Weer lekker geprutst vandaag! Bovenzijde zijkanten netjes gemaakt, onderzijde zijkanten voorbereid voor radiussen en daarna geradiust. Toen de zangbalken van de achterzijde afgetekend, die gaan we er van de week uithalen.
En nieuwe houtjes voor de hals en kopbeleg.. Mooie zuiver kwartierse plank Sapeli.. Deze nu wel heel houden, duur stukje hout.
Ik zit nog eens m'n verhaaltje door te lezen en ik besef ineens dat voor de leek radiussen helemaal niet logisch is.
Waarom een radius in de achterkant? Ook de voorkant trouwens. Dit is voor zowel stevigheid, bescherming tegen uitzetting en krimp alswel klankprojectie. Vooral de bescherming tegen krimp is erg belangrijk. Het bovenblad is bijvoorbeeld niet heel erg sterk in de lengterichting van de nerf, naaldhout is erg sterk, maar niet op de nerf. Als er geen radius inzit, kan het zomaar zijn dat in de winter, met lage relatieve luchtvochtigheid (25%), er scheuren ontstaan in het bovenblad (of achterblad, maar minder waarschijnlijk). Daarom is het ook erg belangrijk om een gitaar bij een rv van 45-50% in elkaar te lijmen, om de verschillen klein te houden.
In het achterblad zit dus een radius van in de regel 15 voet, in het bovenblad, afhankelijk van de bouwwijze, 28 voet. Waarom dan weer die grotere radius in het bovenblad? anders moet je weer heel erg rekening houden met snaarhoogte en een hele dikke toets, om boven die radius uit te komen. De brug ligt achter de top van de radius, de snaren moeten daar wel overheen kunnen