Rudy,
enkele opmerkingen nog, het asgat in een frees is geen indicatie of iets werkt of niet op een machine met een dunnere as.
Het is enkel een aanpassing door de fabrikant om zijn frezen op zoveel mogelijk verschillende machines te kunnen plaatsen.
Gewicht van de frees doet niet ter zake, wel of de frees mooi uitgebalanceerd is, en daar is bij vaste frezen nooit een probleem mee.
Freeskoppen met losse messen gaan hier al eens de mist in.
Elke frees in het gamma van een frezenbouwer kan je bestellen met verschillende asgaten, 30, 35, 40, 45, 50mm zijn wel de meest gangbare maten.
Heb je nu een machine met een as van 30mm, dan kan je daar probleemloos frezen op plaatsen met een groter asgat. Het enige wat je moet hebben is een adapter, en die kan elke metaaldraaier vervaardigen.
Onderstaand enkele foto's van één van mijn adapters, die is ondertussen al dertig jaar in gebruik
Waar je wel terdege mee moet rekening houden is de lagering van de freesas, dat is het pijnpunt bij veel hobbymachines. Het is daarom ook van groot belang om de frezen altijd zo laag mogelijk op de as te plaatsen, rekening houdend met het te frezen werk. Hoe korter de afstand tussen frees en lagering hoe beter.
Soms kan je niet anders dan de frees meer naar boven op de as te plaatsen, maar om de lagering toch wat te ontzien kies je in dit geval voor een lager toerental.
Pennenschijven moeten minstens 200mm diameter hebben om bruikbaar te zijn, 250mm is beter, maar niet elke machine kan dit velen. Meestal zal de fabrikant de max. doormeter wel aangeven.
Met een schijf van 200mm kan je een pen frezen van ongeveer 75mm lengte, en dat heb je nodig wil je een deur of raam samenbouwen.
Nog belangrijk bij het gebruik van frezen of pennenschijven, overschrijd NOOIT het aangegeven max. toerental dat op elke frees aangegeven staat.
En ga je frezen, gebruik dan ook zoveel mogelijk je aandrijver, dat werkt een stuk veiliger, en levert strakker freeswerk af.
Mvg,
André
Attached files
