Eiken schuiven - bouwverslagje

Beiredelarue

Actieve deelnemer
23 mrt 2015
58
2
Schiplaken, België
Om ook een positieve bijdrage te leveren aan dit forum wil ik graag een poging wagen tot klein bouwverslagje.

Ik volg sinds een jaartje avondschool meubelmaker en je kent dat he, iedereen heeft wel ergens een projectje in de schuif liggen.
Oa de vriendin van mijn vader. Zij heeft een oude eiken tafel op de kop kunnen tikken, maar helaas zonder de 2 bijbehorende schuiven.

Dit vond ik wel een leuk projectje als beginnende meubelmaker! Ik ben van mening dat je beter klein en met de basis begint, dus ipv mij meteen op de machines te smijten en kastjes in plaatmateriaal te maken, heb ik me toch maar gewaagd aan een volhouten eiken schuif. Nu ja, helemaal machine-vrij werken duurt wat lang, dus ik heb ondertussen wel de paneelzaag en de vlak-vandiktebank gebruikt om alle planken op maat te brengen en zal de frees gebruiken voor de groeven.

Voor de rest is mijn gereedschap een oude zaag, een 18mm en een 6 mm beiteltje, aangevuld met een oude stanley n°5 (denk ik... kan ook 4 zijn...)
Ik wil de schuif zo authentiek mogelijk maken, dus -> zwaluwstaartjes!

Na uren zwoegen is dit het voorlopige resultaat. Ik ben er ondertussen al achter gekomen dat ik al wat fouten heb gemaakt in het ontwerp-process, maar ja al doende leert men he. Ik ben trouwens benieuw of de mede forumleden ze gaan ontdekken!
Ik zie jullie comments graag tegemoet en zal proberen bij te posten naarmate het process vordert!

Groeten,
bArt

IMAG0139.jpg
IMAG0140.jpg
IMAG0142.jpg
 

MerkiMac

Actieve deelnemer
28 sep 2012
256
31
Zandvoort
www.markdemaker.nl
Mooi gedaan hoor, mijn zwaluwstaarten zien er nog lang niet zo netjes uit vrees ik.

Qua foutjes zie ik het volgende:

De achterkant van de lade hoort minder hoog te zijn zodat de lucht uit de la kan ontsnappen als je hem dicht en open doet. De ladebodem hoort onder het achterste deel door te steken, traditioneel zodat het paneel kan werken, met een multiplex bodem een stuk minder nodig natuurlijk.
 

Lars.

Post veel
26 nov 2014
848
63
Thuis
Ik vind het lang niet slecht hoor die zwaluwstaarten:) Ik weet niet of alles al gelijmd is maar misschien nog een groefje erin frezen voor een bodem? Zelf gebruik ik vaak multiplex en frees ik ook aan de achterkant een groef omdat je multiplexplaat anders aan de achterkant door kan gaan hangen. Normaal schuif je deze vanaf de achterkant erin maar dan heb je daar dus geen houvast.
Verder hoeft de achterkant echt niet lager te zijn zodat de lucht weg kan. Zo lang je geen piston fit hebt kan de lucht gewoon weg.
Constructief gezien zou het niet heel erg uitmaken als je vanuit de foto gezien de rechterzijde voorkant is. De boel wordt of is al verlijmd en dat is in principe stevig genoeg alleen is het dan niet helemaal authentiek en doet een beetje het idee van zwaluwstaarten teniet:p
Maar het ziet er al goed uit en ik ben benieuwd naar de volgende foto's!
 
Laatst bewerkt:

BossyRangs

Post veel
30 nov 2015
1.495
343
Torhout, België
Constructief gezien zou het niet heel erg uitmaken als je vanuit de foto gezien de linkerzijde voorkant is. De boel wordt of is al verlijmd en dat is in principe stevig genoeg alleen is het dan niet helemaal authentiek en doet een beetje het idee van zwaluwstaarten teniet:p

Ik dacht juist dat de linkerkant de voorkant hoort te zijn? Omdat de andere kant van smal naar breed gaat, en je dan meer trekkracht kan uitoefenen?
 

Beiredelarue

Actieve deelnemer
23 mrt 2015
58
2
Schiplaken, België
Bedankt voor de positieve reacties! Leuk!

Idd, de staarten zijn de zijwanden.

De achterkant van de lade hoort minder hoog te zijn zodat de lucht uit de la kan ontsnappen als je hem dicht en open doet. De ladebodem hoort onder het achterste deel door te steken, traditioneel zodat het paneel kan werken, met een multiplex bodem een stuk minder nodig natuurlijk.

Inderdaad! We hebben 2 leraren, en de leraar die me op gang heeft geholpen was dit vergeten te vermelden. Gisteren tijdens het droog passen maakte de andere leraar me er attent op. Dit maakt dat dee staarten aan de achterkant niet goed gepositioneerd zijn en ik voor een creatieve oplossing zal moeten zoeken. Het is gelukkig de achterkant, maar het zou toch spijtig zijn moesten er gaten in zitten. Misschien een stukke aanlijmen?

Verder hoeft de achterkant echt niet lager te zijn zodat de lucht weg kan. Zo lang je geen piston fit hebt kan de lucht gewoon weg.

Ja inderaad, gelukkig, want daar had ik eerlijk gezegd ook niet aan gedacht :-s

De boel wordt of is al verlijmd en dat is in principe stevig genoeg alleen is het dan niet helemaal authentiek en doet een beetje het idee van zwaluwstaarten teniet:p

Het is nog niet verlijmd, maar het zit mooi vast!

Ahja, de bodem zal ook vol hout worden, nog een uitdaging!

Wordt vervolgd! :)
 

Beiredelarue

Actieve deelnemer
23 mrt 2015
58
2
Schiplaken, België
Gisteren weer een stukje verder gewerkt:
Door de foute positionering van de zwaluwstaarten toch even creatief moeten zijn. Ik heb besloten om een groef te frezen van 6mm zo laag mogelijk in de onderste staart. Zo krijg ik een gaatje voor en achter en blijven de zijkanten mooi. Aan de voorkant komt toch nog een extra plank en de achterkant ga je toch niet zien.
Achteraan de zijwanden ga ik wel een hoekje kwijt zijn. Ik verlies een stukje omdat ik de achterste plank tot boven de groef ga moeten afkorten om er mijn bodem in te schuiven.

De bodem is ondertussen gelijmd en aan het drogen. Ik heb deze gemaakt door 2 planken van een 25mm dikte eerst gevlakt aan de zijkant, daarna op dikte gebracht van een goede 20mm en daarna op breedte gezaagd. Dan met de lintzaag doormidden gezaagd, zodat ik van 1 plank van 20mm, 2 planken van een 8mm over hield. Zo moest ik deze alleen nog even door de vandikte-bank halen om op een 7 mm te brengen.
Zo hield ik vier mooie planken over om de bodem mee te maken.

IMAG0152.jpg

IMAG0154.jpg

IMAG0155.jpg

IMAG0158.jpg

IMAG0156.jpg

IMAG0164.jpg

Wordt vervolgd...

Groeten,bArt
 

Quercus robur

Nieuw lid
10 mei 2016
10
0
Ziet er echt niet verkeerd uit! Ik ga er in de toekomst ook enkele maken, want we hebben die nodig voor de keuken.
 

Quercus robur

Nieuw lid
10 mei 2016
10
0
Als ik het lees dan heb je met de oude zaag de staarten gezaagd om ze dan met de stanley te bewerken?
Dit hebben we vaak als oefening moeten doen vroeger, dit werd meteen mijn leukste verbinding.
Ga straks nog eens op youtube zoeken want er zijn er die de staarten gewoon met de paneel zaag zagen.
Festool heeft ook een leuke mal om ze dan met de bovenfrees te maken.
 

Beiredelarue

Actieve deelnemer
23 mrt 2015
58
2
Schiplaken, België
De staarten heb voornamelijk gezaagd met een gewone afkort handzaag, een oude sandvik, en dan bijgewerkt met een oude sandvik beitel van 18mm en dan voor het feine werk eentje van spannsage of zoiets, van 6mm. Dat beiteltje van spannsage is wel een goedje, blijft mooi scherp. Die van sankdvik krijgt wel kapjes bij het steken dwars op de nerf. Ik heb ook een paar staarten gebrobeerd met een toffelzaagje wat wel fijner zaagt maar ik vond het moeilijker om te controleren door de greep...

Voor de volgende schuif heb ik wel een mooie deal gedaan met mijn vader; ik had nog een dremel liggen die ik vervloek (heeft me, door mijn eigen stomiteit weliswaar, een mooie oorbeschadiging bezorgd) en heb deze gewisseld voor een zwaluwstaartzaag van veritas (jeuj :) Dus ik ben zeer benieuwd naar het resultaat! Ik heb al een paar testjes gedaan en ik moet zeggen dat ze ongelooflelijk goed in de hand ligt!
Morgen hoop ik de eerste schuif af te hebben!

Ik ben ook maar een beginneling, maar voor degenen die zich ook willen wagen aan zwaluwstaarten zou ik aanraden om het op je eigen tempo te doen. Ik neem gewoon mijn tijd, als je hout afneemt, niet teveel in een keer proberen, want eens het er af is... Verder houd ik mij 2 beiteltjes zo scherp mogelijk zodat ik nauwelijks de hamer moet gebruiken. Dit geeft me naar mijn gevoel meer controle.
 

Beiredelarue

Actieve deelnemer
23 mrt 2015
58
2
Schiplaken, België
Op school hebben ze ook zo een mal liggen, maar ik ben wel van mening dat als je iets wil begrijpen en volledig onder de knie krijgen een eenvoudige aanpak, met een beperkt aantal snufjes, daarbij helpt. Ik begrijp wel dat dit een zeer handige tool is als je er je brood mee moet verdienen!
 

Beiredelarue

Actieve deelnemer
23 mrt 2015
58
2
Schiplaken, België
De stanley nog niet gebruikt, na het in mekaar zetten zal ik ze gebruiken om de overschot van de staarte weg te schaven :). Ik kan me inbeelden dat er vroeger volgens deze methode werd aangeleerd, de leerkrachten hebben reeds wat jaren op de teller! Nu ja iets dat goed is moet je ook niet veranderen he!
 

Beiredelarue

Actieve deelnemer
23 mrt 2015
58
2
Schiplaken, België
De schuif zit in mekaar :) Enkel nog het frontje erop vijzen. Geeft toch wel voldoening... Als ik goed overloop heb ik, ondanks ik me voorgenomen had om zo weinig mogelijk machines te gebruiken, toch gegrepen heb naar een paneelzaag, vlak-vakdikte en toch ook even de schuurband.
IMAG0165.jpg
IMAG0166.jpg
IMAG0168.jpg
IMAG0167.jpg
IMAG0169.jpg
IMAG0172.jpg
IMAG0177.jpg
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.