Ik heb ook wel eens zoiets gedaan. Moest eerst met een frees de boel rondfrezen. Dat kostte me veel tijd.Misschien niet helemaal ontopic, maar stukken van 50 kg op die draaibank? Ga je dan niet over de grens wat de draaibank aankan?
We hebben het hier over houtdraaien. Niet over het draaien van een asymmetrisch onderdeel op een metaaldraaibank. Houtdraaien is niet te vergelijken. Niet qua techniek, niet de machine. Bovendien is het eigen gewicht van een metaaldraaibank vele malen hoger dan bij een houtdraaibank wat meer speelruimte naar trillingen geeft. Een ruw stuk hout kan je niet balanceren, ook omdat de gewichten in de weg gaan zitten bij het voordraaien.Bij te grote onbalans kan je er een balanceergewicht aan schroeven.
Hapfo heeft een balancer speciaal voor de houtdraaibank. Mijn bank had geen FU. T oen ik bijna klaar was, werkstuk 60 cm en woog nog geen 3 kilo, brak er een flink stuk af. Bank 165 kg plus 75 kg zand liep gewoon weg. Ik ook.We hebben het hier over houtdraaien. Niet over het draaien van een asymmetrisch onderdeel op een metaaldraaibank. Houtdraaien is niet te vergelijken. Niet qua techniek, niet de machine. Bovendien is het eigen gewicht van een metaaldraaibank vele malen hoger dan bij een houtdraaibank wat meer speelruimte naar trillingen geeft. Een ruw stuk hout kan je niet balanceren, ook omdat de gewichten in de weg gaan zitten bij het voordraaien.
Behalve onbalans kan de frequentie regelaar moeilijk gaan doen. Bij het afremmen (of beter uitlopen) moet de kinetische energie van het werkstuk afgevoerd worden. Het kan gebeuren dat het draaiveld van de stator de rotor niet in bedwang kan houden. En dan gaat de FU in storing en loopt de motor ongecontroleerd, zonder remmen uit.
Nou die vraag wilde ik ook al stellen.Misschien niet helemaal ontopic, maar stukken van 50 kg op die draaibank? Ga je dan niet over de grens wat de draaibank aankan?
Als je tussen de centers gaat draaien zal het wel lukken. Enkel bevestigd op de opspanplaat, zonder ondersteuning door de losse kop, gaat heikel worden. Zelfs al is het stuk vooraf uitgehold. Kops robinia draaien is op zich al een uitdaging.het stuk stam dat ik wil draaien in bijna perfect rond. 40cm diameter en ongeveer 50cm hoog. het is Robinia, dus mijn rekensom kwam uit op een kleine 50kg. of het stuk te zwaar is was een van mijn volgende vragen, dat moet ik nog uitzoeken. Net als de diameter van de faceplate. Ik heb enkel de bijgeleverde op dit moment 150mm, daar kan ik nss ook beter een grotere voor aanschaffen. als het inderdaad te zwaar is, moet ik ofwel de blok wat inkorten of zoveel mogelijk de kern verwijderen met boren of zo.
Het vorige record dat ik draaide was ook robinia ongeveer 40cm zou ik gokken:
Welk deel van 'ik koop nieuw gereedschap voor een klus op zo'n manier dat mijn vrouw niet begint te klagen' begrijp je nietAls je tussen de centers gaat draaien zal het wel lukken. Enkel bevestigd op de opspanplaat, zonder ondersteuning door de losse kop, gaat heikel worden. Zelfs al is het stuk vooraf uitgehold. Kops robinia draaien is op zich al een uitdaging.
Als het eenmalig is zou ik geen takel gebruiken. Even hulp vragen bij het opspannen gaat waarschijnlijk eenvoudiger zijn.
ok dat zit er ook voor een deel bij. het is toch een kraan / giraf /ding geworden. kan ik meteen ook grote zakken bladeren op de aanhangwagen tillen.Welk deel van 'ik koop nieuw gereedschap voor een klus op zo'n manier dat mijn vrouw niet begint te klagen' begrijp je niet![]()