Sterkte en stabiliteit zijn uiteraard beide van belang. Het is handig om dit onderscheid te weten. In de praktijk verzorgen vaak dezelfde bouwdelen beide onderdelen wel enigzins. Pas als je heel slank gaat detailleren wordt het pas echt belangrijk.
Bovenstaand plaatje is een mooi voorbeeld van dat het door elkaar gehaald wordt. Het is niet perse fout
Ik zal proberen wat uit te leggen, dat kan handig zijn bij het ontwerpen van (grotere) meubels.
- De zijpoten in het plaatje hebben geen (zichtbare) verbinding met de ligger. Dit is dus een scharnierverbinding en geen momentvaste. Dus die poten verhinderen het omkiepen niet.
- De middenpoot is breed en is getekend met een volledige overlap. Dit is een momentvaste verbinding en verhindert dus ook omkiepen.
- Als de middenpoot nodig is, is de ligger niet sterk genoeg.
- Als er vanwege een slanke ligger gekozen wordt voor een middenpoot, hoeft deze (voor de sterkte dus) maar heel slank te zijn.
- Stabiliteitsverbindingen kunnen slank zijn als er wordt gewerkt in driehoeken ("schoren"). Kijk ook naar een boekenkast waar 3mm hardboard achterplaat de kast al stabiel maakt. Bij driehoeken in twee richtingen (dus alleen trekkrachten) is een kabel al voldoende.
- Stabiliteit is altijd in drie richtingen nodig. X, Y en Z-as.
Het probleem bij sommige bedverbinders is dat er speling inzit, waardoor de stabiliteit niet optimaal is. Bovendien zorgt dat de speling voor een piepend of krakend bed bij beweging.