Hoi allemaal,
Ik ben nieuw op dit forum, en wil snel beginnen aan mijn eerste project: het maken van een hanglamp.
Nu heb ik mijn oog laten vallen op een design hanglamp, echter is die iets te duur voor mijn portemonnee, en lijkt het me iets wat ik zelf kan fabriceren.
Bekijk bijlage 48396
Nu lijken mij het een aantal ribben. Ik heb me laten informeren, en de ribben zijn 8x8mm. Dit wilde ik eerst gaan zagen, dmv van een electrische figuurzaag, echter bij nader onderzoek blijkt het gelamineerd "triplex" (?!?) te zijn?
Bekijk bijlage 48398
Mijn vraag aan jullie is: hoe kan ik dit het beste gaan aanpakken? 8 mm dik hout kopen en heel geduldig gaan zagen? of een plaat triplex zagen in reepjes van 8 mm en deze op een mdf mal samen lijmen?
Alvast bedankt!
Groetjes Boudewijn
Hey,
Hierbij mijn realisatie.
Hiervoor heb de vorm eerst getekend en er een verticale doorsnede van gemaakt, daarna heb ik van de vorm een offset genomen naar binnen toe (dikte van mijn latjes). Met die vorm heb ik dan twee mallen getekend en uitgewerkt. De mallen passen op elkaar met een tussenruimte van mijn te maken latjes.
De malen heb ik enkele malen gefreesd en op elkaar geschroefd om een dikte te hebben van ongeveer 70 mm. Vervolgens heb ik stoken es fineer gesneden tot ik de gewenste dikte had bereikt. Op de mal had ik pvc plakband gekleefd om te voorkomen dat het werkstuk niet vastzat aan de mal. Zo heb ik ook een strook papier langs beide buitenkanten geplaatst. Voor de lijm heb ik gebruik gemaakt van structan (gebruik handschoenen) omdat deze me meer tijd gaf om alles te belijmen en op te spannen dan met gewone houtlijm, de lijmnaad is ook transparant.
Nadat alles droog is heb ik de buitenkant en binnenkant van papier ontdaan door op te zuiveren. Vervolgens één zijkant ontdaan van de uitpuilende lijm (wegsnijden met beitel) om die kant vlak te schaven met de schaafmachine. Daarna kon ik de lat in stroken zagen langs de breedte geleider op de paneelzaag met een groot zaagblad. Er werden dus meerdere latten gelijmd in de mal om te laten zagen. De latten werden op de werktekening geplaatst om de eindlijnen af te tekenen en de latten in de lengte af te zagen. De zijkanten van de laten heb ik dan geschuurd met de breedbandschuurmachine. Langs de onderkant maakte ik een inkeping zoals op de foto van Boudewijn bij ieder latje met de pennenbank en een mal .
Tijdens het ontwerp heb ik rekening gehouden met een diameter van een pvc buis. Op die tekening heb ik al mijn latjes in het bovenaanzicht getekend 7 x 14 en die op de buitenkant van de cirkel verdeeld.
Voor de onderste cirkel heb ik triplex berk gebruikt en die laten laseren en de kanten opgezuiverd.
Daarna heb ik een mal gemaakt in plaatmateriaal met de binnendiameter van mijn triplex en in de midden een gat gemaakt met de diameter van de pvc buis.
Met deze opstelling kon ik al mijn latjes eens presenteren tot de bovenste "koker" gesloten was. De buitenste latjes heb ik verdeeld op de onderste cirkel en de plaats aangeduid. Mijn opstelling was klaar om te lijmen en ik heb hier verschillende zaken geprobeerd om dit te kunnen lijmen.
Uiteindelijk is het me gelukt door een fineerstrook van een staaltje te gebruiken (voorzien van een papieren kant). Hierdoor kon je het fineer oprollen zonder dat het scheurt. Ik heb de de helft van mijn latten gelijmd op die strook die ongeveer een hoogte had van de koker bovenaan - de diepte waar ik de triplex met lampenfitting ging steken. De latten werden naast elkaar opgespannen tussen twee platen.
Zo kon ik een stook fineer kleven langs de binnenkant bovenaan. Dit heb ik tweemaal toegepast. Bij de twee opstellingen heb een lapje fineer verder laten lopen bij de ene langs de rechterkant en de andere aan de linkerkant.
Na het drogen kon ik de eerste helft op de mal plaatsen. Ik lijmde telkens enkele latjes vast aan de onderste cirkel met contactlijm. Bij het toevoegen van het tweede deel heb ik de flappen fineer bovenaan voorzien van lijm en de bovenste koker opgespannen met elastieken. Daarna kon ik het werk onderdaan verder zetten met de latjes van het tweede deel vast te lijmen.
Nadat alles klaar was kon ik de pvc koker uit mijn mal halen. In de houten koker van de lamp heb ik een triplex cirkel gelijmd deze was al voorzien met een gat voor de lampenfitting en enkel koelingsgaten.
Daarna moet ik de houten koker wat manueel bijschuren vooral de overgang waar de fineerflapjes zitten om de twee delen met elkaar te verlijmen. Het voordeel van de lagen fineer is dat je telkens een laagje kan afschuren om gelijk te komen met de andere latjes er naast.
Het was echt een projectje met veel proberen en denkwerk. Maar super fier op mijn resultaat!
Groeten Diego