Bouw Schuur met overkapping

Michael0709

Nieuw lid
22 okt 2024
2
0
Brabant
Beste specialisten,

Wij hebben inmiddels onze vergunning voor het bouwen van onze woning, dat wordt allemaal geregeld door de aannemer dus daar hoef ik niet meer over na te denken.

Maar nu willen we zelf achter ons huis graag een schuur met aansluitend een overkapping bouwen. met afmetingen van Ca. 5,5m x 10m.
Nu ben ik zelf vrij handig en heb ik wel één en ander aan gereedschap om dit te maken. We hebben zelf eerst ons huis in sketchup geschetst en nu onze schuur daarin uit gewerkt.
Nu heb ik een heel aantal berichten doorgelezen en heel stuk slimmer geworden maar heb ik toch nog een aantal vragen die ik hoop door één van jullie specialisten te krijgen beantwoorden.

korte uitleg van uitgangspunten waar ik mee gewerkt heb, ik heb niet alles tot in details uitgewerkt maar wel nog een heel aantal vragen.

idee is om 1 grote betonplaat te storten 6x10M op een gestorte fundering.
waarbij de eerste 3M als overkapping dient en rest als schuur / garage. de schuur zelf wordt 5,5m breed waarbij dak met staanders iets verder loopt waardoor je op 6m uitkomt.
Nu wonen we op de klei in Brabant en omliggende huizen zijn ook gewoon op gemetselde fundering onder de vorst grond gebouwd en dit gaat al jaren goed.
ons huis wordt wel volledig onderheid maar dit brengt ook wel wat meer gewicht met zich mee.
sommige zweren erbij dat onderheid moet worden, nu vind ik het niet zo erg al zou de schuur door de jaren heen wat zakken maar gezien de opbouw ben ik beetje bang dat mogelijkheid bestaat dat scheef gaat zakken gezien achterwand en deel van de zijwand een gemetselde muur wordt, wat weer meer gewicht met zich mee brengt.
De keuze om een gemetselde muur te doen zit hem in onderhoudsvrij gedeelte, zo is ons huis ook gebouwd onderhoudsvrij. de keuzen waar wel hout komt zullen niet dagelijks aan zon water en wind getrotseerd worden.

Wat denken jullie hierin ? zou een fundering (diep genoeg voor vorst) met daarop een betonplaat mee gestort die ondersteund wordt door zand voldoen?


zoals hierboven genoemd en ook uitgetekend is willen we de achterwand en zijwand metselen tot Ca. 2300mm. daarnaast wil ik bij de rest van de wanden een borstwering metselen van Ca. 50cm
wat ik nu slecht kan vinden is hoe de stenen gemetseld moeten worden halfsteensmuur of volsteensmuur ? (misschien beetje off topic maar vraag het toch)
bij de borstwering lijkt me halfsteensmuur prima, waar de staanders komen wilde ik dan soort poer metselen. maar volstaat een halfsteensmuur voor de hogen muur qua stevigheid ook ?

De overkapping wordt gemaakt met staanders 200x200mm Douglas, zo ook de liggers. tussen de staanders van de wanden wil ik het met gewoon vurenhout frame maken waar zweeds Rabat wordt tegen aan geschroefd.
wat is nou de makkelijkste manier op de staanders te monteren ?
ik kan er natuurlijk voor kiezen om betonnen poer met een draadeind mee te storten waarop ik de paal schroef. nu lees ik daar sommige opmerking op dat dit qua draag vermogen op de paal niet sterk genoeg is.
koud op beton lijkt me ook niks in verband met met en optrekkend vocht.
hebben jullie hier mogelijk voorbeelden voor of andere oplossingen ?

de rest is allemaal vrij makkelijk, ring balk ook 200x200 mm, deze komt ook op gemetselde muur en de getekende staanders van 200x200 mm, bij elke staander de schoren.
en dan tussen de ringbalk komt een balkenlaag waarmee we een verdiepingsvloer maken.
laatste vak laat ik open zodat ik hier wat meer hoogte heb voor mijn auto brug en gemakkelijk grote spullen naar verdiepingsvloer kunnen.
we mogen tot 5 meter hoogte bouwen dus daar wil ik ook graag gebruik van maken.

Nu heb ik als ik het goed zeg in vak termen een sporenkap uitgetekend, maar ik overweeg dit te veranderen naar een gordingskap.
ik wil namelijk voor gemak gebruik maken van PIR platen waarop pan laten al zitten / komen voor de dakpannen.
hebben jullie advies wat hiervoor te gebruiken of zijn er nog andere snelle oplossingen die ook isoleren.
maar met deze platen is het in mijn idee makkelijker op een gordingskap te maken wat denken jullie hierbij ?
ik zou dan een spant aan begin en einde kunnen maken waarbij ik boven de achtermuur van de overkapping ook nog een spant kan maken, door dit zo te doen zou er in mijn idee wel meer ruimte ontstaan op de verdiepingsvloer.
vraag die ik daarbij alleen zou hebben is wat zou goedkoper zijn het Sporenkap constructie of Gordingskap constructie?

mocht ik nog iets vergeten zijn uit te leggen of onduidelijk zijn hoor ik het graag.
ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden.

Groet,

Michael
 

Bijlagen

  • Schermafbeelding 2024-11-04 125735.png
    Schermafbeelding 2024-11-04 125735.png
    818,7 KB · Weergaven: 8
  • Schermafbeelding 2024-11-04 125800.png
    Schermafbeelding 2024-11-04 125800.png
    548 KB · Weergaven: 8
  • Schermafbeelding 2024-11-04 125818.png
    Schermafbeelding 2024-11-04 125818.png
    715,1 KB · Weergaven: 6
  • Schermafbeelding 2024-11-04 125843.png
    Schermafbeelding 2024-11-04 125843.png
    607,6 KB · Weergaven: 6
  • Schermafbeelding 2024-11-04 125857.png
    Schermafbeelding 2024-11-04 125857.png
    756,9 KB · Weergaven: 6
  • Schermafbeelding 2024-11-04 125917.png
    Schermafbeelding 2024-11-04 125917.png
    683 KB · Weergaven: 8

Emilio

Oud hout
1 nov 2012
2.559
436
Dordrecht
Ten eerste; is dit vergunningsvrij te bouwen, heb je dat gecheckt?

Ten tweede; je hebt ernaast een woning die gebouwd gaat worden, dus zijn er sonderingen en een funderingsadvies gemaakt. Zonder die is er weinig zinnigs te zeggen, maar feit dat de woning onderheid moet worden geeft al aan dat het in principe hier ook noodzakelijk zal zijn als je zekerheid wilt mbt zettingen.

Nu lijkt het mem niet heel kostbaar om een paar extra paaltjes mee te laten slaan als de stelling er toch al staat en dan weet je zeker dat het gehele bouwwerk, wat zat kost, ook duurzaam zal zijn.

Vrijstaande muren van enige hoogte hebben steunberen nodig of dienen steens te worden uitgevoerd. alternatief kan zijn om een HSB binnenblad te gebruiken, dan blijft het ook stukken droger en kun je eventueel ook isoleren en afwerken met platen zodat iets ophangen makkelijk is.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.109
3.032
Als er toch al een heistelling en een betonpomp komt zou ik het gelijk mee nemen. Die autobrug lijkt me met je opgegeven maten niet fatsoenlijk bruikbaar.
 

Michael0709

Nieuw lid
22 okt 2024
2
0
Brabant
@Emilio
om jou en de rest vast te beantwoorden, ja het is vergunningsvrij en met gemeente gecheckt dat dit gebouwd mag worden.

Er zijn daarnaast inderdaad sonderingen gemaakt en daarop een constructie rapport maar deze heb ik nog niet mogen ontvangen dus vandaar hier de vraag wat er zonder te heien mogelijk is.
ik snap dat heien beste zou zijn maar ik vind zonden van geld als het niet zou hoeven voor het bouwwerk gezien het maar een schuur met overkapping wordt.
maar wat nodig is, is nodig.

heb je mogelijk een voorbeeld wat je bedoelt met HSB binnenblad?
idee was wel om buitenmuur te metselen daarna isolatie en binnen afwerking van hout zodat je inderdaad makkelijk wat kunt ophangen.
maar dit verstevigd de muur in mijn optiek niet toch?
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.109
3.032
Je zet eerst het houtskelet binnenblad. Daar gaat je folie over heen en dan metsel je daar je buitenblad voor. De muur is versiering, het hout is dragend. Zo wordt bijna elke uitbouw ook gebouwd. Een schuur bouwen van dat formaat gaat toch flink geld kosten. Je hebt de mogelijkheid om dat je toch al gaat bouwen, om de kosten voor de betonpomp en de heistelling over meer palen te verdelen. Voor de meeste putjes is het transport van de heistelling de grootste kosten post. Niet de palen zelf.
 

Emilio

Oud hout
1 nov 2012
2.559
436
Dordrecht
@Emilio
om jou en de rest vast te beantwoorden, ja het is vergunningsvrij en met gemeente gecheckt dat dit gebouwd mag worden.

Er zijn daarnaast inderdaad sonderingen gemaakt en daarop een constructie rapport maar deze heb ik nog niet mogen ontvangen dus vandaar hier de vraag wat er zonder te heien mogelijk is.
ik snap dat heien beste zou zijn maar ik vind zonden van geld als het niet zou hoeven voor het bouwwerk gezien het maar een schuur met overkapping wordt.
maar wat nodig is, is nodig.

heb je mogelijk een voorbeeld wat je bedoelt met HSB binnenblad?
idee was wel om buitenmuur te metselen daarna isolatie en binnen afwerking van hout zodat je inderdaad makkelijk wat kunt ophangen.
maar dit verstevigd de muur in mijn optiek niet toch?
Zonder sonderingen kan niemand iets zinnigs zeggen en zoals vermeldt, het moet, anders had het voor het huis ook niet nodig geweest. Wat ik ook al aangaf en Chevy bevestigt; het kost niet veel meer en beschermt een veel grotere investering.

Binnenblad is idd constructief, de buitenzijde afwerking en verstevigt de muur zeer zeker wel, HSB kan gewoon vloer-/dakdragend worden uitgevoerd.

Als ik je een tip mag geven; lees je wat beter in over bouwmethodiek en/of maak goede tekeningen. Je gaat zonder ervaring tegen veel problemen oplopen als je je huiswerk niet doet.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.