Advies over guts

diunke

Nieuw lid
6 apr 2021
20
13
Venlo
Hey,

Ik ben even op zoek naar advies. Voor kleine houtsnijwerken ben ik op zoek naar en v-vorm guts van 3mm. Momenteel heb ik een v vorm handpalmguts 6 mm van flexcut. Ik las echter dat een handpalmguts niet geschikt is voor reliefcarving (met fleshamer).
Ik wil deze bestellen via Baptist, maar ik zie veel opties voorbij komen met verschillende hoeken.

Mijn vragen:
- is een normale guts ook geschikt voor kleine snijwerken (of enkel een handpalmguts? Aangezien ik deze dan ook voor relief werken wil gebruiken
- welke hoek zouden jullie adviseren? Bestaat er een soort ‘standaard’ hoek? Mijn flexcut 6 mm is 70 graden.

Kortom: welke v vormige 3mm guts adviseren jullie?
 
Laatst bewerkt:

ornament

Oud hout
29 nov 2011
2.530
583
Hey,

Ik ben even op zoek naar advies. Voor kleine houtsnijwerken ben ik op zoek naar en v-vorm guts van 3mm.

Kortom: welke v vormige 6mm guts adviseren jullie?
Wil je nu een burijn van 3 mm of van 6 mm?

Voor mij steeds een volwassen guts in dit geval een burijn (= V vormige guts). Het meest universeel is de 60 graden versie. Voor groot en klein werk. Geen handpalmgutsen; die zijn voor hoogdruktechnieken.

Ik ben niet dol op de burijnen van Pfeil (nr 12 = 60 °) wegens hun specifieke model. Die van Dastra( nr 41) hebben een beter model .

Die van Henry Taylor (nr 39) zijn wat minder strak doordat ze veel handmatiger gesmeed worden, en ze de afwerking niet erg ver doorzetten. Maar de tientallen , licht verschillende , exemplaren die ik ben tegengekomen en mee gewerkt heb, bevielen mij eveneens beter dan de Pfeil burijnen . Die tientallen burijnen waren niet van mij, wel te verstaan. zelf heb ik geen enkele van Henry Taylor burijn en ook geen Pfeil nr 12, maar ze komen wel in mijn handen terecht...

Ik heb al heel lang een grote (12 of 14 mm) burijn van Kirschen (nr 41) die een heel dun lemmet heeft. Daar hou ik van. Geen idee of dit laatste een toeval is of dat ze altijd, ook in andere maten, dun staal hebben.

Alle hier aangehaalde modellen hebben een hoek van 60° tussen de benen.

Pfeil burijn nr 14 met een ronde (guts) overgang tussen de benen , vind ik voor groot beeldhouwwerk dan weer wel goed model, en een heel goede uitvinding van hun. Maar het is een meer specialistisch gereedschap, dat een echte burijn niet vervangen kan.

Flexcut en dat soort gereedschap dat de Amerikanen voor hun karikatuurtjes en bosgeesten gebruiken vind ik amateruristisch en erg minderwaardig. Ik wil daar niet mee werken.

groeten

Ornament
www.houtsnijden.eu
 
Laatst bewerkt:

wijk0983

Post veel
22 sep 2013
2.254
395
Etten-Leur
Jouw definitie van ‘klein’ ken ik niet maar voor werk van 80 * 80 mm zijn de ‘normale’ gutsen en burijnen van Pfeil prima. Voor een burijn (V-vorm) zijn nauwe hoeken alleen voor detailleren geschikt maar lopen ze vast als je iets meer hout wilt wegsnijden. Ergo 45 a 60 graad voor normaal snijwerk en bijv 3O graad voor detaillering.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.