Wat is er moeilijker aan het invallen met een handcirkelzaag, Scheppie? Je moet de zaag op de rail zetten met de beschermkap al naar achteren, en dan de zaag terwijl hij loopt in het materiaal laten zakken en als je de gewenste diepte bereikt hebt de hoogteverstellingshendel vastzetten.
Het is wat omslachtiger, maar toen ik een jaar of achtien was deed ik dat al zo met een handcirkel die het dubbele weegt dan zo'n genoemde Bosch, op een zelfgemaakte houten rail. Dat happen zien is flauwekul, zeker bij de tegenwoordige fijnere rails als je die vastzet.
Ik ben het met je eens dat een invalzaag iets veiliger is omdat de zaag alleen uit de behuizing komt als je hem op de rail/materiaal duwt, maar daarom is een gewone handcirkel niet direct een aparaat waarmee niet veilig te werken is.
Als je weet dat je 95 % van de tijd met een rail wilt werken, dan is naar mijn mening een invalzaag het beste, zoek je een wat meer allround zaag: uit de losse hand regels en planken afkorten, smallere delen schulpen met behulp van een parallelgeleider, kepen zagen dan wil dat allemaal prima met een wat goedkopere cirkelzaag.
En inderdaad is alles wat ik hier neerzet mijn mening, geen enkele verplichting om me serieus te nemen

Heb zelf ook een invalzaag, maar heb de helft van de tijd dat ik timmer alleen maar met zware handcirkelzagen gewerkt, zagen langs een rechte schroot en dat soort werk. Dan bied het huidige assortiment van cirkelzagen en geleiderails wat er in de markt is toch meer mogelijkheden. En bij mij is mijn invalzaag ook niet m'n enige zaag, heb ook een afkorter, een trektafelzaag, een zware handcirkel en ook gebruik ik veel de decopeerzaag en handzaag. Mijn invalzaag gebruik ik 99 vd tijd met de rail, voor andere zaagklussen pak ik wat anders.
Wat me wel een beetje stoort is dat je nooit met praktijkvoorbeelden komt, alleen maar dat een zaag hapt en niet strak zaagt,en een invalzaag misschien wel veelzijdiger is, maar nooit waarom dat zo is.
Mvg, Bjorn