Hallo Meron,
Het studiedomein van de bovenvermelde opleiding omvat voor het overgrote deel de stijlperioden van voor de uitvinding van het schuurpapier (ergens in de 19 de eeuw , al bestonden er wel wat alternatieven). Hun karakter hangt af van het vormconcept zoals oa spanning op de vorm, specifieke stijlkenmerken, en voor een stukje ook de gebruikte gereedschappen, doel , enz enz .
Het schuren van beeldhouwwerk creëert een eigen karakter, met een specifiek uitdrukking. Daarom is het niet geschikt om bijvoorbeeld 17 de eeuwse ornamenten te maken. Er is echter geen enkele belemmering om hedendaags werk te schuren als men het gegenereerde karakter nu juist wel wil gebruiken.
Nauwe spleten ( wat ik daaronder begrijp) strak zetten is iets voor gutsen en beitels. Voor je miniaturen eventueel ook messen. Burijnen, in het begin zijn het best lastig tuig, worden veel gebruikt.
Bol? Tja, daar hebben we onze mond van vol, met ons vormconcept en houtsnij- en steenkapstrategie (zie website). Inderdaad moeilijker in hout te doen, maar we doen niets anders. Uiteraard bestaan alle soorten variaties in het bekomen ervan. Even een twee stappenplan variatie: met een houtsnijbeitel de vorm benaderen, daarna met een guts met een geschikte pas ( kromming) , met de pas ( het kanaal) naar de bol gericht en erover gaan terwijl men de stand van de guts steeds bijstuurt zodat men een bol of afgeleide ervan bekomt. Bijsturen is het omhoog brengen van het heft, de snede zinkt verder in het hout. Vaak is de eerste stap niet nodig. Let wel op dat er niet teveel tegelijk met de tweede stap wordt afgehaald, gutsen op de kop zijn minder stuurbaar dan op de buitenvouw.
Het werkstuk staat hierbij wel best ingeklemd. Er bestaan hele polemieken over het maken van binnenvouwen, en de grootte ervan op een houtsnijguts. Werd al eerder op dit forum besproken.
Hopelijk is het wat duidelijk.
Welkom op de opendeurdag, dan zie je het gelijk.
nog een fotootje: een pleurant dat door een student wordt gesneden. Dit beeld is nog lang niet beëindigd, moet nog veel meer uitdrukking en details krijgen.. In de draperieën zie je de aandacht voor bolle vormen, cilinders enz.. Enkel gutsen en beitels
Hieronder het tweede ornament van een beginnend student, zelfs de uiteinde van de gekartelde bladeren staan bol.
groeten,
Ornament
http://www.houtsnijden.eu
http://www.beeldhouwen.net