Bart (HoutNerveus)

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

HoutNerveus

Nieuw lid
8 mei 2020
9
1
Delft
Hoihoi,

Ik ben Bart! Afgelopen weken heb ik wat door dit forum gescrolled, op aanraden van Willempie, die iets wat ik op marktplaats had staan kwam ophalen.
Dat begon bij dat ik een mooie rabbet schaaf bij de kringloop gevonden had, die na wat poetsen toch wel wat waarde bleek te bezitten.
Aangezien ik voor zo'n speciaal ding op dit moment geen nut heb, heb ik er maar iemand anders blij gemaakt en van het geld kan ik zelf de gaten in mijn gereedschapsrepertoir vullen met een hoop meer tweedehands gereedschap (ik had überhaupt nog geen goede schaaf noch beitels).

Ahwel, zodoende mijn eerste verwijzing naar dit forum. Ik ben dus Bart, een 24 jarige Werktuigbouwkunde student aan de TU Delft. Ik heb een best breed liggende interesse, maar het hoofdthema is toch altijd wel het maken van dingen. Zo doe ik wel eens wat met elektronica/mechatronica, modelbouw, schilderen, en uiteindelijk ben ik een paar jaar terug voor een projectje ook met hout gaan werken. Die drang om te maken herkennen jullie vast wel. Ik vraag me soms af hoe andere mensen het volhouden jaar na jaar te leven zonder enig spoor achter te laten in de vorm van fysieke werkstukken; ik word al gek als ik na twee weken vakantie niet met mijn handen bezig ben geweest. Maar dat even ter zijde...

Werkplaats/setup
Als student, op kamers, is klussen nog best een uitdaging, bij gebrek aan ruimte en geld. Dat ik op dat laatste gebied toch wel meer uit geef dan een gemiddelde student aan zijn hobbies, verantwoord ik aan mijzelf met de technische vaardigheden die ik leer bij mijn houthobby, zowel op het gebied van produceerbaar ontwerpen (tenslotte zit daar 90% van de moeilijkheid) als de handigheid die ik ermee leer; en een goede educatie mag best wat kosten.
Qua werkplaats werk ik waar het mogelijk is; in mijn vorige apartement was dat gewoon in mijn kamer, waardoor ik na elke zaagklus nog een week dagelijks alle oppervlaktes kon afnemen en tijdelijk bij mijn vriendin moest intrekken. Sinds ik samenwoon is dat duidelijkerwijs geen optie meer, en zijn mijn zaagmachine-werkzaamheden naar het balkon verplaatst en bovendien sporadisch van aard om de buren niet te veel tot last te zijn.

Gereedschap
Qua hoofdgereedschap heb ik beschikking over zo'n €70 zaagbank van de gamma. Dat is beslist niet ideaal en hij zaagt ook niet erg precies door het gebrek aan überhaupt één fatsoenlijke geleider, maar gezien het geringe formaat het enige mogelijke en met wat kleine toevoegingen als een slede en zelfgemaakte fence is het veruit mijn lievelingsgereedschap. Daarnaast heb ik begin dit jaar nog een bovenfrees gekregen van de jaarclub, waarmee ik elke keer weer beter mee overweg kan, en ik ben gestaag m'n handgereedschap aan het uitbreiden met (tweedehands) beitels, schaven, klemmen etc.

Verder heb ik nog de beschikking over de Werktuigbouw metaal-werkplaats. Maar ik moet zeggen dat ik daar weinig gebruik van maak, omdat ik het werken met metaal als veel minder vergevingsgezind ervaar, met kapotte draaibeitels en boze werkplaatsmedewerkers als gevolg. Van de metaallasersnijder maak ik echter wel graag gebruik!

Vorige projectjes
Ondanks de vele woorden die ik zojuist vuil gemaakt heb aan mijn levensverhaal in hout, ben ik natuurlijk pas beginnend hobbyist, dus daar zijn mijn projectjes misschien ook wel naar. Toch merk ik wel verbetering in de kwaliteit en ook de complexiteit van de projectjes die ik aandurf. Onderstaand een kleine collage van de dingetjes die ik tot nu toe gemaakt heb. Misschien dat ik binnenkort nog een draadje aanmaak met wat meer foto's en uitleg.

vitrine.jpg
Vitrine voor modelschip. Helaas heeft één van de ledjes het begeven en deze zitten onherstelbaar verlijmd in de holle bovenste plank... Maar dat is ook weer een les :)

WhatsApp Image 2020-05-21 at 22.24.20.jpegWhatsApp Image 2020-05-21 at 22.59.51.jpeg
Taps toelopend schaakbord. Als dat niet opvalt dan doet de optische illusie goed zijn werk; de zwarte schaakstukken zijn ongeveer half zo groot als de witte.
"The winning perspective", noem ik het.

WhatsApp Image 2020-05-21 at 22.23.56.jpegWhatsApp Image 2020-05-21 at 22.13.55 (2).jpeg
Driepotig lampje; Gemaakt m.b.v. lasergesneden staal en vanzelfsprekend hout.

WhatsApp Image 2020-04-22 at 22.04.50.jpeg
Nachtlampjes; Snel projectje gemaakt van rest-multiplex maar mijn inziens een heel stijlvol ontwerp en geeft ook mooi licht!

WhatsApp Image 2020-04-22 at 22.49.40.jpeg
WhatsApp Image 2020-04-22 at 22.04.49 (2).jpegWhatsApp Image 2020-04-22 at 22.04.50 (2).jpeg
Vuren nachtkastjes; Eerste echte "meubel" wat ik gemaakt heb. Erg blij met hoe goed het allemaal past, en ook weer wat nieuwe afwerkingen geoefend (hoekjes afgerond met afrondfrees, 45* splines gebruikt om hoeken te versterken). Het taps zagen van de 45mm dikke poten op een zaagtafel met een aanzienlijk mindere zaaghoogte was ook een zeer uitgebreid proces!

Enfin, nog een kort woord over de toekomst: Morgen ga ik weer met een volgend projectje aan de gang, namelijk een klein bijzettafeltje voor mijn ouders. Een enkel fotootje van het 3D model hieronder; als ik de tijd vind maak ik ook hier nog wel een draadje voor aan om de voortgang te delen, en in het geval ik tegen problemen aanloop waar jullie me bij kunnen helpen dan zeker!

sidetable.PNG

Bedankt voor het lezen, en hopelijk heeft het je interesse gewekt om misschien ook nog mijn nieuwe bouwsels zo nu en dan te volgen.
Ikzelf blijf in elk geval in de gaten houden wat er allemaal voor moois langskomt hier.

Groetjes,
Bart
 
Laatst bewerkt:

lesley

Actieve deelnemer
29 feb 2016
72
3
Honselersdijk
Hoi Bart,
Ik vindt jouw projecten toch wel een meerdere stappen hoger dan een beginneling, ik zie wel dat je het mogelijke ontwerp uitdaagt.

Welkom op het forum en “keep up the good work”.
 

Kor

Actieve deelnemer
10 jun 2012
409
0
Welkom Bart. Je maakt leuke dingen.
Aan de verhoudingen van het schaakbord te zien heb je, voorafgaand aan de TU, culturele antropologie gedaan?
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.251
22
Gaanderen
Bart welkom.

Je bent echt niet de enige die te weinig ruimte heeft 😇 of gereedschap te veel. Ik ken ook mensen die op 3 hoog achter een hele kamer hebben ingericht als houtwerkplaats.
Verder lekker bezig blijven. Was dat lampje een IPO opdracht? Mijn dochter , HBO werktuigbouw, kreeg dat in het eerste jaar. In Venlo was wel een redelijke houtwerkplaats. Zij is echter niet zo van de werkstukken maken meer uitvoeren op papier. Wel wordt er hulp gevraagd bij praktische zaken. Waar vind ik dit of dat.
Succes met je studie
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.023
33
Nijmegen
Ha Bart,
Welkom. Die projecten zien er al erg goed uit. Ik ben benieuwd waar je in de toekomst mee gaat komen.

groet,
meron
 

HoutNerveus

Nieuw lid
8 mei 2020
9
1
Delft
Welkom Bart. Je maakt leuke dingen.
Aan de verhoudingen van het schaakbord te zien heb je, voorafgaand aan de TU, culturele antropologie gedaan?
De keuze voor wit als machtiger speler was eigenlijk meer gebaseerd op het feit dat wit statistisch zo'n 5% meer kans op winnen heeft. Maar ik vind jouw insteek ook wel een goede; Op die manier kan ik het verkopen als geëngageerde kunst waarmee ik kritiek lever op de maatschappelijke doorwerking van het koloniaal verleden ;)

Bart welkom.

Je bent echt niet de enige die te weinig ruimte heeft 😇 of gereedschap te veel. Ik ken ook mensen die op 3 hoog achter een hele kamer hebben ingericht als houtwerkplaats.
Verder lekker bezig blijven. Was dat lampje een IPO opdracht? Mijn dochter , HBO werktuigbouw, kreeg dat in het eerste jaar. In Venlo was wel een redelijke houtwerkplaats. Zij is echter niet zo van de werkstukken maken meer uitvoeren op papier. Wel wordt er hulp gevraagd bij praktische zaken. Waar vind ik dit of dat.
Succes met je studie
Nee dit was meer een hobby-dingetje dan iets voor de studie. Ben ook inmiddels al bezig met mijn Masterin High-Tech Engineering, dus dan zijn lampjes qua werktuigbouw niet echt meer op niveau. In het eerste jaar hebben wij inderdaad ook wel een vergelijkbaar project met een verstelbare bureaulamp.
Op onze faculteit ontmoedigen ze echter meestal het gebruik van hout. Dat is vanuit educatief perspectief wel goed te verantwoorden vind ik nu, omdat de zwaar anisotropische en non-homogene eigenschappen het erg moeilijk maken om de studiestof (sterkteleer/statica) goed toe te passen; in de praktijk neem je met hout dus altijd een enorme veiligheidsfactor of komt het op gevoel aan.
Dat neemt niet weg dat het een technisch erg nuttig materiaal kan zijn natuurlijk!


Verder ook bedankt voor de overige reacties allemaal!
 

RedWoodWorking

Actieve deelnemer
5 okt 2017
92
3
Boxtel, NL
Welkom op het forum Bart.
Heel mooi om te zien wat je gemaakt hebt, en ik kan bevestigen dat het er stukken beter uitziet dan mijn eerste paar werkstukken :)
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
921
3
Kan je op het tu niet terecht voor de wat grotere machines?
Of zijn die daar voor studenten ook alleen nog om naar te kijken?

Af en toe kom ik daar wel op het tu voor een cursus m.i. is er aan ruimte en spullen geen gebrek daar
 

HoutNerveus

Nieuw lid
8 mei 2020
9
1
Delft
Bij werktuigbouwkunde hebben ze geen houtwerkplaats, alleen metaal. Bij de andere faculteiten (Industrieel Ontwerpen, Bouwkunde) mag je dan weer niet zomaar langs als je van een andere faculteit bent, ik denk omdat je dan niet de juiste veiligheidscursus hebt gehad. Ik denk dat ik me daar wel naar binnen zou kunnen bluffen bij hoge nood hoor :) Maar met de huidige corona maatregelen zijn alle werkplaatsen sowieso tot en met september, en misschien zelfs tot na de kerst gesloten voor studenten.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.