Eikenhouten tafelblad opdikken (in verstek)

BartvanDriessche

Nieuw lid
3 mrt 2021
8
1
Hallo,

Ik wil een eikenhouten tafelblad van 4 cm dik gaan opdikken naar 8 cm. Wat ik wil gaan doen is een overmaat tafelblad kopen en hier 4 stroken afzagen. Deze stroken in verstek zagen en 'omslaan', zodat de houtnerf gespiegeld wordt (zie bijlage). De uiteindelijke maat wordt 180 x 90 cm en de stroken zijn 5 cm breed. Deze aanpak zag ik ook in andere topics voorbij komen.

Nu was ik benieuwd of jullie nog tips/tricks hebben waar ik op moet letten bij deze bewerking:

- Als ik een tafelblad koop bij een houthandel, kan ik er dan vanuit gaan dat deze 'volledig' vlak is (er vanuit gaande dat het tafelblad van goede kwaliteit is)? Als ik de stroken ga 'omslaan' en verlijmen wil ik voorkomen dat er veel interne (buig) spanningen in het hout komen over de lengte of breedte van het tafelblad?
- Het verstek zagen van de stroken moet precies gebeuren, ik kan het me niet veroorloven dat stroken te kort zijn of dat er een kier ontstaat in de hoeken (niet precies 45 graden). Hoe zou ik dit het beste aan kunnen pakken?
- Zou ik lamello's of domino's moeten gebruiken om het schuiven tegen te gaan tijdens het lijmen?
- Begin ik met de lange zijde te verlijmen en ga ik dan vervolgens met de klok mee (of tegen) voor de andere stroken? Of verlijm ik alles tegelijk?

Alle verdere tips/tricks of een beter voorstel qua aanpak zijn meer dan welkom.
 

Bijlagen

  • Zaagplan.jpg
    Zaagplan.jpg
    30,8 KB · Weergaven: 50

GH1

Post veel
8 aug 2017
1.181
214
Breda en omstreken
Je blad gaat natuurlijk vooral in de breedte werken dus je constructie is geen geweldige.
Die verstekken blijven nooit dicht of mooi.

Met massief hout moet je een constructie bedenken (en ze zijn allemaal al vele keren bedacht) waar je rekening houdt met de werking van het hout.
 
Laatst bewerkt:

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.766
738
Enschede, Twente
Je blad gaat natuurlijk vooral in de breedte werken dus je constructie is geen geweldige.
Die verstekken blijven nooit dicht of mooi.

Met massief hout moet je een constructie bedenken (en ze zijn allemaal al vele keren bedacht) waar je rekening houdt met de werking van het hout.
De stroken die 'omgeslagen' worden hebben dezelfde oriëntatie en dus dezelfde werking als het hoofdvlak, dus dat gaat geen problemen opleveren.
Het zuiver verstek maken is wel een kunstje. Ik zou eerst de lange zijden recht afzagen en dan de randen op 45 graden brengen middels een vlakbank en/of een tafelfrees. Niet verlijmen, korte zijden ook zo doen, hoekverstekken maken (gruwelijk precies!) en dan met domino's/deuvels verlijmen. Wellicht een driekant hout in de binnenhoeken lijmen/verschroeven.
 

GH1

Post veel
8 aug 2017
1.181
214
Breda en omstreken
Lijkt me logisch dat ik bedoel dat de aanhechting van de opdikking in de lengterichting OP die in de breedte het probleem gaan worden, zeker als je dat in verstek zou doen. In theorie kan je enigszins beredeneren dat als je zaagt uit een langere plaat dat alles identiek gaat krimpen/uitzetten. In de praktijk werkt het gewoon niet zo en hou je die verstekken na een tijdje nooit dicht.

Met massief hout, zeker in dit formaat, maak je geen verstek op een vlak dat in de breedte gaat werken. Of je moet een constructie bedenken dat je het verstek fixeert en de werking ergens anders opvangt.

Dit is een constructie voor plaatmateriaal, niet voor massief hout.
 
  • Leuk
Waarderingen: Athanor

rinus

Post veel
13 nov 2011
751
153
Heerde
marinusvannorel.nl
Waarom verstek?

Als je een tafelblad koopt dan kijk je op de korte kanten tegen kops hout aan. Als je er aan alle kanten 5 cm afhaalt dan hou je na het "omslaan" aan de korte kanten ongeveer 10 cm over. Die zaag je er af (aan beide kanten ongeveer 5 cm) en dan past het netjes tussen de "omslagen" aan de lange kanten. Volgens mij is dan alles nog keurig gespiegeld.

Het kan ook zijn dat je maar 90 graden wilt omslaan, dan heb je een uitdaging.

Mijn oplossing is voor 180 graden omslaan.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Count Chocula

Charel09

Post veel
10 sep 2014
1.637
695
Antwerpen
en ik weet niet welke zaagtafel je ter beschikking hebt maar exact verstek zagen op die lengte is niet evident
 

BartvanDriessche

Nieuw lid
3 mrt 2021
8
1
Dank jullie voor de goede feedback! Ik ben redelijk nieuw met het werken met massief hout, vandaar dat ik graag jullie feedback hoor.

Wat zou jullie alternatief zijn qua constructie? Ik lees namelijk dat het omslaan van de stroken wel een veelvoorkomende methode is. Maar verstekzagen vervolgens is dus niet de juiste/handigste manier?

Ik wil de illusie wekken dat het één dikke massieve tafel is van 8 cm, vandaar dat verstek zagen me het 'mooist' leek
 

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.766
738
Enschede, Twente
@GH1 Ik heb een half jaar geleden een tv-tafeltje gemaakt uit eiken met omgevouwen randen en 'splayed' poten (30 cm hoog, iets minder diep, bijna een meter lang), dus verstek tegen verstek (10 graden extra) in verstek & hoewel dat natuurlijk een endere schaal is dan een tafel werkt het wel (het 'werkt' dus niet).
Was wel echt ingewikkeld om te maken, maar dat komt ook omdat ik ondanks goed ruimtelijk inzicht last heb met boven-onder-links-rechts. En het eiken was restmateriaal en amper genoeg om het ermee te maken.
 

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.621
1.140
Fryslân
Op de manier die jij verteld, maak ik tafels ook vaak.
In dit topic kan je ongeveer zien hoe ik dat heb gedaan. Alle tafels die ik zo gemaakt heb zijn nog steeds perfect in de hoeken.
Ik kan kijken of ik nog meer fotos heb ergens.
 

Kor

Post veel
10 jun 2012
1.199
562
Zoals @rinus al aangeeft is verstek niet nodig. Mijn werkvolgorde zou zijn:
1. beide kopse (korte) kanten afzagen
2. beide lange kanten afzagen
3. de reststukken uit 2. omslaan
4. de reststukken uit 1. aan beide zijden inkorten zodat ze spiegelend tussen de toegevoegde lengtestukken kunnen worden geplaatst.
 
  • Leuk
Waarderingen: Count Chocula

BartvanDriessche

Nieuw lid
3 mrt 2021
8
1
Dank voor de foto's en feedback van iedereen.

Ik was gisteren bij een meubel winkel gespecialiseerd in eikentafels. Nu hadden zij een tafel staan waarbij alle zijdes in verstek gezaagd waren. Het blad zelf was 2 cm dik. Ze hadden volgens een strook hout om het blad gelijmd, op deze manier zie je de kopse kant van het hout niet, zie bijlage.

Ik vond dit zelf best mooi. Maar wat is jullie gedachten met het werken van het hout op deze manier? Het (grote horizontale) blad zelf wil met name in de breedte werken natuurlijk maar de korte zijde doet dit natuurlijk niet op deze manier.

Ik heb dat niet aan de verkoper gevraagd maar denk er nu pas aan.[/ICODE]
 

Bijlagen

  • IMG_20210502_163059.jpg
    IMG_20210502_163059.jpg
    25,8 KB · Weergaven: 37
  • IMG_20210502_163111.jpg
    IMG_20210502_163111.jpg
    24,4 KB · Weergaven: 33

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.621
1.140
Fryslân
Ik lijm de hoeken inderdaad ook. En nog nooit problemen gehad. Ik ben toevallig nu ook weer met een tafel bezig op dezelfde manier.

De gaten op de zijkanten zijn bedoeld om grote moeren in te verwerken voor een "industrieel" uiterlijk. De meningen zijn er over verdeeld, maar iets met klant en koning ;)

Onderstaande foto heb ik net gemaakt. Ik moet hier het verstek nog maken, maar om een idee te geven van zonder verstek.

20210502_170926.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.621
1.140
Fryslân
prima
ik veronderstel dat het blad breder dan je vandikte is
hoe stel je dat samen & maak je dat vlak ?
Ik haal voor mijn eigen gemak geschaafd hout. Zet dat met lamellos aan elkaar om het uit te lijnen, en ga er daarna eerst met de bandschuurmachine over en eindig met een vlakschuurmachine.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout

BartvanDriessche

Nieuw lid
3 mrt 2021
8
1
Ik heb nog een volgende vraag voor dit topic:

Aan de onderkant van het tafelblad wil ik twee balken bevestigen. Aan deze balken wil ik het onderstel bevestigen. Nu zat ik alleen naar de 'werkingsrichting' te kijken. Het tafelblad zelf wil natuurlijk (voornamelijk) in de breedte richting uitzetten en krimpen. Als ik een standaard eikenhouten balk vast maak aan de onderkant van het blad, dan 'werkt' deze in een loodrechte richting ten opzichte van het blad zelf. Ik heb een tekeningetje gemaakt om dit te verduidelijken. De paarse pijlen geven de 'werkingsrichting' aan van het blad, de blauwe pijlen de 'werkingsrichting' van de balk. Gaat dit elkaar niet tegen 'werken'? Of lijm je nooit balken op deze manier? Wat is jullie advies?

Of zou ik een strook kunnen afzagen van het blad (in de breedte) en deze als 'balk' gebruiken aan de onderkant van de tafel (en dan dus vast lijmen). Op deze manier is de 'werkingsrichting' hetzelfde. Zie tweede afbeelding (in principe gebeurd dit natuurlijk ook wanneer je het tafelblad 'omslaat' om het op te dikken, maar dan zit de 'balk' aan de zijkant van het blad).

Ik ben benieuwd naar jullie advies/reactie.
 

Bijlagen

  • tafelblad-met-balk-2.jpg
    tafelblad-met-balk-2.jpg
    65,9 KB · Weergaven: 11
  • tafelblad-met-balk.jpg
    tafelblad-met-balk.jpg
    64,3 KB · Weergaven: 14

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.133
1.946
Klein-Brabant, Vlaanderen
2 mogelijkheden

1) balk direct op onderzijde van het blad schroeven => maak slobgaten*
2) balk met bladverbinders* of wervels* aan blad vastmaken

* dit zijn zoektermen op woodworking, dus met de zoekfunktie vind je de nodige details
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.133
1.946
Klein-Brabant, Vlaanderen
Aan de onderkant van het tafelblad wil ik twee balken bevestigen. Aan deze balken wil ik het onderstel bevestigen.
je kan die balken deel van het onderstel laten uitmaken
Of zou ik een strook kunnen afzagen van het blad (in de breedte) en deze als 'balk' gebruiken aan de onderkant van de tafel (en dan dus vast lijmen). Op deze manier is de 'werkingsrichting' hetzelfde.
is een goed idee
analoog aan het opdikken of omslaan van de kopste kanten
de balk of strook dwars op de lengterichting van het blad dient ook om het blad vlak te houden
een uit de breedte gezaagde strook geeft te weinig weerstand tegen het bollen of hollen van het blad
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.