Wie heeft er als houtbewerker het vak geleerd en wie zichzelf aangeleerd

Hulpverlener

Actieve deelnemer
4 nov 2021
198
27
BoZ
Ik lees vaak berichten van beginners. Ik ben zelf ook nog niet lang bezig (2 jaar). Maar ik heb wel de juiste mensen om mij heen verzameld waar ik op terug kan vallen. Ook dit forum draagt hieraan bij. Maar er is vast een groot deel van de forum leden die alles zelf zichzelf heeft moeten aanleren.

Ik wist tot twee jaar gelden nog heel weinig. Ik was een zeilfanaat. Na 15 jaar vond ik dat het wel genoeg was geweest. Ik ben inmiddels ook 65. Ik had geen ondergrond in de houtbewerking of ruime klus ervaring. Na een bewuste keuze heel voorzichtig begonnen. . Eerst dacht ik aan een cursus, Ik heb mazzel gehad en vond een werk plaatsje. De juiste mensen om je heen motiveer je. Het pakte meteen. Ik ging mijn eigen gereedschap kopen en doe nu ik elke dag wel wat met hout.

Ik ben wel benieuwd hoe dat bij andere is verlopen.
Groet
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.571
1.797
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Ik stak een zaag in een stuk hout en maakte er een zwijnestal van. Nu, jaren later doe ik dat nog, maar ga ik minder vaak scheef en produceer ik per ongeluk soms een functioneel meubel.

In ernst, ik kijk gewoon wat anderen doen en poog dat na te doen. Vaak lukt dat niet in 1 keer en moet ik oefenen. Ik specialiseer me niet heel diep in 1 categorie houtbewerking, in plaats daarvan vind ik de lol in het pogen maken van heel veel verschillende soorten projecten. De machines heb ik om dingen herhaaldelijk en precies te kunnen maken en niet tachtig jaar over 1 project te doen, want ik ben vreselijk ongeduldig.
 

LukeB2530

Actieve deelnemer
15 jan 2021
105
111
Boechout (Prov. Antwerpen)
Destijds (begin jaren 90 van vorige eeuw alweer) een oud pand gekocht van mijn schoonvader, met de bedoeling dit volledig te renoveren. Van opleiding jurist zijnde, zou ik hier nooit aan begonnen zijn ware het niet dat mijn schoonvader een aannemer was, maar bovendien ook nog schrijnwerker en trappenmaker.

Ik had dus bij aanvang van de verbouwing geen enkele ervaring, maar heb door "voor en na" van mijn schoonvader toch wel redelijk wat kunnen opsteken. Dit ging niet altijd even gemakkelijk, aangezien ik geen enkel besef had van wat er moest of ging gebeuren enz.

Het is van toen ook dat ik interesse begon te krijgen in houtbewerking en ik mijn eerste "powertools" kocht (m.n. eerst een decoupeerzaag van B&D, wat later een cirkelzaag van Skil, nog wat later een tafel/afkortzaag van DeWalt en nog wat later een bovenfrees van Makita). De bovenfrees is nog steeds in gebruik.

Verder dan het fabriceren van een tuintafel, een tuinbank en een kippenhok ben ik niet geraakt. De carrière had natuurlijk voorrang en alles werd opgeslagen in een garage. Sporadisch werd er nog iets gemaakt, maar mijn werk maakte dat ik nog weinig aan houtbewerking toekwam.

Totdat....

covid kwam, en iedereen 'opgehokt' moest blijven. In die periode ben ik dan eens gaan reflecteren over mijn verder toekomstig leven. Bovendien met mijn pensioen in zicht, ik er van uitging dat we in een andere wereld zouden leven na corona, en ik in geen zwart gat wilde terechtkomen, besloten om de oude hobby weer op te pakken enerzijds en het op het werk een pak rustiger te doen.

Om toch een beetje basis te hebben (ik had al een aantal machines gekocht, zoals een cabinetzaag, toupie en schaafmachine) besloten om toch een cursus houtbewerking te volgen (in eerste instantie kwestie van al mijn vingers te behouden). Zodoende ingeschreven in de opleiding "Meubelmaken" bij Encora te Berchem.

Deze opleiding duurt twee jaar (ik zal per 26 juni 2023 - binnen drie weken dus - de opleiding voltooid hebben). Deze opleiding is wel een aanrader, tenminste wat mij betreft (en dit zal wel kunnen beaamd worden door andere forumleden die deze ook volgen of gevolgd hebben).

Kunnen we nu na 2 jaar een meubel maken ? Ja, maar - en dit geldt voor m.i. voor alle opleidingen - om echt "next level" meubelen te maken, is er echt veel ervaring nodig. Maar nu op pensioen zijnde, heb ik de tijd (alhoewel... ;) )

Mijn excuses voor dit lang verhaal.

Groetjes,

Luc
 

Handtools only

Actieve deelnemer
3 nov 2018
705
735
de buurt van den bosch
Ik was iemand die helemaal geen zin had in school.Ik wilde wel wat met mijn handen doen dus iets als timmerman of metselaar dat lag me wel.Uiteindelijk de timmeropleiding afgemaakt met erachter aan ambachtelijk meubelmaker.Toen ik in mijn examenjaar zat vroeg een vriend van mijn vader of internationaal chauffeur niks voor mij was.Ik dacht,hoef ik ook geen werk te zoeken.Dus met een timmer en meubelmakers diploma op zak ben ik gelijk begonnen bij dit transport bedrijf.In de begintijd was ik altijd 3 weken weg en een weekje thuis,9 jaar vol gehouden toen ging het lichtje uit.80 tot 100 uur in de week(1985-1995).Toen heb ik het huis van mijn ouders gekocht en in een jaar helemaal verbouwd.Ben toen bij mijn huidige werkgever(1996 tot nu) gaan werken en heb daar ook door heel europa gereden,maar wel alle weekenden thuis.laatste jaren werk ik van zondag tot donderdag avond en kreeg wat meer tijd(voornaamlijk op oostenrijk en zwitserland).Ik had de basis natuurlijk al om meubeltjes te maken en voor de rest haal ik het uit boeken en youtube.Tom fidgen was mijn voorbeeld mede omdat hij ook alles doet zonder machine,s net als ik.
 

Koos

Actieve deelnemer
28 sep 2009
193
38
Amsterdam
Ik heb begin jaren 80 een timmeropleiding gevolgd bij Vakopleiding voor volwassenen. Met er achteraan een cursus binnenmuur metselen. Later met het verbouwen van een woonark en het intimmeren van een motorboot er veel profijt van gehad.
Nu aan het houtdraaien, een totaal andere discipline in het houtbewerken:)
 
  • Leuk
Waarderingen: WouterE en martino

hdv

Post veel
24 nov 2019
849
444
Noord-Veluwe
Geen opleiding gevolgd. Bij mij was het een kwestie van prutsen, knoeien, fouten maken, balen, nog een keer proberen, op een andere manier prutsen, minder fouten maken, toch weer balen, weer proberen... herhaal ad infinitum. Inmiddels ben ik zover dat ik best aardig recht en nauwkeurig kan zagen, redelijk met een schaaf overweg kan, en zelfs enigszins goed ben te noemen als het op slijpen aankomt. Ik heb best wat machines staan, maar merk dat ik het handmatige werk steeds leuker ga vinden. Het zou mij helemaal niet verbazen als ik een dezer jaren een "echte" opleiding zou willen gaan volgen om gediplomeerd meubelmaker te worden. Maar eerst moet ik klaar zijn met mijn huis (dat is bijna zover) en mijn nieuwe werkplaats (als de vergunning eindelijk los komt). En, als het doorgaat, met de renovatie van het vakantiehuis dat we hopelijk kunnen bemachtigen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Lefman en martino

Jan van den Broek

Post veel
28 nov 2017
1.373
830
69
Veldhoven
Bij mij begon het met als kleuter mee kijken hoe mijn opa en mijn oom in hun werkplaatsje in de kelder van een middeleeuws pand in hartje Zierikzee bezig waren. Er kwam allerlei kinderspeelgoed en kleinmeubelspul uit hun handen.
Op mijn 10e verjaardag kreeg ik mijn eigen timmerkistje, met dat in combinatie met het beperkte gereedschap van mijn vader zat ik zelf te prutsen in ons Eindhovense schuurtje. Elektrisch gereedschap had mijn vader niet. Mijn opa kwam bij verhuizingen vanuit Zierikzee naar Eindhoven met de boormachine om dingen aan de muur te hangen. Zelf ontdekte ik dat ik liever met mijn handen werkte dan dat ik naar school ging. Op mijn 17e ging ik naar de Hogere Zeevaartschool voor de scheepswerktuigkundige opleiding en in die drie jaar leerde ik veel in de praktijk. Meest metaalbewerking, maar ook houtbewerking, want ik zwierf graag rond in de werkplaats van de achterbuurman van de school in Den Helder: De "Dienst Kleine Vaartuigen" van de marine. Ik zag gereedschappen gebruikt worden, waar ik nu nog steeds van droom.
Aan boord van de toenmalige zeeschepen van de 60er en 70er jaren deed ik niks liever dan storingen verhelpen en dingen repareren en reviseren. Toen ik trouwde in 1980, waren mijn eerste werkstukken een paar nachtkastjes van grenen. Die staan er nog steeds!!!!
Alleen kreeg ik, toen ik op zee zat, een brief van mijn meisje dat de lades vast zaten. Ze kon niet meer bij haar onderbroeken :ROFLMAO: Daar heb ik geleerd dat je bij houtbewerken niet met een schuifmaat moet werken, hahaha. Toen ik na een half jaar weer thuis kwam heb ik dat dus eerst gerepareerd. Al met al ben ik autodidact in meubels maken van allerlei soorten plaatmateriaal en dingen zelf doen, zoals tegels op de vloer en aan de wand leggen/zetten. Advies kreeg ik van een oom van mijn vrouw die een DHZ-winkel had en ook heel veel zelf maakte. Zo heb ik eerst een goede handschaaf moeten kopen van hem in plaats van een elektrische schaaf. Intussen heb ik veel gereedschap verzameld. Ik rechtvaardigde de aanschaf met de stelling dat een zelfgemaakt meubel goedkoper was als je zelf materiaal en gereedschap kocht dan dat je het meubel kocht bij Hulsta of Leolux of Pastoe of Lundia.
Mijn emotioneel mooiste projekt was toch de babykamer. Daarvoor kocht ik een fatsoenlijke bovenfrees van Makita. Zie foto in de bijlage. Ik maak wat ik wil en improviseer en kijk veel youtube en lees boeken en magazines. Zo kom ik aan kennis. Ik heb al twee keer een badkamer volledig gesloopt en weer opgebouwd en ook een paar keukens heb ik van tegels en plafonds voorzien. Ook auto's en motoren heb ik veel zelf onderhouden. Defecte elektrische apparatuur kan ik vaak ook gerepareerd krijgen.
Ik zeg altijd: Ik ben doehetzelver in de aller ruimste zin van het woord.

2-17-2009_172.JPG
 

twdi

Actieve deelnemer
15 jul 2019
630
101
Sterksel
Ik lees vaak berichten van beginners. Ik ben zelf ook nog niet lang bezig (2 jaar). Maar ik heb wel de juiste mensen om mij heen verzameld waar ik op terug kan vallen. Ook dit forum draagt hieraan bij. Maar er is vast een groot deel van de forum leden die alles zelf zichzelf heeft moeten aanleren.

Ik wist tot twee jaar gelden nog heel weinig. Ik was een zeilfanaat. Na 15 jaar vond ik dat het wel genoeg was geweest. Ik ben inmiddels ook 65. Ik had geen ondergrond in de houtbewerking of ruime klus ervaring. Na een bewuste keuze heel voorzichtig begonnen. . Eerst dacht ik aan een cursus, Ik heb mazzel gehad en vond een werk plaatsje. De juiste mensen om je heen motiveer je. Het pakte meteen. Ik ging mijn eigen gereedschap kopen en doe nu ik elke dag wel wat met hout.

Ik ben wel benieuwd hoe dat bij andere is verlopen.
Groet
Net voor Corona vond ik de cursus van Mathijs Heijkers en heb die 2 met veel plezier gevolgd. Daarna zou ik via het ambachtshuis wat gaan doen tot Corona alles stil legde. Deze maand eindigt het 3e jaar van de Syntra meubelmakers opleiding. Vond die ook leuk (en een stuk goedkoper).

Nu wil ik er alleen meer mee gaan doen en dat is nog lastig Als software developer zit ik toch in een andere tak met het bijbehorende salaris. Ik zou zeker met minder af kunnen en willen maar voor het salaris van een junior meubelmaker kan ik op mijn 51e niet meer gaan werken. Toch zou ik graag switchen dus mochten iemand dit lezen die een oplossing weet…..

Werk je in dienst van die werkplaats of gewoon puur als hobby als gepensioneerde?

Leuk al die reacties
 
  • Leuk
Waarderingen: martino en StephanS

ErnstKuhne

Actieve deelnemer
19 nov 2011
304
186
Deventer
www.ernstkuhne.nl
Na veel zelfgeleerde technieken te hebben toegepast bij de verbouwing van 2 van mijn huizen (in de tijd gezien) heb ik, samen met forumlid Rinus, ooit (14 jaar geleden?) 2 cursussen meubelmaken in de avonduren gevolgd bij Jos Filart (www.cursushout.nl) in Enschede en daar echt geleerd meer volgens de regels van het vak te werken.
Toen het bedrijf waar ik werkte ging reorganiseren kreeg ik de mogelijkeheid in 2013 om mij te laten omscholen en toen heb ik de Opleiding meubelmaker niveau 2 als volwassenneonderwijs (1 dag per week, 2 jaar lang) bij het Hout- en MubileringsCollege (HMC) in Rotterdam gevolgd. Echt een gedegen opleiding, waar ik nu al 10 jaar veel plezier van heb als zelfstandig meubelontwerper en -maker.
Daarnaast dit forum regelmatig passief (alleen lezen) en actief (echt vragen stellend en oplossingen delend) gebruikt
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
3.113
241
Goeree-Overflakkee
Ik heb in de jaren 90 op de mts allerlei gereedschappen en machines leren gebruiken, veelal op een traditionele manier. Ondanks dat ik dat in mijn werk niet gebruik, ben ik er (voor de vrije tijd) erg blij mee dat ik dat heb mogen leren. Ik zie bij diverse houtbewerkers op youtube dat ze zo'n kennisachtergrond missen. Een beetje googelen of een vraag op een forum stellen vervangt nooit een goede opleiding.

Verder heb ik ook veel geleerd van mijn vader en uiteraard veel geleerd door het te doen (vaak in m'n vingers gesneden :sneaky:)
 
  • Leuk
Waarderingen: martino

Jan ARTC132

Actieve deelnemer
6 dec 2017
135
18
Haarlemmermeer
Mijn vader was machinaal houtbewerker, vanaf zijn 16e in loondienst. Daarnaast kwam hij ook nog eens uit een gezin van handarbeiders waardoor er veel samen werd geklust op allerlei vakgebieden. Als kleine jongen (vanaf dat ik ca. 2 a 3 jaar oud was) moest ik hem al helpen. In het begin met aangeven van gereedschap, iets later het vasthouden van dingen en uiteindelijk deden we samen projecten waarbij ik de 'voorman' was. Hij bewaakte altijd de precisie, dat is niet altijd mijn sterkste punt.
Ook ik ben op mijn 12e begonnen in de machinale met een bijbaantje. Ik heb de meubelmakersopleiding gevolgd aan het HMC en ben als calculator op kantoor terecht gekomen bij een interieurbouwbedrijf. 5,5 jaar geleden heb ik een huis gekocht met allerlei achterstallig onderhoud, maar daarbij wel een ruime schuur en garage. De laatste jaren ben ik vooral bezig met onderhoud aan en om het huis en ligt de nadruk bij mij dus meer op bouwprojecten dan meubelmaken. Het idee is de werkplaats knap in te richten zodra het onderhoud grotendeels gedaan is zodat er weer meubels gemaakt kunnen worden.
Tegenwoordig lees ik mij vooral goed in op internet voor ik een project aanvang. Ik weet dan wat ik ongeveer kan verwachten, welke valkuilen er zijn en welke materialen ik moet bestellen.
 
  • Leuk
Waarderingen: martino

JochemK

Actieve deelnemer
15 okt 2016
636
303
Het Groene Hart
Als peuter schijn ik al steevast om "mijn timmer" vragend bij m'n opa en oma binnengekomen te zijn. Thuis werd er door mijn vader ook veel zelf aangepakt en mocht ik "helpen" door schroefjes aan te geven etc. Toen ik mezelf ging wonen ging ik steeds meer zelf doen.

Na een opleiding Technische Informatica kreeg ik een baan als programmeur maar begon het steeds meer te kriebelen om ook iets met m'n handen te doen. Toen ik voor m'n verjaardag een keer een nieuwe accuboormachine kreeg (de oude was versleten) zocht ik een 'klusje'. Een hoop hout en nieuw gereedschap verder had ik m'n eerste meubel (TV-meubel, zie m'n avatar) gemaakt.

Toen had ik de smaak echt te pakken en heb ik een cursus ambachtelijk meubelmaken bij Studio InHout gevolgd en tegelijkertijd zocht ik een huis met een garage waar ik lekker m'n gang kon gaan. Het huis na de aankoop iets beter bekeken hebbende bleek er toch iets meer aan verbouwd te moeten worden dan ik aanvankelijk dacht, maar in die 4 jaar tijd heb ik vrijwel alles zelf gedaan, van vloerbalken vervangen tot elektra, van badkamer tegelen tot de plafonds aftimmeren. Op een gegeven moment ook (eindelijk) de garage omgebouwd tot werkplaats. Wat een genot en wat stom dat ik dat niet eerder gedaan heb! Al vrij snel merkte ik dat ik hier uit aan het groeien was, grotere meubels maken ging eigenlijk niet goed.

Inmiddels is dit huis verkocht en hebben we een huis met een schitterende loods van 75m2 er bij gevonden waar we in Oktober heen gaan verhuizen. Aan het huis hoeft (zeg ik nu) niet heel veel verbouwd te worden, aan de loods des te meer, maar daar maak ik t.z.t. wel een topic over.

Ik werk nog steeds als Software Engineer, zou wel meer met deze hobby willen doen maar heb een vergelijkbaar probleem als @twdi, de hypotheek moet ook betaald worden, dus voorlopig nog maar even programmeren.
 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.231
534
Eanske
ingoogni.nl
(over)grootvaders waren scheepstimmerlieden en later aannemers, meubelmakers. Pa zat op zee en we hadden een hele grote werkplaats thuis. Een werkbank van ruim 3m bestaande uit twee dikke vuren balken en daartussen een gereedschapsgoot. Heel veel gereedschap van de vorige eigenaar was blijven liggen en daar klooiden we wat mee af. Pijl en boog natuurlijk, kruisboog, vurenhouten pijp met pvcbuis mondstuk :( Later stonden de crossbrommers en motoren vaak op de werkbank (als het mais van de buren er af was).

Uiteindelijk nooit echt iets met hout gedaan tot een jaar of 20 geleden, het huis verbouwen. Gelukkig heeft mijn meisje altijd zoiets van goed gereedschap koop je maar een keer en ze keek dus niet op van de prijzen. Huis net klaar (duurde een paar jaar), toen sloeg de crisis toe, werkeloosheid. Eerst huisman, toen een eigen bedrijf vanuit de garage. Einde werkplaats dus. Corona heeft het bedrijfje om zeep geholpen, mij gelukkig niet.

Dus nu ben ik 60 en me aan het orienteren op wat te doen. Om ouwe knarren staan ze niet echt te springen. Zijinstromer in het onderwijs "Beeldende vorming / CKV" blijkt best een lastige route. Houtbewerken heeft altijd gekriebelt, geknaagd achter in het hoofd, dus de werkplaats weer aan het inrichten. Het electrische gereedschap is er nog, maar handgereedschap trekt me meer. Of het ooit tot inkomsten gaat leiden, ik weet het niet. Misschien eerst eens leren om recht te zagen ;)

Dus, eigenlijk autodidact, al heb ik in m'n Philips-tijd wel de interne metaal, machine bankwerken, opleiding gedaan. Dat was wel een schok, als fotograaf (technische kant).
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
305
430
28
Delft
vanbart.weebly.com
Mijn leerproces is altijd voortgekomen uit een ontwerp of voorwerp wat ik in gedachte had. Zo heb ik leren werken met mijn lintzaag, met rasp en met spookschaaf om mijn op Sam Maloof gebaseerde lampen te maken. En wanneer ik bijvoorbeeld ergens iets voor moet buigen, dan ga ik daar weer mee aan de slag. Door jaren youtube heb ik al zoveel technieken gezien die ik me vaag herinner maar weer kan opzoeken als ik het nodig heb.

Een belangrijk punt was voor mij ook wel de houtbewerkingscursus die ik heb gevolgd. Sindsdien is mijn idee van wat haalbaar is qua nauwkeurigheid echt veranderd. Wanneer het er om vraagt kan ik nu dus netjes in de haak werken, om bijvoorbeeld stevige verbindingen te maken.

Nogsteeds zit precisie niet in mijn aard en pas ik liever iedere keer nieuwe technieken en creatieve ideeën toe, dan dat ik de "juiste" methode blijf oefenen om het perfect te doen. Het is voor mij een hobby, en de nieuwschierigheid en de spanning of een nieuw idee wel of niet gaat lukken, dat is voor mij het allerleukst.
 

3dmazter

My best friend was a carpenter ✞
10 aug 2014
1.827
389
38
Enkhuizen
Ik heb gewoon zo belachelijk veel youtube filmpjes bekenen van woodworkers dat ik er nu ook een ben.
En belachelijk veel is duizenden.
Mijn gedachte is altijd "als zij het kunnen kan ik het ook want ik heb ook 2 handen"
Ik hoef ze alleen maar op de zelfde manier te bewegen en dan kan ik ook maken wat zij kunnen.
En dat kun je oefenen.
 
Laatst bewerkt:

jorisvh

Post veel
ik ben in deze niet erfelijk belast, mijn ouders hebben 4 linkerhanden 🤪.
rond 15jr in contact gekomen met een schrijnwerker/creatieveling bij het bouwen van nieuwe lokalen voor onze jeugdbeweging. daarbij veel geholpen en nog meer geleerd en zo de smaak te pakken gekregen.
door studies en professionele carrière is het naar de achtergrond geraakt.
toch aangedurfd mijn eerst aangekochte woning DHZ te renoveren (althans het stuk dat met hout te maken had). ook daar weer veel geleerd.
enkele jaren geleden, beslist dat ik het roer rond m’n 50ste wilde omgooien en professioneel aan de slag gaan als meubelmaker.
tijdskrediet genomen om een 1-jarige opleiding (2d/wk) te volgen aan Encora Berchem en daar veel geleerd.
nu enkele jaren als eenmanszaak aan de slag. ik leer nog elke dag … ik verdien veel minder maar ik heb veel meer plezier …
 

jorisvh

Post veel
Zodoende ingeschreven in de opleiding "Meubelmaken" bij Encora te Berchem.

Deze opleiding duurt twee jaar (ik zal per 26 juni 2023 - binnen drie weken dus - de opleiding voltooid hebben). Deze opleiding is wel een aanrader, tenminste wat mij betreft (en dit zal wel kunnen beaamd worden door andere forumleden die deze ook volgen of gevolgd hebben).
+1
 

twdi

Actieve deelnemer
15 jul 2019
630
101
Sterksel
Als peuter schijn ik al steevast om "mijn timmer" vragend bij m'n opa en oma binnengekomen te zijn. Thuis werd er door mijn vader ook veel zelf aangepakt en mocht ik "helpen" door schroefjes aan te geven etc. Toen ik mezelf ging wonen ging ik steeds meer zelf doen.

Na een opleiding Technische Informatica kreeg ik een baan als programmeur maar begon het steeds meer te kriebelen om ook iets met m'n handen te doen. Toen ik voor m'n verjaardag een keer een nieuwe accuboormachine kreeg (de oude was versleten) zocht ik een 'klusje'. Een hoop hout en nieuw gereedschap verder had ik m'n eerste meubel (TV-meubel, zie m'n avatar) gemaakt.

Toen had ik de smaak echt te pakken en heb ik een cursus ambachtelijk meubelmaken bij Studio InHout gevolgd en tegelijkertijd zocht ik een huis met een garage waar ik lekker m'n gang kon gaan. Het huis na de aankoop iets beter bekeken hebbende bleek er toch iets meer aan verbouwd te moeten worden dan ik aanvankelijk dacht, maar in die 4 jaar tijd heb ik vrijwel alles zelf gedaan, van vloerbalken vervangen tot elektra, van badkamer tegelen tot de plafonds aftimmeren. Op een gegeven moment ook (eindelijk) de garage omgebouwd tot werkplaats. Wat een genot en wat stom dat ik dat niet eerder gedaan heb! Al vrij snel merkte ik dat ik hier uit aan het groeien was, grotere meubels maken ging eigenlijk niet goed.

Inmiddels is dit huis verkocht en hebben we een huis met een schitterende loods van 75m2 er bij gevonden waar we in Oktober heen gaan verhuizen. Aan het huis hoeft (zeg ik nu) niet heel veel verbouwd te worden, aan de loods des te meer, maar daar maak ik t.z.t. wel een topic over.

Ik werk nog steeds als Software Engineer, zou wel meer met deze hobby willen doen maar heb een vergelijkbaar probleem als @twdi, de hypotheek moet ook betaald worden, dus voorlopig nog maar even programmeren.
Precies hetzelfde verhaal. Grappig
 
  • Leuk
Waarderingen: JochemK

Rizz

Post veel
15 apr 2014
2.116
518
Moordrecht
Ik moest een hobby hebben, tenminste, zo is het begonnen. Ik speelde toen al een half leven gitaar en via Gitaarnet geïnteresseerd geraakt in gitaarbouw. Cursus gevolgd (bijna 4 jaar) die ik bekostigd heb met zwart gitaarles geven met als resultaat een prachtige gitaar die op looks de 2e prijs op de Gitaarbouwersmeeting heeft gewonnen. Toen kwam het leven voorbij, de worsteling met verslaving en heeft het een hele tijd op z'n gat gelegen. Wel begonnen aan de 2e, maar die ligt half af in de kast. Komt nog wel een keer.

Inmiddels 10 jaar geen geworstel meer, maar ik ben nog steeds een prutser met meer gereedschap dan kunde. Ik begin nu wel door te krijgen hoe alles werkt, maar er blijft een soort van angst om echte projecten te maken. Ben meer bezig met werkplaatsverbetering dan projecten. Want er valt altijd wel iets te verbeteren.. Ik probeer wel zoveel mogelijk in mn schuurtje bezig te zijn. En als mn vrouw iets vraagt om te maken, doen we dat maar, zij is tenslotte de baas.. Geeft me vaak wel weer de mogelijkheid om iets nieuws t kopen wat ik ècht nodig heb.

Wel in de laatste jaren 2 huizen grotendeels zelf verbouwd en daarin ontzettend veel geleerd. Ook geleerd dat als het moet, ik het gewoon doe.

Punt is, ik vind het leuk. Ik kan dingen maken en voor iemand die z'n hele jonge leven uit is gemaakt voor kluns en onhandige doe ik het best ok
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.