Ik ben bezig een nieuwe keukenkast van 90 cm breed te maken voor onze nieuwe oven. De oven van 60 cm komt in het midden met aan beide zijden een smalle kast/lades (ca 14 cm) om bijv kookboeken en kruiden in te zetten. Ik gebruik voor de boven en onderzijde 25 mm wbp multiplex. Voor de zijkanten 2 x 25 mm wbp en 2 x 18 mm berkenmultiplex. Ik heb bewust gekozen voor multiplex omdat bij de bestaande kasten na 15 jaar al het loopwerk los begint te zitten in de spaanplaat. Op de koppen die in het zicht komen heb ik 15 mm eiken gelijmd. De koppen worden in dezelfde kleur als de eiken fronten van de keuken geschilderd.
Ik ga de kast in elkaar zetten en nu is mijn vraag, wat is beter en sterker:
- de onder en bovenkant tussen de zijkanten maken (is volgens mij gangbaar) of
- de de zijkanten tussen de boven en onderplaat maken.
Op de kast komt een terrazzo blad van 50 mm dik met een zware kookplaat.
Ik zet alles in elkaar met domino's van 6 of 8 mm en de tussenwanden met deuvels, die ik van bovenaf inboor (6 of 8 mm). Lijmen doe ik met de blauwe Titebond en als het nodig is kan ik nog Kreg-schroeven op de hoeken maken.
Voor mijn gevoel is optie 2 sterker omdat het bovenblad dan op de staande wanden rust en ik dus geen "afschuifkrachten" krijg.
Graag hoor ik jullie advies
Ik ga de kast in elkaar zetten en nu is mijn vraag, wat is beter en sterker:
- de onder en bovenkant tussen de zijkanten maken (is volgens mij gangbaar) of
- de de zijkanten tussen de boven en onderplaat maken.
Op de kast komt een terrazzo blad van 50 mm dik met een zware kookplaat.
Ik zet alles in elkaar met domino's van 6 of 8 mm en de tussenwanden met deuvels, die ik van bovenaf inboor (6 of 8 mm). Lijmen doe ik met de blauwe Titebond en als het nodig is kan ik nog Kreg-schroeven op de hoeken maken.
Voor mijn gevoel is optie 2 sterker omdat het bovenblad dan op de staande wanden rust en ik dus geen "afschuifkrachten" krijg.
Graag hoor ik jullie advies