Wij hebben eerder de bewering kunnen lezen dat er geen schaven in Europa zijn gemaakt, daarin was niks over vergelijkingen of maat van kwaliteit. Gelukkig is dat bewering door sommig met een beetje kennis rechtgezet en zijn de andere nu een beetje wijzer.Of Tresselt de Kunz schaven in Duitsland produceert of niet maakt mij weinig uit. De kwaliteit wordt daar niet automatisch beter door. En mijn standpunt blijft: Made in Germany betekent heel, heel erg weinig. Duitsland is historisch zeer soepel geweest met de rechten op deze term. Van oudsher mag het worden gebruikt als de meeste waarde of techniek is toegevoegd in Duitsland (lekker vaag dus). Stel we zitten in Duitsland en ontwerpen een schaaf (techniek). Die laten we maken in India voor 2 euro en naar Duitsland verschepen. Dan stoppen we die in een Duitse doos (2 euro) door een Duitser (1 euro aan loon) dan hebben we dus voor 100% een echt Made in Germany product. Uiteraard is dit bijzonder krom. Er zijn dan ook rechtszaken over gevoerd tegen diverse fabrikanten, uiteraard door hun concurrenten. En na de wijzigingen in de wet in 2013 hebben die concurrenten ook regelmatig gelijk gekregen. Maar eerst moet er dus een rechtszaak worden gestart, waarna een rechter zich moet buigen over het al dan niet correcte gebruik van het "Made in Germany" label. Artikelen genoeg te vinden hierover.
Terug naar het onderwerp:
Record is tegenwoordig van Irwin, hun moderne schaven zijn niet echt best zeker niet in vergelijking met een LN of LV. Volgens mij hebben ze tegenwoordig trouwens alleen een 4 (in blisterverpakking).
Beter dan huidige Stanley 60 1/2 maar niet het prijsniveau van LN of LV is lastig, Quansheng is toch echt de enige fabrikant waar ik dan aan denk. Dus kijk naar Woodriver, Juuma, Dick, etc.
DuBois, vertel eens wat meer over die DuBoises.[..] maar de schaven die ik gebruik het meeste en met de meest plezier zijn de DuBoises
Bekijk bijlage 68307
Kunz de premium schaven zijn toch wel zeer netjes hoor, en passen mi prima in het rijtje highend merken. Ook met hun fris groene kleur en kersenhouten handvat vind ik ze eigenlijk nog een van de mooiste in z'n eenvoud. Ze hebben hun eigen kijk/variant op het norris stelsysteem bedacht, waar je van houdt of niet.
Heb zelf al 14 jaar een LN en het is mijn meest gebruikte schaafje, het is een oerdegelijk gemaakt stukje gereedschap. Ooit kocht ik via Ebay 2 gebruikte Bridge City Tool blokschaafjes met een verschillende beitel hoek. Prachtig gemaakt, schaven ook prima, maar ik pak toch altijd de LN. Was gisteren bij Baptist, om wat afspraken te maken over Open Dag Hout, en toen zag ik ook het Clifton blokschaafje, ook errug mooi gemaakt. Aan de Veritas mankeert ook niet veel en Peak schijnt ook echt prima te zijn.
Persoonlijk gun ik dan LN wel de deal, zonder hun inspanningen hadden we nog jaren oude Stanley's op moeten knappen, want in de jaren 80 was er eigenlijk geen betaalbare nieuwe goede schaven te koop.
En LN duur? Tja, het is wel geld, maar dan liggen er bij Baptist ook een verzameling zwaluwstaart zagen, LN nog geen 150 euro, Pax 200 euro en Bad Axe over de 300 euro....
Eigenlijk heb ik maar 1 advies, koop geen rommel
jaap
Je hebt gelijk. Toen ik ze verkocht zaten ze niet in het assortiment. Ik had even moeten kijken er kan in 8 jaar best wel wat veranderen.Echt wel.
DuBois, vertel eens wat meer over die DuBoises.Mag ook in een ander topic als dat hier offtopic is.
Maar ik zie meerdere vrij lange reischaven. wat is het verschil en wat voorn soort beitel heb je erin. Ik loop ook met het idee een langere schaaf te maken, ook volgens dit ontwerp (denk ik).
Maar kunnen we Kunz,Record,Ulmia,Rali vergelijken met bv LN of Veritas.
Het gaat niet om de naam die erop staat,wel om de kwaliteit.
Wat is nu gewoon goed en degelijk voor een normale prijs?
Ik werk al 35 jaar met of een Stanley 4 ribzool of een Nooitgedagt zoetschaaf met pokhoutenzool of een Ulmia ook met pokhouten zool. De schaafresultaten zijn gelijk, waarbij ik de Ulmia een tikkeltje zoeter vindt schaven dan beide anderen, maar dat zijn peanuts. Belangrijker is: er mee leren werken. Een stalen schaaf stel je door met de stelschroeven en een houten schaaf met enkele beschaafde hamertikken. Dat laatste vergt iets meer training. Met de Nooitgedagt houten schaaf kan wat meer hout vast komen te zitten onderaan de wigeinden, als je daar nog niet ervaren mee bent. Daar heeft de Ulmia geen last van.
Heb mijn Stanley 60 1/2 blokschaafje voorzien van een Peaktool bijtel (Baptist, ca 13 Euro). Merkbare verbetering. Deze combinatie past zonder probleem bij elkaar. Dit ervaren hebbende dacht ik ook mijn Stanley nr4 bijtel door een Peaktool-variant te kunnen vervangen. Maar dat gaat bij mijn schaaf niet zondermeer. Dat moet ik nog een keer oplossen.