zware accu (klop)schroefboormachine

Arnevdm

Nieuw lid
23 nov 2018
1
0
Diksmuide
Mijn accu schroefboormachine van Makita heeft het begeven. Waarschijnlijk serieus overbelast met vlinderboren en zo. Aangezien de machine een 10 jaar oud is denk ik dat het tijd is voor een nieuwe. Aangezien de meeste van mijn Makita accu gereedschappen niet meer compatibel zijn met de nieuwe 5ah accu's twijfel ik of ik nog een Makita zal nemen. (Het is nu misschien de moment om te switchen naar een ander merk). Ik ben een echte Festoolfanaat, maar aangezien ik een toestel nodig heb met een vrij groot koppel (vlinderboren, klokboren) vrees ik dat ik bij Festool niet de juiste machine zal vinden. Ik dacht aanvankelijk om naar Milwaukee te gaan, maar blijkbaar zijn de herstelkosten vrij hoog bij Milwaukee. De vraag is dus, Van welk merk zijn jullie tevreden? Welk type van zware accu schroefboormachine raden jullie aan?
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.485
954
Riemst
Tenzij je op verplaatsing bent en stroom moeilijk beschikbaar is, kan je voor echt zwaar werk beter een machine met snoer gebruiken. Dan bespaar je op je machine en accu's. Bij langdurige zware belasting worden accu en machine erg warm.Zeker de accu heeft dat niet graag.
 

Nova

Actieve deelnemer
17 nov 2014
512
57
Ik ben deze week overgestapt naar een DeWalt setje bestaande uit een boortol en een schroeftol 18v lader 2 accu's 4 amp en een derde bij registratie.
Het zijn niet de zwaarste tollen ze doen wat ze moeten doen, leuk prijsje 289 euro.
Ik ben 30 jaar in bezit geweest van Makita maar ik moet zeggen DeWalt valt niet tegen.
 

svenskapelsin

Actieve deelnemer
14 mrt 2015
524
32
Zweden-Delft
Brushless accuboren worden niet meer zo warm. Ik heb een Hikoki en een Festool PDC. De Hikoki is ook erg sterk, maar wordt bij nonstop met grote speedboren door balken boren wel enigzins warm. De Festool heb ik nog nooit warm gekregen, ook is de Festool beter doseerbaar.

Iets wat verraderlijk is aan de Hikoki is dat die na 5 minuten niet gebruiken in een soort slaapstand lijkt te gaan. Als je dan rustig wil beginnen met boren zit er iets van een vertraging in, waardoor je automatisch de knop wat dieper indrukt. Dit heeft in het begin toch wel tot spannende situaties geleid.... Inmiddels probeer ik er rekening mee te houden, maar blijft opletten.

Ik heb ooit de Festool gekozen, omdat ik hier toch al veel accu's van had. Ook het wisselen van de koppen en het hoekopzet stuk dat erg robuust is, kan soms echt handig zijn. Soort van overprized is die denk ik wel, maar goed dat is bij alles van Festool.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.485
954
Riemst
Gewoon, voldoende pauses inlassen. Er is meer dan alleen (door)werken ;-)
Als ik een gat boor wil ik niet telkens moeten stoppen omdat mijn machine in brand dreigt te vliegen.
Accumachines zijn beperkter in vermogen en capaciteit in vergelijking met een machine met snoer. Daarom dat een 220 Volt machine soms een betere keuze is voor een bepaalde klus.
 

Sjoerdb

Nieuw lid
9 apr 2015
16
2
Ik heb dit setje van Panasonic:
panasonic-eyc215lj2g.jpg

Heeft me nog nooit in de steek gelaten.

 

LeonvB

Post veel
23 nov 2014
867
183
Ik gebruik maar weinig accumachines. Eigenlijk heb ik alleen een accuboormachine en een accuslagmoermachine. Zelf heb ik ca. 25 jaar met mijn vorige accuboormachine gedaan, dus toen na al die jaren de originele NiCd accu's slecht werden heb ik er weer een gekocht van hetzelfde merk, met een slagmoermachine en oplader plus accu's.

Mijn keuze zou daarom een Bosch GSR 18V-110 C zijn, dat is de iets nieuwere uitvoering van de machine die ik nu een paar jaar gebruik. Met 82mm capaciteit in hout zal een stevige speedbooor dan ook niet echt meer problemen opleveren.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.