraan dicht. Je kan ook je BBQ op die manier blussen als je gegeten hebt of je houtstoofje op het terras, dan 'verspil' je geen materiaal.
Van alle blussers die je kunt kopen zijn de schuimblusser en de poederblusser het meest voorkomend, ook door de prijs en het gemak van productie en gebruik.
Poeder, zoals al is aangedragen, heeft nevenschade maar ze zijn goedkoop (vanaf een tientje), compact en 'verdringen' het vuur zoals het waterscherm van een brandslang dat ook kan, maar dan zeer tijdelijk (max 10 seconden voor een kleine blusser). Het stof is in de basis niet schadelijk voor mensen (het is in feite een soort zout) maar inademen kan irriterend werken en je kunt binnen enkele maanden alle nabije elektronica gedag zeggen, het stof is namelijk sterk corrosief. Ze zijn in principe geschikt voor alle type branden behalve vet. Gebruik: Pin trekken en spuiten richting de vlambron. Hij blust door het verstoren van de vuurdriehoek, hij neemt de zuurstof weg van het vuur.
Schuimblussers houden het iets langer vol, maar zijn zwaarder. Alleen geschikt voor vaste en vloeistofbranden, bij een vloeistofbrand moet je het hele 'oppervlak' van de brandende vloeistof ermee kunnen bedekken anders heeft het weinig zin (het is de damp niet brand, niet de vloeistof zelf). Hij blust door het sterk afkoelen van de omgeving waardoor het vuur uitdooft, maar bij het 'bedekken' zoals beschreven neemt het ook de zuurstof weg. Gebruik: pin trekken en in de vlammen spuiten (of de brandende vloeistof afdekken). Je hoeft de blusser niet leeg te maken, maar beter safe than sorry.
Wil je het geld erin steken (en dan gaat het niet alleen om aanschaf maar ook onderhoud) kun je voor Co2 gaan. Deze blussen over het algemeen heel snel en net als met schuim halen ze de benodigde temperatuur voor ontbranding weg door extreem te koelen. Ze zijn minder 'veilig' in de zin dat het vasthouden van de enorme koker (die deze blussers nodig hebben voor het verdampen van de Co2) je hand aan de koker doet vastvriezen (hier helpt een stukje training dus zeker) en over het algemeen een duurdere oplossing. Ze zijn handig omdat ze ook elektriciteitsbranden kunnen blussen (de Co2 geleid geen stroom) maar indien het om huis-tuin-en-keuken-voltages gaat (tot 1000v) voldoet een schuimblusser hier ook voor. Gebruik: pin trekken en zorg dat je voor je begint je hand op de 'veilige' handgreep van de koker hebt (anders zit je vastgevroren). Leegmaken niet nodig. Houd er rekening mee dat alhoewel de meeste apparatuur in huis nominaal op 230 of 400v werkt, en je dus geneigd zou zijn te denken dat je dus overal met schuim af kan, sommige apparaten intern op bizarre voltages werken. Beeldbuizen zijn hier een voorbeeld van, maar ook magnetrons en wie weet wat nog meer.
Vetblussers zijn echt alleen daarvoor geschikt: vetbranden. Ze zijn heel prijzig en moeten op een hele specifieke manier gebruikt worden, anders hebben ze geen zin. Er zit een speciale spuitlans aan, je moet de brandende vloeistof helemaal bedekken en je MOET de blusser leegspuiten, want aan het 'eind' komt er nog een 2e blusmiddel uit om de boel helemaal af te dekken en afgesloten te houden (een soort stolmiddel geloof ik). Gezien de prijs van zo'n ding zijn ze alleen interessant voor commerciele keukens, thuis gooi je gewoon het deksel op de pan (heb dit dus altijd bij de hand). Blusdekens zijn hier NIET geschikt voor, vet brand met zo'n temperatuur dat de deken uiteindelijk gewoon smelt en ook in de fik vliegt.
Wat betreft melders voor stoffige ruimtes: Je hebt ook 'hitte' melders. Iets duurder, wel compacter en bestand tegen stof.