Ik zou toch niet te veel waarde hechten aan een bouwkundig constructief advies van een houthandelaar. Wil je weten of je beoogde constructie bouwkundig verantwoord is dan vraag je dat aan een bouwkundig adviseur. Hier op het forum is ook een hoop kennis en ervaring te vinden, maar jij bent uiteindelijk de persoon die de afweging moet maken en met de gevolgen moet leven als het niet juist blijkt te zijn.
Dit formaat bouwwerken worden ook aangeboden op basis van 44 mm blokhutprofielen. Nu lijkt me dat niet de meest ideale oplossing, maar het zal niet verkocht worden als het binnen een paar weken om waait. Hier een voorbeeld:
Dubbele houten garage CLASSIC DUO (44 mm), 6x9 m, 54 m²
Ik zou dit zelf wel aandurven met alleen frames. Die moeten wel op een fatsoenlijke fundering staan. Heb je zandgrond dan kun je een betonnen strookfundering maken. Heb je kleigrond dan liever een betonnen plaatfundering. Ik hou wel van een beetje robuust bouwen en zou een maatje groter pakken dan die 38 x 89 maar dat is misschien niet eens nodig. Aan de bovenkant van de wand leg je twee planken horizontaal neer, door deze overlappende te maken krijg je een stijve constructie over een lengte van 8m. Sterkte van de wand komt uit de SLS profielen en stijfheid komt uit de beplating. Niet zuinig zijn met schroeven/spijkers. Je wand komt er grofweg zo uit te zien:
Stijfheid en sterkte heb je uit je SLS profielen en beplating, nu is het nog zaak om het bouwwerk stabiel te krijgen. Dat doe door wanden en dak op de juiste manier te plaatsen en te verbinden met elkaar. Bijvoorbeeld je zet twee lange sterke en stijve wanden parallel aan elkaar en legt daar een dak op, dat is niet stabiel en het geheel valt om. Zet er dan een 3e wand bij die haaks staat op de andere en het geheel is wel stabiel. Grote openingen in wanden en daken kunnen hier ook invloed op hebben.
Voor het dak een overspanning van 6.4 m moet prima gaan met I liggers. Ik heb ze van Finn joist gebruikt en dat werk wel heel fijn. Op de website van Metsa Group is reken software te downloaden waarmee je vrij gemakkelijk een balklaag berekend met hun producten. Ik heb het toevallig nog op mijn computer staan, zoiets zou voor 6.4 m overspanning moeten werken:
Zie ook het gewicht van slechts 3.5 kg/m, die balken van 6.4 m lengte leg je er zo op.
Ik zou even een kort plannetje uitwerken met hoe je de volledige constructie zou willen maken en dat voorleggen aan iemand met verstand van zaken. Details van fundering, constructie en materialen voor wanden en daken en locaties van ramen en deuren moeten meegenomen worden in de overweging.