Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Mij is gevraqgd het glas in lood paneel uit dit kozijn te halen.
In één stuk,mocht daaraan getwijfeld worden
Het paneel is met 'iets' vastgesmeerd. Dat 'spul' is nu in elk geval keihard.
Weet iemand wat dat is en hoe je dat moet verwijderen?
Zit normaal gesproken met stopverf vast. Dat moet je weg hakken. Zo te zien heeft het lood ook zijn beste tijd gehad. Bij oude panelen probeer je de ruitjes heel te houden, omdat je bij reparatie nooit de zelfde kleur glas krijgt. Als het lood te ver verteerd is, ontkom je niet aan het glas opnieuw in lood te zetten.
Dankjewel @chevy66.
Voorzichtig hakken dus. Zou verwarmen met een föhn het weghalen van de stopverf makkelijker maken of heeft dat geen zin?
En ik denk ook dat nieuw lood nodig is.
Met verwarmen heb je grote kans dat er een ruitje breekt. Het is vaak vrij dun glas. Bij de betere verfboer kan je een hakmes kopen, dat bedoeld is voor het verwijderen van stopverf. Het is de kunst om zowel het hout, als de ruitjes heel te houden. Het lood zit vaak ook nog met wat spijkertjes of driehoekjes vast in het hout. Die geven weer nare beschadigingen in je gereedschap.
Wij hadden in Bussum een winkel/glaszetter (niet de mijne) die hierin gespecialiseerd was. Die haalde ook het glas uit het raam. Volgens mij is het lood aan vervanging toe.
Eens. Na een tijdje verliest het lood alle stevigheid en wordt het een soort kauwgom. Er zit al een barst bij de rand en zo zijn er vast meer mindere plekken. Opnieuw in het lood zetten is niet het grote probleem, probeer vooral het glas heel te houden!
(Jaren geleden zou mijn vriendin een cursus glas-in-lood volgen om zelf het glas in onze jaren 30 woning te restaureren. Maar ze werd zwanger en boven een soldeerbout hangen met lood-en-tin dampen leek ons een slecht plan, dus ben ik die cursus maar gaan doen: hij was toch al betaald. En daarna inderdaad het glas-in-lood zelf gerestaureerd )
Stopverf is lijnolie met kalk (en veel siccatief). Als dat uitgehard is doetwarmte niet meer zoveel. Als je het old ook gaat vervangen en alleenheerser glas wilt ‘redden’ zou ik afbijt overwegen…
Zoals de anderen al schreven, red de glaasjes. Dan, bij restauratie, als er lange doorlopende stukken lood in zitten, gebruik daarvoor lood met een stalen kern. Dat maakt het geheel een stuk steviger. Al was het al alleen maar voor de omlopende buitenste strips.
Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.