Wat voor hout?

Voorhetplezier

Nieuw lid
12 jan 2024
18
11
Hillegom
Eerst eens nog beste wensen voor iedereen.
Mijn vraag gaat over een kleine boomschijf die ooit de basis is geweest van een smulpakket, zij ligt ongeveer 2 jaar bij mij binnen in mijn werkhokje, in de zomer wordt het bloedheet, dus ik denk dat de schijf helemaal droog is, maar er zijn geen scheuren. Ik wil een plankje voor kaas en andere lekkernijen van maken, daarom wil ik zeker weten dat dit hout geen probleem geeft met etenswaar. Ik heb al op diverse sites gekeken, en ik denk dat het essen is, gezien de kleur, tekening en schors (vrij glad). Ik kom uit op en sgg van ongeveer 0,6kg/dm^2 (doorsnee gemiddeld 18,5 cm, gemiddeld 3cm dik, 590 gram zwaar). Photos van beide kanten, een kant lichtjes bewerkt (de lichtere plekken) en de schors (vrij glad). Het kopse hout is vrij hard.
 

Bijlagen

  • 20250105_170459.jpg
    20250105_170459.jpg
    66,6 KB · Weergaven: 28
  • 20250105_170512.jpg
    20250105_170512.jpg
    67,9 KB · Weergaven: 28
  • 20250105_170526.jpg
    20250105_170526.jpg
    63,9 KB · Weergaven: 28
  • 20250105_170541.jpg
    20250105_170541.jpg
    61,9 KB · Weergaven: 28

Voorhetplezier

Nieuw lid
12 jan 2024
18
11
Hillegom
Volgnes mij is je inschatting juist: essen.

Ik vind het trouwens wat te zacht voor een snijplank, maar voor uitserveren is het heel mooi door de lichte kleur.
De bedoeling is ook niet snijplank, maar een serveerplankje. Ik heb op het net ook snijplanken van essen gevonden, dus ik wist al dat als mijn inschatting juist is dan is het voedselveilig.
Ik wil het schors behouden, dus dat wordt spannend mek het vlakken, boven frees met slede. De ene kant is relatief vlak en wordt erst de referentie, an de andere kant moet ongeveer 5 a 6 mm weg, dan omdraaien en de andere kant. Ik zal over de voortgang berichten
 
  • Leuk
Waarderingen: Haan

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.