Zo ga ik het doen, dank!Dat maakt niet heel veel uit; als je je fruit tijdig opeet is 1x in de maand afstoffen voldoende. Als je regelmatig je appels laat liggen tot ze weglopen, moet je toch boenen met een vochtige doek en opnieuw olie er op smeren.
Persoonlijk zou ik druivenpitolie nemen, omdat dat niet van heel ver weg hoeft te komen. Verdunnen kan geen kwaad, maar dan moet je daarna wel wachten tot de lucht er af is...
Ik zal er een plaatje van maken.En de voortgang van de schaal krijgen we ook te zien?
Ik ben wel benieuwd waarom je dat niet zou doen.Persoonlijk denk ik dat ik een fruitschaal - bedoeld voor eigen gebruik - uberhaupt niet zou behandelen...
Omdat er geen noodzaak is en je zo de uitstraling van het 'ruwe' hout houdt. Onze Adirondack stoelen, die het hele jaar buiten staan, zijn geverfd. Onze binnenmeubelen staan in de meubelolie. Snijplanken zijn met spijsolie behandeld (meestal druivenpitolie of walnootolie, beide halfdrogende olien). All overige keukenattributen zijn onbehandeld (met uitzondering van het werkblad - dat staat in de Osmo hardwaxolieIk ben wel benieuwd waarom je dat niet zou doen.
Ik was wat verrast omdat jij hier op het forum wel de specialist bent op het gebied van afwerkingOmdat er geen noodzaak is en je zo de uitstraling van het 'ruwe' hout houdt. Onze Adirondack stoelen, die het hele jaar buiten staan, zijn geverfd. Onze binnenmeubelen staan in de meubelolie. Snijplanken zijn met spijsolie behandeld (meestal druivenpitolie of walnootolie, beide halfdrogende olien). All overige keukenattributen zijn onbehandeld (met uitzondering van het werkblad - dat staat in de Osmo hardwaxolie
Nou ,niet zozeer specialist op het gebied van afwerking. Hooguit op het gebied van de chemie van afwerkproducten ;-) Maar zoals gezegd, voor sommige voorwerpen/toepassingen ben ik van mening dat afwerking dus niet nodig is...Ik was wat verrast omdat jij hier op het forum wel de specialist bent op het gebied van afwerking![]()
Door de chemie van afwerkproducten, ik zag al aardig wat van je voorbij zien komen, kreeg ik dat beeld van je. Ik hou er van als iemand zich vastbijt in een bepaalde materie of onderwerp en er alles over wil weten. Die meubelolie van je, waarom ben je dat gaan maken? Waarschijnlijk ook omdat je het leuk vond om te doenNou ,niet zozeer specialist op het gebied van afwerking. Hooguit op het gebied van de chemie van afwerkproducten ;-) Maar zoals gezegd, voor sommige voorwerpen/toepassingen ben ik van mening dat afwerking dus niet nodig is...
Die meubelolie, voor meubels binnenshuis - die maak ik dus zelf...
Ja, omdat het kan - en om voor mezelf en anderen aan te tonen dat mijn begrip van wat 'gekookte lijnolie' is inderdaad correct is (gewoon rauwe lijnolie met siccatieven - voor de geschiedenis/achtergrond van de term gekookte lijnolie, en de 'ontdekking' van siccatieven, zie mijn verschillende eerdere berichten hierover).Door de chemie van afwerkproducten, ik zag al aardig wat van je voorbij zien komen, kreeg ik dat beeld van je. Ik hou er van als iemand zich vastbijt in een bepaalde materie of onderwerp en er alles over wil weten. Die meubelolie van je, waarom ben je dat gaan maken? Waarschijnlijk ook omdat je het leuk vond om te doen![]()
Dit bedoel ik. Voor mij ben jij de specialistJa, omdat het kan - en om voor mezelf en anderen aan te tonen dat mijn begrip van wat 'gekookte lijnolie' is inderdaad correct is (gewoon rauwe lijnolie met siccatieven - voor de geschiedenis/achtergrond van de term gekookte lijnolie, en de 'ontdekking' van siccatieven, zie mijn verschillende eerdere berichten hierover).
Net als met zeep - als je zelf zeep maakt kom je altijd van die verhalen tegen dat zeep traditioneel (thuis) werd gemaakt met olie/vet (plantaardig of dierlijk) en potas of soda. Da's een broodje aap - potas (kaliumcarbonaat) en soda (natriumcarbonaat) zijn als loog niet sterk genoeg om triglyceriden te splitsen (te verzepen) in vetzuren (vetzure zouten - zeep) en glycerol. Daar heb je natrium of kaliumhydroxide voor nodig.
Die hydroxides kun je wel maken uit potas of soda, maar niet rechtstreeks - dat moet je doen door ze te laten reageren met ongebluste kalk - calciumoxide. Als je dat oplost krijg je gebluste kalk, calciumhydroxide, en als je dat mengt met potas (of soda) ontstaat er calciumcarbonaat ('marmer' ;-)) en kalium of natriumhydroxide - die reactie loopt af omdat het calciumcarbonaat, anders dan potas en soda, niet oplosbaar is in water en dus neerslaat.
Calciumoxide kun je, in tegenstelling tot natrium en kalium (hydr)oxide, WEL rechtstreeks uit calciumcarbonaat maken - door het droog te verhitten. Het CaCO3 valt dan uit elkaar in CaO en CO2. Dat heet kalkbranden.
Dit hele proces (om met soda en vet zeep te maken waarbij de soda eerst met gebluste kalk in natronloog wordt omgezet) is onder andere te vinden in Arabische alchemie-manuscripten uit de 11e of 12e eeuw.