Boomschijven geschikt voor plantentafeltjes?

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
120
90
25
Delft
Hoi allemaal,

Vrienden van me waren aan het hinten dat ze wel interesse hadden in plantentafeltjes. Nou zag ik deze boomschijven bij mij(n ouders) in de buurt, en dat leek mij wel mooi.

Link

De vraag is: zijn zulke schijven geschikt of gaat dat gigantisch scheuren op den duur?

Ik hoop dat jullie me daarin kunnen adviseren!

N.b: misschien dat ik er nog wel een interessantere vorm van wil zagen of ze in elk geval van de live edge wil ontdoen. Heeft dat nog invloed?

Groetjes,
Bart
 

olivier_a

Actieve deelnemer
20 jun 2017
53
0
Brussel
Op de foto's te zien lijkt dit eik.
Je kan best eens navragen of de schijven al gedroogd zijn of vers gezaagd en of ze behandeld zijn met een product om het droogproces te vertragen.
In principe is de logica dat zo'n schijf altijd krimpt als je deze binnenshuis gebruikt waardoor barsten ontstaan.

Misschien een idee om met een klokboor de kern eruit te boren, de plant komt erop te staan dus niet zichtbaar.
 
Laatst bewerkt:

klusrob

Actieve deelnemer
27 jun 2011
453
100
Omgeving Eindhoven
Dat gaat zeker scheuren. Ik heb afgelopen winter ook wat eiken en noten schijven gezaagd, en die zijn bijna allemaal binnen enkele weken al gaan scheuren. Lagen gewoon buiten onder een afdak, dus nog niet eens binnen.
Maar misschien is het scheuren juist mooi en gelijk een idee om met epoxy aan de slag te gaan? Dat is mijn bedoeling tenminste. Hier blijven ze nog een paar jaar liggen, dan nog een jaar in een droge schuur om vervolgens mee aan de slag te gaan en dan ook de scheuren vol te gieten met epoxy, waarschijnlijk in een contrasterende kleur om het juist te accentueren.
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
120
90
25
Delft
Bedankt voor de reacties! De voorbeelden die ze in de MP advertentie geven zijn dus niet echt van waarde...

Ook zeer bedankt voor de suggesties om het scheuren te vermijden of er juist gebruik van te maken. Ik zit er nu een beetje over na te denken hoe ik, geïnspireerd door die suggesties, toch zo'n schijf zou kunnen gebruiken.
Als daar nog een mooi ontwerpje uit vloeit laat ik het weten!

Groetjes,
Bart
 

Leo Van Der Loo

Post veel
13 apr 2014
1.221
56
Atikokan Ontario Canada
Je kunt wel proberen om het te controleren waar het scheurt, en maar een scheur er in krijgt.
Als je er van het hart to buitenkant een zaagsnede in maakt, zal dat de plaats zijn die open trekt, zou Ik mooier vinden dan verschillend scheuren onwillekeurig in de schijf.

Je kunt lijn olie in het hout laten trekken (beide kanten) dat vertraagt het drogen en verminderd het scheuren, maar het scheuren kun je niet voorkomen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.