Als je in kopshout een exact spiegelbeeld onder de tafelrand gaat lijmen zal er niks gebeuren, maar er zal ook geen sterkte toegevoegd worden. Je zal nog steeds dwarsbalken onder het blad moeten aanbrengen om dit recht te houden.
Als je hout een waarde van 12% liet optekenen bij de aanvang van de klus en het blad toch nog begon te werken dan is de gemeten waarde dus te hoog voor de plaats waar de tafel staat. Voor binnengebruik heb je normaal gezien ovengedroogd hout nodig, of hout dat al een hele poos in de ruimte geklimatiseerd werd. Het hout past zich dan aan de omgeving aan, met het nodige werken als gevolg. Krom of scheluw trekken is niet uit te sluiten bij Lariks.
Bij het beeld dat ik te zien krijg van het blad denk ik dat je houtvochtmeter ofwel geen juiste waarde laat aflezen, de reële waarde zal vermoedelijk dichter tegen de 14% zitten. Of dat er maar één meting gebeurt is op een droger stuk hout, of er is gemeten op het kopshout. Het is belangrijk om de vochtmeting op verschillende plaatsen en verschillende planken te doen alvorens er een redelijk accuraat resultaat mag verwacht worden. Voor binnengebruik is 9% een werkbaar cijfer.
Werken met massief hout is een eeuwigdurend leermoment, iedereen gaat wel eens onderuit
Ook de meest ervaren persoon staat soms voor een onaangename verassing, hout is nu eenmaal geen homogeen materiaal, elk stuk is anders.
Mvg,
André