Gender dialoog

Status
Niet open voor verdere reacties.

houtdraaierke65

Actieve deelnemer
8 apr 2018
432
88
57
Linter
Doet het hele woke gebeuren nu hier ook al zijn intrede?
Iedereen begrijpt de strekking van Trigger zijn schrijven. Niets kwaad bedoeld met zijn zin.
Maar toch even een tik op de vingers dat er ook vrouwen deelnemen aan dit forum.
Is dit echt nodig?
Ja, laat ons gewoon normaal doen. Mag op werk ook al niet meer spreken van Dames en Heren. Moet nu allemaal grijze massa zijn.
 
  • Leuk
Waarderingen: MartijnEHV en Poortstuk

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.592
738
Leeuwarden
Dan ben ik al 25 woke, tijdens mijn studie Humanistiek heb ik als bijvakken feministische studies gedaan en gerealiseerd dat op bepaalde gebieden vrouwen niet gezien worden. Een herkenning van een vroegere praktijk waar ik als manager van afdelingen met vrouwen zag dat ook al niet gezien werd dat sommigen van hen slimme ICT specialisten waren. Eigenlijk ben ik dus al 40 jaar woke. Dus dit heeft niets met een hype van nu te maken.

In de loop der tijd hebben vrouwen schoorvoetend zich op het forum gemeld en wij hopen dat ze zich hier thuis voelen en blijven voelen. Houtbewerken is een domein waar ieder mens diens talenten in kwijt kan en ook met anderen mag delen. Wij hebben al jaren een beleid van vriendelijkheid en gelijkwaardigheid, het is dus geen exclusief mannen domein. Zo af en toe hebben we hints gegeven als we denken dat het helpt om dit te bevorderen. Dat doen we ook op andere gebieden als forumleden elkaar aanvallen of afzeiken. Ook seksistische uitingen en andere beledigingen tolereren we niet. Vandaar mijn hint.

Ik denk dat enige bewustwording normaal is. Neem een voorbeeld aan Trigger die hier niet polariserend op reageert, compliment daarvoor.

Ik realiseer me dat dit een knuppel in het hoenderhok lijkt te zijn die dit topic gaat vervuilen. Als dat ontspoort verhuis ik het naar de kantine.

Fons, moderator
 

Dencom

Actieve deelnemer
13 aug 2020
332
128
Bocholt (Kaulille) Belgie
Fons begrijp me niet verkeerd, ik kan me echt vinden in je schrijven' Maar als het geforceerd moet gaan en niet organisch dan schiet het zijn doel voorbij. Het wordt belerend en ja dan polariseer je. Volledig met je eens dat er gemodereerd moet worden als er grenzen overschreden worden. Iedereen is welkom op dit forum. Geloof niet dat er hier sprake van was.Maar hebben er dames geklaagd bij je over trigger zijn schrijven? Geloof het niet toch?
Nee jij nam als man de moeite om het op te nemen voor de dames die hier ook aanwezig zijn op dit fijne forum.
Ik volg trigger zijn verhaal met plezier, maar als de schoolmeester even moet duiden dat dit wel erg is dat iemand zegt mannen. Dan stoort me dat, we zijn geen kleine kinderen die verbeterd moeten worden als iemand iets onschuldigs schrijft.
 

Dencom

Actieve deelnemer
13 aug 2020
332
128
Bocholt (Kaulille) Belgie
Alleen de tittel al? Gender dialoog als je dit echt ter harte neemt dan mag je in sommige groepen het woord vrouw niet meer gebruiken. Men spreekt van een mens met een menstruatie cyclus.
Of je nu man, vrouw alien bent we zitten hier omdat we het fijn vinden om met hout te klooien. Laten we a.u.b niet verzanden in een uber correcte , elk woord wegende voor je op send drukt en je tekstje geplaatst wordt.
'Oh ben ik iemand vergeten? kwets ik iemand? krijg ik gedoe met moderator?
Lees gewoon de intentie van wat er geschreven wordt en vind dat oké.
 
Laatst bewerkt:

trigger

Post veel
15 jun 2020
1.598
1.000
Voelt wel een beetje alsof we het zo samen doen he, heren :cool:. Jullie de kennis, ik de dommekracht...

Even mijn twee cent, want door dit bericht de startpost van een nieuw topic te maken word het mijn inziens een beetje uit context gehad (min of meer letterlijk ;)).

Laat ik voorop stellen dat ik in mijn persoonlijke, maar ook professionele leven als zéér progressief bekend sta. Ik heb een leidinggevende functie maar ook daarvoor al heb ik regelmatig een punt gemaakt van ongelijkheden of, vaker voorkomend, uitingen door collega's die bedoeld waren ongelijkheid te benadrukken (of er gebruik van te maken voor een goeie grap). Wij onderwijzen onze kinderen ook op diezelfde wijze en maken er een punt van dit soort zaken uit te leggen aan ze.

Dat neemt niet weg dat er nu ook mensen bestaan (ik ben ze op dit forum nog niet tegengekomen, maar we hebben het allemaal vast wel eens gezien) die het erom doen. En daarmee wil ik zeggen, beledigd zijn gewoon omdat ze de aandacht wilden. En die mensen beginnen de schaal naar een niveau te trekken dat mensen bang zijn een opmerking te maken, een grap of zelfs maar een voornaamwoord te bezigen zonder iemand te beledigen. Op die manier gaan ze over een grens met een ander deel van de bevolking, namelijk mensen die gewoon niet zo assertief/verbaal krachtig zijn en die (soms onterecht) het gevoel krijgen dat ze niks goed kunnen doen, en dus maar helemaal hun mond houden (en dus geen al dan niet waardevolle toevoegingen meer leveren).

Ik geef Fons, @Athanor gelijk: we moeten er alert op zijn. Ik heb de opmerking niet bewust zo geschreven, maar ken sommige mensen al bij voornaam (en dus weet tot welk geslacht ze zeer waarschijnlijk behoren) maar ook omdat ik mijn kinderen (1 jongen, 2 meisjes) ook met 'jongens' aanspreek als ze de tent weer eens afbreken (jongens, is het nou klaar met dat gedonderstraal...). In dit geval dus de 'neutrale' groepsaanduiding zoals onze taal die óók kent (en nu maar hopen dat niemand een probleem gaat maken van de geslachtskenmerken van onze taal...).
De gedachte is zo: Je hebt individuen (ja, het gebeurt ook andersom) die opmerkingen/handelingen bezigen die het andere geslacht op een achterstand stellen. Je hebt mensen die actief proberen die trend tegen te gaan. Je hebt ook een groep mensen die hier neutraal in zijn, of op zijn minst geen deel uitmaken van deze discussie. Het punt wat Fons denk ik probeert te maken is dat als je niets doet, je dus eigenlijk de 'foutdoeners' meer ruimte geeft. Denk aan de bewegingen in onze zeer recente historie om vrouwen gelijkheid te kunnen bij werk, salaris, stemrecht... die beweging was nodig om de zeer door mannen gedomineerde wereld bij te trekken.

Maar laten we daarbij inderdaad niet voorbij gaan aan onschuldig taalgebruik. Ik poogde iedereen te addresseren in mijn topic, ongeacht gender, en gebruikte daarvoor een taalconstructie die ik (nog steeds) niet vreemd vind als je een (al dan niet gemengde) groep mensen aanspreekt.

Edoch wel goed om hier scherp op te zijn. Ik zou Fons wel de suggestie willen doen: Wellicht was het effectiever geweest dit topic direct te openen met eventueel een referentie naar het mijne, in plaats van de discussie daar te starten en dan verplaatsen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dencom

knotwilg

Actieve deelnemer
17 apr 2011
656
274
Eanske
ingoogni.nl
en dus weet tot welk geslacht ze zeer waarschijnlijk behoren
en daar zit de crux van "het probleem", je weet niet hoe/wat ze zich voelen.
Iedereen is, in ieder mogelijk opzicht, iets op de schaal van a to b.

Het lastige is dat onze taal een beetje onhandig is in dit opzicht. In het Engels is het wat makkelijker door altijd "they" te gebruiken en in het plat Twents is het ook makkelijk omdat "he hef" en "se hef" (ze/hij heeft, zij/hebben) door elkaar gebruikt worden onafhankelijk van het geslacht van het onderwerp. Het verschilt bijna per dorp of iedereen een he of se is.
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.592
738
Leeuwarden
Ik ben me door de gedachtewisseling wel gaan realiseren dat ik iets te kort door de bocht het thema heb aangekaart. Ik heb de opmerking van Trigger weer teruggezet in het oorspronkelijke topic om dat het nu leek of hij de discussie begon. Verder begrijp ik dat we hier natuurlijk primair onze aandacht op houtbewerken richten, met alles wat daarmee te maken heeft. Ook is er een zekere mate van onwetendheid met betrekking tot gebruik van taal en wat we daarmee feitelijk zeggen en welke onderliggende waarden we daarmee uitdrukken. Dat maakt dat ik terughoudend zal zijn het geven van hints zoals ik het topic van Trigger. Maar zoals voorheen zal ik zeker bijsturen als er seksistisch taalgebruik plaatsvind of mensen nadrukkelijk zich niet zullen herkennen in gevoerde gesprekken.

Verder sleep ik natuurlijk mijn voormalige professionele achtergrond mee, als geestelijk verzorger heb meermaals meegemaakt hoe mensen gekwetst kunnen zijn door uitsluiting en botweg wegzetten. En alhoewel de humanistische geestelijke verzorgers niet echt preken, zou je dit als een variant ervan kunnen zien.

In deze situatie bestond mijn hint in een vraag aan Trigger waarop overigens een helder antwoord kwam. Maar het ”Triggerde” toch anderen om hierop in te gaan en zo komen we tot deze dialoog. Waarvan ik overigens vind dat de titel wel toepasselijk is.

Al met al is het ook wel weer kenmerkend voor dit forum dat een dergelijke dialoog op inhoud van begrippen met duidelijk maken van meningen gevoerd kan worden. Dat is de manier waarop we deze samenleving leefbaar kunnen houden.

Fons

651FB7CB-8FB7-481D-AA5C-FF342853620D.jpeg
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: mathieu en Dencom

boudewijn_de_bouwer

Actieve deelnemer
3 jun 2021
196
79
Zuid Holland
Doet het hele woke gebeuren nu hier ook al zijn intrede?
Iedereen begrijpt de strekking van Trigger zijn schrijven. Niets kwaad bedoeld met zijn zin.
Maar toch even een tik op de vingers dat er ook vrouwen deelnemen aan dit forum.
Is dit echt nodig?
Dat dus. Ik snap dat er vanuit een klein deel van de mensen discussie over is, maar kunnen we dat aub op genderworking.nl doen en het hier gewoon over hout, gereedschap, en klussen hebben?

Ik word een beetje moe van het overal maar moeten discussieren over zo'n issue, temeer daar 95% van de Nederlanders geen alfabet-persoon is.


Wellicht wat stevig geponeerd, ik heb echt niets tegen mensen die 'anders' zijn (in welke zin dan ook)... maar je wordt wel doodgegooid met dit soort discussies. Dat is meer mijn punt.
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.592
738
Leeuwarden
Ik word een beetje moe van het overal maar moeten discussieren over zo'n issue, temeer daar 95% van de Nederlanders geen alfabet-persoon is.
De vermoeidheid creëer je natuurlijk zelf als je er op gaat reageren, dat staat je vrij, maar er wordt serieus ingegaan op de opmerkingen die mensen maken, en zo leren mensen elke dag inclusief de moderator:sneaky:

En nu ga ik eerst maar weer eens een middag de werkplaats in en eens kijken “wat hout snijdt”…….
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.630
270
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Even afgezonderd van alle meningen (die mogen er zijn), maar mijn voorstel zou een slotje zijn. Ik herinner me discussies over diverse onderwerpen zoals taalgebruik, de Brexit, het kopen van Chinese of Europese spullen en de oorlog in Oekraïne met wat radicale uitspraken over Poetin... Allemaal onderwerpen die hoewel goed bedoeld, niets met hout te maken hadden, uit de hand liepen en zo binnen de kortste keren een slotje kregen van de moderators of verwijderd werden. Dus om met dezelfde maat voort te meten, wat mij betreft een slotje. Het punt is gemaakt en verdere reacties gaan volgens mij niet veel meer toevoegen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.