Eerste projectjes

Woodstock90

Nieuw lid
17 apr 2022
5
8
Gelderland
Sinds kort begonnen met houtsnijden. De eend, schildpad, vis en konijn zijn gemaakt met een kleine beitel, 1mm guts en schuurpapier. Voor het schaaltje en de lepels heb ik de set van beavercraft met De C4X – Sloyd (Whittling) Knife, C8X – Detail (Chip Carving) Knife &
SK5X - Double-Bevel Hook Knife gebruikt.

De lepel op de tweede foto is nog een work in progress.

Ik zoek nog naar een goed materiaal om de projecten mee af te werken, vooral voor de lepels die ook voedselveilig zijn. Tot nu toe kwam ik alleen een lijnzaad/bijenwas mengsel tegen. Iemand nog andere tips?
 

Bijlagen

  • 2A44A958-D8D5-47DE-A7DC-04115AEA2C8F.jpeg
    2A44A958-D8D5-47DE-A7DC-04115AEA2C8F.jpeg
    104,6 KB · Weergaven: 32
  • F2B13834-ABC3-4FA4-A53F-652DA0B3957E.jpeg
    F2B13834-ABC3-4FA4-A53F-652DA0B3957E.jpeg
    78,9 KB · Weergaven: 32
  • 321E586C-3B4C-41FF-9B2E-31200D3353C2.jpeg
    321E586C-3B4C-41FF-9B2E-31200D3353C2.jpeg
    221,5 KB · Weergaven: 33
  • 0DEE98B4-1A37-4FA9-B453-EB14898E66BB.jpeg
    0DEE98B4-1A37-4FA9-B453-EB14898E66BB.jpeg
    102,1 KB · Weergaven: 34
  • A075A78A-89C9-4264-8F30-21D485A9AEF4.jpeg
    A075A78A-89C9-4264-8F30-21D485A9AEF4.jpeg
    128,9 KB · Weergaven: 33

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
904
761
Nootdorp
Dat ziet er al leuk uit. Als je dit als inzending doet bij de wedstrijd, zie de topic op de home page, dan maak je nog kans op prijzen ook. Er is namelijk geen enkele inzending afgerond voor het topic houtsnijden. (behalve dan de schoen, maar die is door een jurylid ingestuurd en die doet niet mee met de prijzen).

Ikea heeft anti-bacterie olie. Ik vind het wel een wat 'korrelige' olie. Het hout voelt meteen wat ruwer aan. Verder gebruik ikzelf Danish Oil en Lijnzaadolie (dat laatste heb ik bij de paardenhandel gekocht). Daar was de prijs wat gunstiger voor een 10 liter jerrycan. Kijk ook eens bij Houtolie? deCokerije maakt natuurlijke oliën!.
 

Woodstock90

Nieuw lid
17 apr 2022
5
8
Gelderland
Dat ziet er al leuk uit. Als je dit als inzending doet bij de wedstrijd, zie de topic op de home page, dan maak je nog kans op prijzen ook. Er is namelijk geen enkele inzending afgerond voor het topic houtsnijden. (behalve dan de schoen, maar die is door een jurylid ingestuurd en die doet niet mee met de prijzen).

Ikea heeft anti-bacterie olie. Ik vind het wel een wat 'korrelige' olie. Het hout voelt meteen wat ruwer aan. Verder gebruik ikzelf Danish Oil en Lijnzaadolie (dat laatste heb ik bij de paardenhandel gekocht). Daar was de prijs wat gunstiger voor een 10 liter jerrycan. Kijk ook eens bij Houtolie? deCokerije maakt natuurlijke oliën!.
Bedankt Henk, ik ga eens kijken naar de Danish Oil! 🤗
 

cwv

Actieve deelnemer
28 okt 2019
105
53
Eindhoven
Sinds kort begonnen met houtsnijden. De eend, schildpad, vis en konijn zijn gemaakt met een kleine beitel, 1mm guts en schuurpapier. Voor het schaaltje en de lepels heb ik de set van beavercraft met De C4X – Sloyd (Whittling) Knife, C8X – Detail (Chip Carving) Knife &
SK5X - Double-Bevel Hook Knife gebruikt.

De lepel op de tweede foto is nog een work in progress.

Ik zoek nog naar een goed materiaal om de projecten mee af te werken, vooral voor de lepels die ook voedselveilig zijn. Tot nu toe kwam ik alleen een lijnzaad/bijenwas mengsel tegen. Iemand nog andere tips?
Hallo Woodstock90,

Hei is in het begin een heel gezoek voor de houtsnijder, naar geschikt hout, goede messen, grof en fijn schuurlinnen, noem maar op. Sinds zo'n 10 jaar snijd ik lepels, na daarvóór eerst een paar jaar bij verschillende ateliers geleerd te hebben hout te beeldhouwen met gutsen. Intussen snijd ik bijna alleen nog met messen en vooral lepels, schaaltjes, scheppen, spatels en ander kookgerei.
Ik kan je allerlei tips geven, maar alles in één keer zou teveel voor nu. Wel eerst iets over hout voor kookgerei dat hygiënisch is en snijdbaar met messen.

  1. Gebruik voor het werkstuk geen oliën: alles gaat eraf bij het afwassen en laat lelijke vlekken achter en een smaakje. Zelfs lijnolie is niet nodig. Nergens mee insmeren.
  2. Als je vers, groen hout gebruikt kun je bijvoorbeeld gewoon wilg, populier, berk (zelfs berk met slaap). Als je droog hout gebruikt is Zirbe (arve) uit de hoogste regionen van de Alpen een ideale houtsoort. Het is makkelijk te snijden en bevat hars. Traditioneel in Oostenrijk gebruikt voor objecten die met voedsel in aanraking komen.
  3. Voorwerpen die niet met voedsel in aanraking komen kun je met koud geperste lijnolie insmeren, als je dat nodig vindt. Als je hout mooi genoeg is, wil je dat misschien helemaal niet doen. Gewoon lijn(zaad)olie kopen bij de supermarkt. Het is bijna de enige natuurlijke olie die hard wordt. Niet giftig.
Als je wilt, kun je graag op een andere manier contact opnemen. Ik heb al heel wat mensen leren houtsnijden met messen en heb veel ervaring met gereedschap.
Groeten, Carl
 

Woodstock90

Nieuw lid
17 apr 2022
5
8
Gelderland
Hallo Woodstock90,

Hei is in het begin een heel gezoek voor de houtsnijder, naar geschikt hout, goede messen, grof en fijn schuurlinnen, noem maar op. Sinds zo'n 10 jaar snijd ik lepels, na daarvóór eerst een paar jaar bij verschillende ateliers geleerd te hebben hout te beeldhouwen met gutsen. Intussen snijd ik bijna alleen nog met messen en vooral lepels, schaaltjes, scheppen, spatels en ander kookgerei.
Ik kan je allerlei tips geven, maar alles in één keer zou teveel voor nu. Wel eerst iets over hout voor kookgerei dat hygiënisch is en snijdbaar met messen.

  1. Gebruik voor het werkstuk geen oliën: alles gaat eraf bij het afwassen en laat lelijke vlekken achter en een smaakje. Zelfs lijnolie is niet nodig. Nergens mee insmeren.
  2. Als je vers, groen hout gebruikt kun je bijvoorbeeld gewoon wilg, populier, berk (zelfs berk met slaap). Als je droog hout gebruikt is Zirbe (arve) uit de hoogste regionen van de Alpen een ideale houtsoort. Het is makkelijk te snijden en bevat hars. Traditioneel in Oostenrijk gebruikt voor objecten die met voedsel in aanraking komen.
  3. Voorwerpen die niet met voedsel in aanraking komen kun je met koud geperste lijnolie insmeren, als je dat nodig vindt. Als je hout mooi genoeg is, wil je dat misschien helemaal niet doen. Gewoon lijn(zaad)olie kopen bij de supermarkt. Het is bijna de enige natuurlijke olie die hard wordt. Niet giftig.
Als je wilt, kun je graag op een andere manier contact opnemen. Ik heb al heel wat mensen leren houtsnijden met messen en heb veel ervaring met gereedschap.
Groeten, Carl
Dank voor alle tips Carl! Ga eens kijken bij de Beeldhouwwinkel voor andere houtsoorten! Ben nu nog heerlijk aan het prutsen maar wellicht dat ik je later nog contacteer over je aanbod! :)
 

cwv

Actieve deelnemer
28 okt 2019
105
53
Eindhoven
Dank voor alle tips Carl! Ga eens kijken bij de Beeldhouwwinkel voor andere houtsoorten! Ben nu nog heerlijk aan het prutsen maar wellicht dat ik je later nog contacteer over je aanbod! :)
De YouTube video's van Barn the Spoon waren voor mij in het begin de beste instructie: de eerste bewerkingen van een stammetje met de bijl, hanteren van de houtsnijmessen, etc etc. Barn the Spoon legt geweldig goed uit en de handelingen van het snijden zijn duidelijk van dichtbij gefilmd. Ook over het slijpen van de lepelmessen.


Van deze video's heb ik zelf ook de eerste beginselen geleerd.

Veel plezier ermee. Gr. Carl
PS En als je eens in Eindhoven bent, kun je bij mij gratis een stuk Zirbehout komen halen.
 

cwv

Actieve deelnemer
28 okt 2019
105
53
Eindhoven
Van een oud bankstel heb ik het leer gebruikt om een schort te maken.
Hier snijd ik een spatel om te wokken:

 
Hoi Woodstock,

Mooie werkstukken.
Ik heb ooit beuken lepels en vorken gemaakt (sla set). Deze heb ik enkel en alleen met druivenpit olie behandeld. Ook de ringen die ik van olijfhout heb gemaakt raad ik de drager aan deze regelmatig met druivenpit olie in te wrijven.

Groet Edwin
 

Woodstock90

Nieuw lid
17 apr 2022
5
8
Gelderland
Leuk gemaakt!
Dank! 😄
De YouTube video's van Barn the Spoon waren voor mij in het begin de beste instructie: de eerste bewerkingen van een stammetje met de bijl, hanteren van de houtsnijmessen, etc etc. Barn the Spoon legt geweldig goed uit en de handelingen van het snijden zijn duidelijk van dichtbij gefilmd. Ook over het slijpen van de lepelmessen.


Van deze video's heb ik zelf ook de eerste beginselen geleerd.

Veel plezier ermee. Gr. Carl
PS En als je eens in Eindhoven bent, kun je bij mij gratis een stuk Zirbehout komen halen.
Wat lief! Dank! 🤗
 

Woodstock90

Nieuw lid
17 apr 2022
5
8
Gelderland
Hoi Woodstock,

Mooie werkstukken.
Ik heb ooit beuken lepels en vorken gemaakt (sla set). Deze heb ik enkel en alleen met druivenpit olie behandeld. Ook de ringen die ik van olijfhout heb gemaakt raad ik de drager aan deze regelmatig met druivenpit olie in te wrijven.

Groet Edwin
Dankjewel! Ik denk inderdaad dat een andere houtsoort al een goed begin is :)
 

wijk0983

Post veel
22 sep 2013
2.181
353
Etten-Leur
Sinds kort begonnen met houtsnijden. De eend, schildpad, vis en konijn zijn gemaakt met een kleine beitel, 1mm guts en schuurpapier. Voor het schaaltje en de lepels heb ik de set van beavercraft met De C4X – Sloyd (Whittling) Knife, C8X – Detail (Chip Carving) Knife &
SK5X - Double-Bevel Hook Knife gebruikt.

De lepel op de tweede foto is nog een work in progress.

Ik zoek nog naar een goed materiaal om de projecten mee af te werken, vooral voor de lepels die ook voedselveilig zijn. Tot nu toe kwam ik alleen een lijnzaad/bijenwas mengsel tegen. Iemand nog andere tips?
Ik probeer het weer een keer te relativeren: minerale olie is voedselveilig hoewel het mss niet zo klinkt (Ikea Skylt zat er vol van). Er is bijzonder weinig olie op de markt die onveilig is na droging cq uitharding. Die met fungiciden (boot onderhoud onder waterlijn) zou ik nooit gebruiken.
 

cwv

Actieve deelnemer
28 okt 2019
105
53
Eindhoven
Zelfs vaak afgewassen keukengerei uit Zirbe hoef je nooit met welke olie dan ook in te smeren. Het bevat voldoende hars. Em het blijft prachtig glad. Ik zou kookgerei sowieso nooit behandelen met olie. Ik blijf het proeven.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.