Hout beschermen tegen vocht en tezelfdertijd ook nog eens krasvrij :shock: dat word een onmogelijke opdracht.
Met hout kan veel, maar je moet wel een beetje realistisch blijven. Als het letterlijk een buiten staande keuken word dan opteer je veel beter voor RVS in plaats van hout.
Je zou wel alles in de Epoxy kunnen zetten, maar de eerste kras en weg is de bescherming.
Ook een composiet, Volkern (HPL), Corian, etc. is een mogelijkheid, die kan je zelfs afspuiten met de hoge druk spuit

en dat ziet er na 20jaar buiten nog als nieuw uit.
Er is geen enkele houtsoort die dit ook maar kan benaderen. De duurzaamheid van een stuk hout bij buitengebruik hangt niet alleen af van de natuurlijke duurzaamheid van de houtsoort in kwestie, ook de aard van de constructie draagt bij tot de uiteindelijke duurzaamheid. Zo is het bij buitenconstructies belangrijk dat je zo weinig mogelijk platte vlakken hebt waar water kan blijven opstaan (alle randen afschuinen) Alle hoeken en scherpe randen opronden om een optimale hechting voor het afwerkproduct te verkrijgen, etc....
Wil je toch hout gebruiken, dan komen enkel die houtsoorten in beeld welke in de duurzaamheidsklasse I vallen, en uiterst stabiel zijn van nature,Afzelia, Moabi, Padouk, Merbau, etc. al de rest is binnen de kortste keren brandhout.
Bezint eer ge begint zou ik zeggen,
Mvg,
André