Dit weekend eens geëxperimenteerd met een andere manier van ontroesten, namelijk met behulp van citroenzuur. Het resultaat vind ik zeker zo goed als elektrolytisch ontroesten, en het is minder omslachtig.
Benodigdheden: citroenzuur in kristalvorm, een koffielepel, een kom water, en een hoop verroeste prullen.
Als voorbeeld heb ik enkele zwaar verroeste holpijpen genomen, deze had ik enkele jaren geleden eens gevonden in een scheepswrak, maar er altijd al tegenop gezien om ze via schuren terug wat op te frissen.
De procedure is heel simpel, neem een kom met water, gooi de verroeste zooi erin, voeg (in dit geval) twee lepels citroenzuur toe en heb twee dagen geduld, het eindresultaat is ongelofelijk.
Na de boel gedroogd te hebben er even over met een staalborstel, daarna een beurt op de slijpsteen en klaar voor gebruik.
Zolang je belletjes ziet op het oppervlak van het metaal is het mengsel actief, is dit niet meer zichtbaar en zijn de stukken nog te roest, dan gewoon een nieuw mengsel aanmaken.
Het procedé is reukloos, gasloos en volstrekt veilig, en het restafval kan gewoon in de tuin
Het citroenzuur kan je bestellen bij onlineshops voor wijn- en bierbrouwers, of bij de apotheker.
Onderstaand wat foto's tijdens de "werken"
Mvg,
André
Attached files
Benodigdheden: citroenzuur in kristalvorm, een koffielepel, een kom water, en een hoop verroeste prullen.
Als voorbeeld heb ik enkele zwaar verroeste holpijpen genomen, deze had ik enkele jaren geleden eens gevonden in een scheepswrak, maar er altijd al tegenop gezien om ze via schuren terug wat op te frissen.
De procedure is heel simpel, neem een kom met water, gooi de verroeste zooi erin, voeg (in dit geval) twee lepels citroenzuur toe en heb twee dagen geduld, het eindresultaat is ongelofelijk.
Na de boel gedroogd te hebben er even over met een staalborstel, daarna een beurt op de slijpsteen en klaar voor gebruik.
Zolang je belletjes ziet op het oppervlak van het metaal is het mengsel actief, is dit niet meer zichtbaar en zijn de stukken nog te roest, dan gewoon een nieuw mengsel aanmaken.
Het procedé is reukloos, gasloos en volstrekt veilig, en het restafval kan gewoon in de tuin
Het citroenzuur kan je bestellen bij onlineshops voor wijn- en bierbrouwers, of bij de apotheker.
Onderstaand wat foto's tijdens de "werken"
Mvg,
André
Attached files