Diamant zaagblad voor hout

jaap

Moderator
9 mrt 2008
5.051
1.682
Terkaple
www.woodworking.nl
Zag dit voorbij komen in de voorjaarsfolder van Felder. Frezen, zeker voor CNC, zijn er al langer met diamant om standtijd te houden in mdf en plaatmateriaal.
Maar hier is het ontwerp van het hele zaagblad opnieuw bekeken en interessante tips.

Voor mij is dit nieuw, maar misschien zijn er forummers die het al gebruiken of mee gewerkt hebben?

jaap

 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
2.071
394
ik weet het niet zo met dat filmpje er komt helemaal geen zaagsel vanaf
maar het lijkt prachtig te zagen
 

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.736
398
Bij ons op het werk al jaren in gebruik op altedorf zagen. Lange standtijd maar niet geschikt voor alle materialen
Welke materialen niet?

@maja158 heeft er eentje in gebruik. Hij sprak ook al van een spiegelgladde zaagsnede. Geluidsreductie lijkt me ook een mooi pluspunt.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.056
2.580
Ik denk dat de prijs dit niet echt een zaagblad voor de gemiddelde houtbewerker maakt. De geluidsreductie is leuk, maar in de meeste machinales zal je toch oordoppen moeten dragen. De rekensom wordt dus tijdwinst afgezet tegen meerprijs.
 

JonasLa

Actieve deelnemer
15 mei 2016
91
73
Volgens mij zijn de bladen die Felder verkoopt geproduceerd door AKE. AKE verkoopt ze zelf onder de naam Supersilent. Iets betaalbaarder dan Felder maar nog steeds niet goedkoop.

Ook Axminster heeft een aantal gelijkaardige zaagbladen waarvan geclaimd wordt dat ze in multiplex en MDF goede resultaten geven. Deze hebben wel minder tanden dan de AKE/Felder en zijn maar tot 250mm te verkrijgen denk ik:
Axcaliber PCD 250mm Diamond Saw Blade

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar kijk er wel met interesse naar. Een van de zaken die ik me afvraag is hoe goed de afvoer van zaagsel en stof is met de AKE/Felder-zaagbladen en of dit bij het schulpen een merkbare impact heeft op doorvoersnelheid/verbranding/...
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
5.051
1.682
Terkaple
www.woodworking.nl
En eenmaal niet zo scherp meer, zijn ze dan weer scherp te krijgen? Hoe is de standtijd t.o.v. een "gewoon" zaagblad van goede kwaliteit? Weet iemand daar iets van?

jaap
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
845
441
Noord-Veluwe
De standtijd is echt erg goed. Zeker bij veel zagen van plaatmateriaal met veel iijm erin merk je dat. De zaagkwaliteit is ook erg goed. Ik zie ook minder de neiging tot splinteren (tear-out) bij houtsoorten die dat snel doen. Maar deze zaagbladen zijn wel erg kwetsbaar. Steentjes, zand, metaal, of andere vervuiling in je hout beschadigen het blad al snel. En een nieuwe laag diamant erop is geen optie (voor zover ik weet). Dus, als je veel met "schoon" hout of plaatmateriaal werkt is het zeker een optie, maar als je bijvoorbeeld veel met schaaldelen of onbekant hout werkt zou ik het niet aanraden. De prijs is natuurlijk ook een serieuze factor om rekening mee te houden bij niet-professioneel gebruik.
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.119
1.942
Klein-Brabant, Vlaanderen
ter aanvulling: standtijd + naslijpen volgens een verkoper

ter volledigheid: ik heb (nog) geen diamanten zaagblad



1619161164759.png
 

48rmc

Actieve deelnemer
2 dec 2021
434
106
Middelburg
Zijn er al meer mensen die ervaring inmiddels hebben met deze diamanten zaagbladen van Ake?,....in Duitsland bij Mima.de wordt hij aangeboden voor €355 euro (supersilent 3.0), Felder heeft ze ook in de "aanbieding" echter daar betaal je €434 euro voor dezelfde zaag, alleen dan uitgebracht onder hun eigen naam. De snijkwaliteit liegt er niet om die is werkelijk fenomenaal dus de nabewerking is nihil, dat schilt tijd en schuurpapier en teleurstelling. Daarnaast is het een redelijk universeel zaagblad, schulpen en afkorten in één alleen de prijs is nog een dingetje. Het zaagblad kan 1 a 2 keer worden geslepen gelang het type uit deze serie. De 2.0 versie van deze serie kan 1x worden nageslepen, de 3.0 versie 2x,...... echter de 3.0 blijkt minder nette afwerking op te leveren dan de 2.0 versie als je het tabelletje van Ake mag geloven. De 3.0 versie die te zien zijn in de meeste youtube filmpjes lijken me meer dan redelijk qua afwerking wat voor afwerking moet het wel niet zijn bij de 2.0 versie? Bij de 3.0 versie kan men zo'n 8000 meter zagen voordat het blad kan worden afgeschreven,...klopt dit of sla ik nu onzin uit? Op zich alles bij elkaar opgeteld een indrukwekkend zaagblad, mocht de standtijd daadwerkelijk zo zijn als men voorstelt en de snijkwaliteit top notch, dan zou het een overweging waard kunnen zijn, echter in de filmpjes hebben ze allen een voorsnijder op hun formaatzaag zitten, en wellicht ook vanuit dezelfde serie met diamant voorzien, tja hoe objectief is het allemaal, zulke filmpjes?? Geen idee wat zo'n voorritser zou moeten gaan kosten zal ook wel niet goedkoop zijn?
 

48rmc

Actieve deelnemer
2 dec 2021
434
106
Middelburg
Volgens mij zijn de bladen die Felder verkoopt geproduceerd door AKE.
Ik kan het nog sterker brengen, er staat op de Felder zaagbladen duidelijk Ake gegraveerd, dus ze maken er geen geheim van bij Felder, maar Felder gooit er bijna €100 euro bovenop, tja de bladen zijn al zo goedkoop waarom ook niet:)
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
2.071
394
Je moet niet te snel oordelen over die meerprijs maar de bladen eerst eens met elkaar vergelijken.
mogelijk zijn ze inderdaad gelijk
Maar dat iets uit de zelfde fabriek komt betekend niet dat het om het zelfde product gaat.
Tegenwoordig zijn er heel veel specialisten in bepaalde onderdelen die produceren naar specificatie van de diverse merken.
 
  • Leuk
Waarderingen: 48rmc

48rmc

Actieve deelnemer
2 dec 2021
434
106
Middelburg
Je moet niet te snel oordelen over die meerprijs maar de bladen eerst eens met elkaar vergelijken.
mogelijk zijn ze inderdaad gelijk
Maar dat iets uit de zelfde fabriek komt betekend niet dat het om het zelfde product gaat.
Tegenwoordig zijn er heel veel specialisten in bepaalde onderdelen die produceren naar specificatie van de diverse merken.
Inderdaad daar maak je een punt al lijken ze verdomd veel op elkaar. Laten we de reactie's afwachten in de hoop dat er iemand is, die ze ook daadwerkelijk vele jaren intensief heeft gebruikt, en zijn ervaring met ons wilt delen. Deze diamanten zaagbladen zijn toch immers al een tijdje op de markt.
 

JonasLa

Actieve deelnemer
15 mei 2016
91
73
Ik heb uit nieuwsgierigheid een AKE supersilent 3.0 gekocht en ben er voor mijn gebruik niet heel enthousiast over.
Mijn ervaring met het zaagblad omvat voornamelijk melamine, multiplex, MDF en in mindere mate massief maar niet in grote diktes. Ik kan me voorstellen dat schulpen van massief met enige dikte niet heel gemakkelijk gaat gezien er tussen de tanden weinig ruimte voor spaanafvoer is en de zaagsnede relatief smal is. Voor MDF (te lakken achteraf) en multiplex (waarbij de zaagsnede met laagjes zichtbaar blijft) vind ik de ruwe zaagsnede vaak ergerlijk in de nabewerking.

Positief:
  • Het blad blijft inderdaad zeer lang scherp en gaat vlot door het materiaal.
  • Effectief zeer stil in gebruik
Negatief:
  • Prijzig, ook de voorritsers kosten niet veel minder dan een zaagblad. Deze zagen vereisen ook een ander spouwmes (dunner) dan een conventioneel zaagblad.
  • De randen hebben zeker meer nabewerking nodig dan bij een normaal kwalitatief goed zaagblad, de zaagsnede is ruwer.
  • Voorritsers zijn er enkel in conische variant. Bij oudere paneelzagen waarbij de voorritser manueel op- en neergezet wordt is dit erg vervelend. De voorritsers kosten niet veel minder dan een zaagblad. Spaanmelamine zagen zonder voorritser geeft geen schone zaagsnede aan de onderzijde, hiervoor is een voorritser dus wel noodzakelijk.
  • Schoonmaken van de tanden is naar mijn gevoel lastiger omdat ze zo klein zijn.
  • Smallere zaagsnede dan conventionele zaagbladen, wat dus ook een herkalibratie van de geleiders of aanslagen vereist bij het wisselen van/naar een ander zaagblad. Ook voor jigs die je maakt best vervelend.
Het sterke punt is de standtijd, als je hoofdzakelijk melamine zaagt en nadien het werk afplakt met een kantenlijmer met freesaggregaat dan is het naar mijn idee een goede optie. Volgens mij is dat waar deze zaagbladen sterk in zijn.
Zaag je vanalles, multiplex, MDF, massief voor meubelwerk, hou er dan rekening mee dat de zaagsnede altijd meer nabewerking vraagt dan bij een conventioneel blad. Wisselen van blad is door de andere dikte steeds gedoe.

Mijn besluit: in de filmpjes van de fabrikanten worden deze zaagbladen afgeschilderd als alleskunners, in de praktijk merk je dat er toch compromissen gesloten zijn. Er zijn goede redenen waarom fabrikanten als Leitz of CMT zo'n lijvige catalogi hebben met zaagbladen met verschillende tandtypes, tandhoeken, aantallen tanden, ...

Da's mijn ervaring, ik hoor het graag als anderen er anders over denken. Er zijn nog een paar forummers die zo'n blad hebben, misschien willen zij er ook iets over kwijt.
 

48rmc

Actieve deelnemer
2 dec 2021
434
106
Middelburg
Jonas heel erg bedankt voor je kritische noot, en dank voor je uitvoerige bijdrage door je kennis met ons te willen delen. Mochten er nog meer mensen bereid zijn om hun ervaring te delen dan zou dat mooi zijn.
 
  • Leuk
Waarderingen: MartijnEHV

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.119
1.942
Klein-Brabant, Vlaanderen
Er zijn goede redenen waarom fabrikanten als Leitz of CMT zo'n lijvige catalogi hebben met zaagbladen met verschillende tandtypes, tandhoeken, aantallen tanden, ...
heb geen diamanten zaagblad
nu ze betaalbaar geworden zijn, wel de vraag aan een vertegenwoordiger van een topmerk gesteld (noem geen naam 🤣)
diens commentaar was dat een niet-diamanten fijner snijdt dan een diamanten
zoals @JonasLa vermeldt, is een diamanten goed voor lange standtijden, maar vereist de snede nabewerking
 

48rmc

Actieve deelnemer
2 dec 2021
434
106
Middelburg
heb geen diamanten zaagblad
nu ze betaalbaar geworden zijn, wel de vraag aan een vertegenwoordiger van een topmerk gesteld (noem geen naam 🤣)
diens commentaar was dat een niet-diamanten fijner snijdt dan een diamanten
zoals @JonasLa vermeldt, is een diamanten goed voor lange standtijden, maar vereist de snede nabewerking
Des te meer vraag ik mezelf af hoe eerlijk/betrouwbaar zijn die filmpjes op youtube. De Canadese eigenaar die zijn diamanten Felder zaagblad voorziet van commentaar op Youtube is meer dan lovend over het snijresultaat, volgens hem heeft het bijna geen nabewerking meer nodig:oops:. De conclusie van Jonas is totaal het tegenovergestelde. ........Of Jonas heeft een kl.t. zaag, wat ik niet denk/of kan voorstellen of die canadees wordt zwaar gesponsord door Felder of zo'n formaatzaag van Felder doet echt wonderen? Maar hoe dan ook, ik blijf geïnteresseerd in meer meningen van andere gebruikers
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.