Forum steigerhout meubelen

A

Athanor

Guest
Het maken van steigerhout meubelen schijnt steeds actueler te worden, te oordelen naar het toenemende vragen hierover op het forum. Ik heb de indruk dat het vaak beginnende houtbewerkers zijn die informatie zoeken om een bevredigend resultaat te krijgen. En men wil er toch graag zelf mee aan de slag, hetgeen goed is in te denken, omdat je dan voor een laag budget meubels maakt die in het huidig tijdgewricht als aantrekkelijke en trendy worden beschouwd. Is het misschien handig daar een afzonderlijk forumonderdeel voor te maken? Dan kan een van de beheerders de al aanwezige topics zoveel mogelijk overhevelen en misschien willen enkele specialisten in deze "tak van sport" een topic met tips en trucs en wat basale voorbeelden maken en deze klevend vooraan zetten? Volgens mij ook een goede ingang om wat meer traffic te genereren n.a.v. een actueel thema.

Wat vinden jullie hiervan?


Fons
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
3
zoetermeer.
Fons, ja, dat lijkt me een goed idee. Al was het maar om te voorkomen dat mensen voor veel geld slecht hout kopen, dat in elkaar rossen tot een lelijk meubel en het dan na twee jaar weer weg moeten gooien omdat ze dachten dat steigerhout zonder verdere afwerking de elementen voor 20 jaar kan weerstaan!

Groet, Rob.
 

@lex

Actieve deelnemer
26 okt 2010
242
0
Ik denk dat steigerhouten meubels inmiddels het hippe imago zijn kwijtgeraakt nu er een hoop café-eigenaren (die inderdaad voor betrekkelijk weinig geld hun hele terras konden volgooien) de meubels hebben afgevoerd naar de afvalverwerking. Dat het aantal vragen hier op het forum inderdaad toeneemt is denk ik vooral te verklaren door een grote behoefte aan relatief goedkope meubels en een toename van het aantal ZZP-ers die oorspronkelijk in de bouw werkten en inspringen op die vraag. Ik vind het een slechte ontwikkeling om dergelijk weinig duurzaam hout te verwerken in dit soort meubels. Nu kan het best zo zijn dat al het steigerhout FSC goedgekeurd is, maar dit is geen vrijbrief om er daarna mee te doen wat je wilt. Steigerhouten meubels zijn al een jaar of acht 'hip'. Zoals ik boven schrijf zijn er al een hoop café-eigenaren die de meubels inmiddels hebben afgevoerd. Dit betekent dus dat de meubels een leven van rond de acht jaar beschoren is. Mijn conclusie is dan ook dat het een zware belasting voor het milieu betekent en dat men zich moet afvragen of we dit wel moeten willen.

Gr. @lex

Denk aan het milieu voordat je deze post print... ;-)
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
3
zoetermeer.
@ @lex: er worden zwz steigerhout meubels gebouwd. Dan heb ik liever dat het goed gedaan wordt zodat ze langer meegaan. Als we daaraan kunnen bijdragen vind ik dat een goede ontwikkeling.

Komt bij dat kunststof tuinmeubelen ook geen lang leven beschoren zijn. Dan liever hout in de recycling, toch?

Groet, Rob.
 

@lex

Actieve deelnemer
26 okt 2010
242
0
Hoi rob,

Helemaal mee eens, maar de realiteit is dat het overgrote deel van de steigerhouten meubels van nieuwe steigerplanken worden gemaakt. Het is dus geen gerecycled hout, maar nieuw. Dan is het inderdaad wel zo dat de meubels langer meegaan als ze beter geconstrueerd zijn. Maar zoals ook al in een ander topic geschreven werd: het blijft hout dat makkelijk splintert en scheurt en dat dus minder geschikt is voor geschroefde verbindingen en seizoensinvloeden.

Goedkope kunststof meubels gaan inderdaad niet heel lang mee evenals 'niet dure' hardhouten tuinmeubels. Daarom geloof ik ook veel meer in dure (=duurzame) meubels. Los van of deze van hout of kunststof zijn gemaakt.

@lex
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
3
zoetermeer.
Klopt, ik bedoel de recycling van de steigerhouten meubels zelf, niet dat er gerecycled hout gebruikt wordt om die te maken.

Ik zie vurenhout/steigerhout als een landbouwgewas. Een groot deel van de gebruikte bossen wordt opnieuw aangeplant waardoor het redelijk verantwoord is het te gebruiken. De biodiversiteit is niet geweldig, maar het is wel bos. Dan gebruik ik liever snelgroeiend vuren dan buitenlandse hardhoutsoorten, waar de meeste "duurzame" tuinmeubels van gemaakt worden. En duurzaam, van mijn vijftien (of zelfs zestien) jaar geleden gebouwde vurenhouten tuinbankje heb ik dit voorjaar afscheid genomen. Het bewijs dat een goed getimmerd en goed afgewerkt tuinmeubeltje best van vuren gemaakt mag worden.

Komt bij dat men tegenwoordig helemaal geen tien jaar meer wil doen met een meubel. Er moet bij voorkeur iedere drie, vier jaar wat nieuws staan lijkt het wel. Het "oude" wordt op de stort afgeleverd en dan heb ik liever dat dat van vuren oid is dan van kunststof of (tropisch) hardhout, waarvan de ecologische print vele malen groter is (zeker als je transport meerekent) dan van Europees vuren.

Nogmaals, men blijft steigerhouten/vuren meubels bouwen, het is nog steeds trendy, betaalbaar en voor veel mensen goed te doen. Laten we er dan voor zorgen dat het zo goed mogelijk gebeurd. Splinteren en scheuren hoeft absoluut niet als je een beetje weet waar je mee bezig bent.

Groet, Rob.

Korte aanvulling: onnodig te zeggen dat ik zelf liefst zo lang mogelijk met mijn spullen doe ;)
 
Laatst bewerkt:

Scheppie

Post veel
10 dec 2009
2.283
327
Heelsum
Je kunt "steigerhouten" meubelen toch ook maken van Douglas' hout... Dan wordt het toch aardig duurzaam.
 

sebc

Actieve deelnemer
1 jun 2012
110
0
Leuven, Belgium
Ik denk dat een hippe keet niet 8 jaar lang hip kan blijven met dezelfde meubels. Dus kan het ook zijn dat de meubels wel langer mee gaan, maar gewoon zomaar vervangen werden...

Ik moet toegeven dat ik mezelf ook schuldig heb gemaakt aan het bouwen van een steigerhouten bank voor buiten. Ik moet zeggen hij zit echt lekker en is tof enzo. En ik denk dat er voor sommige mensen veel te leren valt als je de moeite doet iets mooi te bouwen (bvb zonder schroeven ih zicht).

Over het uiterlijk discussiëren lijkt mij niet echt relevant.
Meubels met massieve bossing panelen zijn ook niet bepaald vernieuwend, hip of efficient hout gebruik te noemen...

Maar een apart onderdeel lijkt mij ook wel beter, want heel erg interessant is dit werk meestal niet voor de iets gevorderde houtbewerker.

ps ik plan niet verder met steigerhout te werken en mijn nieuwe tuintafel (die bijna klaar is), bestaat uit gerecycleerd teak en bankirai...
 

PBT

Actieve deelnemer
Dat zou ideaal zijn!

@lex: is er iets mis met ZZP-ers die dit doen? Ik maak bijna dagelijks steigerhouten meubelen :) Ik gebruik hiervoor nieuwe vuren planken.
en wat duurzaamheid betreft, ik heb hier thuis achterom (weerskant) al 2 jaar een bank staan van steigerhout, gewoon zomer en winter in weer en wind buiten. Vorig jaar winter zag je ze niet meer staan onder de sneeuw, en morgen staat ze lekker de hele dag te bakken in de volle zon. Buiten het werken van het hout -wat natuurlijk is- geeft het geen krimp!
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.