Titebond 3 of..?

Koen1984

Nieuw lid
20 sep 2024
2
0
aalsmeer
Goede middag,

Voor het maken van sijplanken wordt vaak Titbond genoemd als "de lijm" om dit mee te doen.
Heeft iemand hier ervaring mee en zijn er in nederland goede/betere alternatieven?

Of is Titebond de beste weg?
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.955
969
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Alle PVAc lijmen zijn voedselveilig, zeker tot en met D3. Titebond is de enige die het geld heeft opgehoest om dat formeel te laten testen, en is dus de enige die dit officieel mag claimen... Maar er zijn geen wezenlijke verschillen op dat vlak tussen de verschillende PVAc lijmen. Merk daarbij op dat het 'kunststof' laagje dat op veel kaaskorsten zit (en dat je gewoon kunt eten) veelal ook PVAc is.

Je hebt overigens geen D4 lijm nodig voor een snijplank. Tenzij je m een week onderdompelt in een bak water (don't ask...). Bij normaal gebruik wordt een snijplank nooit zo nat dat het enig effect op hout of lijm heeft.
 
  • Leuk
  • Haha
Waarderingen: Petrolhead en Houtsoort

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.955
969
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
D4 lijmen zijn zover ik kan vinden niet voedselveilig. helaas. Vandaar de zoektocht :)
Dan heb je het denk ik over D4 polyurethaanlijmen (bruislijm)? Er IS ook PVAc D4 - dat is waarschijnlijk een stuk minder bezwaarlijk.

De waterbestendigheid van PVAc lijmen (D2, D3 en de PVAc D4 lijmen) wordt verkregen door zijketens en copolymeren toe te voegen aan de basis polyvinylacetaat waardoor de esterverbindingen in het PVAc sterker worden en minder toegankelijk voor water... Geen 'losse' toevoegingen die een eigen leven zouden kunnen gaan leiden dus - chemisch gezien zijn D2, D3 en PVAc D4 behoorlijk vergelijkbaar.
 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.577
742
Enschede
ingoogni.nl
Voedselveilig is een lastige discussie.

Wettelijk is iets pas voedselveilig als het gecertificeerd is, maar dan zijn er ook weer producten waarvoor het blijkbaar weer niet nodig is. Wie, bijvoorbeeld certificeert het hout dat je gebruikt?

Siliconen slangen die in de voedingsindustrie gebruikt worden zijn het niet, het uitgangspunt is hier dat de basismaterialen en de productiemethoden het zijn (kan inmiddels veranderd zijn, ben er al weer een tijdje uit. Rubber slangen kun je weer wel gecertificeerd krijgen). Op de zelfde wijze is caseïnelijm voedselveilig, maar zijn wel mensen met caseïnegevoeligheid.
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
2.168
436
De meeste fabrikanten vinden het de moeite niet om hun product te laten certificeren.
die paar flessen voor snijplanken zijn financieel niet interessant.
En het betreft voor titebond overigens ook geen Europees certificaat
er zijn Europees gecertificeerde kitten en lijmen maar daar zit geen enkele houtlijm tussen (tenzij je epoxy wilt gebruiken)

dat een product niet is gecertificeerd wil niet zeggen dat het een probleem is als het product in aanraking komt met voedsel.
Het meeste natuurlijke voedsel is ook niet als voedselveiling gecertificeerd sterker nog het mag een bepaalde kleine hoeveelheid zeer schadelijke stoffen bevatten.

Als jij titebond wilt gebruiken moet je dat gewoon lekker doen (het is een primma lijm)
maar met lijm van frencken, bizon of een andere leverancier is het resultaat het zelfde.
waarbij je dan ongeveer de helft voor de lijm kwijt bent.
 
  • Leuk
Waarderingen: henkverhaar

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
1.027
839
Nootdorp
ik heb net gekeken naar de ingredienten bij titebond en bij Bison. Titebond vermeld niets op hun flessen. Bison geeft wel een paar ingredienten prijs. Naast het begrip voedselveiligheid zou ik wel eens de pfas waarden willen zien van deze lijmen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.