Wat bedoel je met de 200 watt per WCD ?
Als je een installatie uit tekent en berekend moet je ook de groepen verdelen. Als de verbruikers die achter de WCD's komen niet bekend zijn wordt in het algemeen 200Watt vermogen gerekend per (dubbele) WCD. (en 100Watt per armatuur). Een groep 16A mag maximaal 3680Watt aan vermogen aangesloten hebben. Gemengde eindgroepen (dus groepen met verlichting en WCD's) mag je ook maximaal maar 1200Watt aan verlichting op de groep hebben.
Ik noem maar wat: Stel, een paar TL bakken aan het plafond met in totaal 500Watt aan verlichting. Dan houden we op de groep nog 3680 - 500 = 3180 Watt over. Je wil de groep nooit gelijk helemaal vol proppen, dus wil je sowieso 500Watt over houden.. Dan kan je dus 2680Watt vullen met WCD's. Reken 200Watt per dubbele WCD, dan kun je dus 2680 : 200 = 13 dubbele WCD's plaatsen op deze groep
Betekent dit dat je voor de lichtschakelaar en zo ook met de XMvk kabel werkt, met andere woorden dat de schakeldraad niet meer zwart is , maar de kleur van de fasedraad, dus de kleur bruin heeft? Idem voor hotelschakelingen?
Voor hotelschakelingen pak je dan de 5 aderige kabels. Die hebben bruin, blauw, geel/groen, zwart en grijs. Dan gebruik je zwart en grijs als schakeldraden tussen de schakelaars. De meeste behuizingen van de opbouw schakelaars hebben wel een nutteloze loze aansluitpunt waar je de geel/groene ader onder kwijt kan. En de blauwe ader druk je dan een lasdopje op. Van de schakelaar naar de armatuur moet je dan eigenlijk weer met een 4 aderige kabel werken. Of 5 als 4 er niet is. Vroeger mocht je dat nog wel met de 3 aderige kabel doen. Dan bleef bruin bruin en dan maakte je de blauwe ader zwart als schakeldraad door middel van tape of krimpkous. Maar als je alles officieel wil doen mag dat tegenwoordig niet meer.
Begrijp ik dat in de door jou voorgestelde sitiatie een standaard XMvk naar het licht armatuur gaat, ook ook met de kleur blauw , zwart, geel/groen?
Veelal ga je van de schakelaar naar een lasdoos. En van de lasdoos naar een armatuur.
Vanaf de schakelaar naar de lasdoos gebruik je dan dus de 5 aderige kabel waarvan je dan alleen de bruin en zwart gebruikt. En van de lasdoos ga je dan door naar de armatuur met ook een 5 aderige kabel waarvan je alleen de kleuren zwart, blauw en geel/groen gebruikt.
Het is ook maar net wat voor kabel je voor handen hebt zoals degene hierboven al aangeeft. Bij de ene bouwmarkt hebben ze 3 aderige kabel met zwart, blauw en geel/groen, en bij de andere bouwmarkt hebben de 3 aderige kabel met bruin, blauw en geel/groen. Als je die met de zwarte ader hebt hoef je natuurlijk niet met een 5 aderige kabel naar je armatuur toe.
Nogmaals.. Officieel mag je niet meer met tape of krimpkous werken om een ader van kleur en dus functie te veranderen.
Wat je hier mee doet moet je natuurlijk zelf weten. Ikzelf zal het wel snappen als je van een bruine ader een zwarte maakt of andersom, om maar uit te kunnen komen met een 3 aderige kabel. Als je maar wel ten alle tijde de geel/ groene echt geel/groen houdt, want dat is en blijft toch de belangrijkste ader in de installatie en daar moet je gewoon echt niet mee gaan knoeien.
Als je de aders die je niet gebruikt maar wel afdopt want je wil niet dat ze niet per ongeluk in een andere lasdop schieten met alle gevolgen van dien!