Keukenfronten: eikenhout, notenhout, massief of fineer. Monocoat?

Woody WP

Nieuw lid
18 apr 2025
9
2
Nederland
heb je al eens water gekookt in de keuken of brood laten rijzen/bakken in stoomoven … Hoe goed je afzuiging ook is, er onstaat veel stoom/damp in een keuken
Dat kan ik me eigenlijk wel voorstellen. Vooral in een dichte keuken met een recirculatiekap. Ik heb zowel in mijn nieuwe als in mijn oude huis een open keuken met afzuiging naar buiten. Dan heb je praktisch dezelfde lucht in de keuken als in de woonkamer.

waarom focus je zoveel op massief?
Omdat ik het een fijn idee vind dat het tegen een stootje kan en dat het ooit opnieuw geschuurd en gelakt kan worden als dat nodig is. De fineer samples die ik nu in huis heb zijn vrij dun en vind ik ook niet zo mooi.

Omdat de samples die ik nu in huis heb heel dun fineer hebben en eigenlijk ook niet zo mooi zijn. Het fineer bestaat uit één stuk en heeft niet veel nerftekening.

Wellicht moet ik op zoek naar fronten met beter fineer. Wordt vervolgd...
 

LeonvB

Post veel
23 nov 2014
903
198
Heb je hier daadwerkelijk ervaring mee of is dit algemene kennis? Je bent niet de eerste in dit topic die dit zegt, en daarom begin ik nu te twijfelen of massief eiken wel zo'n goed idee is. Aan de andere kant zie ik meerdere fabrikanten die al decennia massief eiken fronten verkopen en daar gerust 5000 euro per keuken voor vragen. Het feit dat deze zaken al zo lang bestaan zegt me dat het probleem niet gigantisch kan zijn.

Ik kan met googlen ook geen foto's vinden van voorbeelden van kromme fronten. Heeft iemand wellicht een voorbeeldfoto?
Eigen ervaring. In een vorige keuken een gelakt MDF deur die 2x zo dik werd vervangen door eiken, en ondanks de forse klampen erachter toch de deur zien kromtrekken. Eiken is mooi, maar niet handig. Van alle materialen die ik tot nu toe gebruikt heb (incl. spaanplaat, MDF, multiplex, massief) is de 5-laags bamboe het meest ideale dat ik kon vinden.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.