Keuze (nieuwe) machines voor maken tafel

3dmazter

My best friend was a carpenter ✞
10 aug 2014
1.827
389
38
Enkhuizen
Geduld is een schone zaak.
Soms is er niets knaps te vinden op marktplaats.
Maar maak zoekopdrachten aan en kijk zelf geregeld dan kom je vanzelf iets tegen wat en goed en betaalbaar is.
Niet even maar snel wat kopen daar krijg je later spijt van als je daarna een prachtige machine langs ziet komen.
 

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.139
973
En ik sluit mij aan bij Emilio ;). Het lastige van een eerste machine is dat je vaak niet weet wat je precies nodig hebt, waar je aan gaat ergeren, etc. Daarnaast groei je als houtbewerker, waardoor de eisen ook gaan veranderen. Mijn insteek is daarom met een goede tweedehands beginnen, waardoor je ervaring op doet en dan weet je veel beter wat je nodig hebt. Hier speelt wel mee dat ik vaker machines opknap, waardoor ik wel wat zicht heb op de kwaliteit van een tweedehands machine en ik er niet echt tegen op zie om ze op te knappen. Mocht ik een machine ontgroeit zijn (of ik kom een goede deal tegen) dan verkoop ik mijn oude machine.

Maar als je geen gedoe wilt, geen opknapwerk, garantie en dergelijke, dan ontkom je bijna niet aan een nieuwe. Een occasion bij een dealer is leuk, maar daar is de garantie vaak ook maar 3 maanden en zijn slijtagedelen vaak uitgesloten van garantie. En dan is de prijs vaak hoger dan bij een particulier en zijn de machines vaak professioneel (en daarmee veel intenser) gebruikt.

Jij zult moeten afwegen:
- Hoe lang wil je met de machine gaan werken?
- Wat zijn de eisen die je stelt aan de machine en in hoeverre gaan jouw eisen in de toekomst veranderen?
- Hoeveel zekerheid wil je (garantie) en wat wil en kun je zelf doen aan een machine?
- Bepaal het budget. Als blijkt dat wat je wilt niet lukt binnen het budget, dan moet je de eisen verlagen of het budget verhogen.

Denk hierbij met jouw hoofd en niet met jouw gevoel. Ik snap dat je teleurgesteld bent in de Metabo en dat is terecht. Maar dat betekent niet dat elke machine in die prijsklasse slecht is. De Metabo wordt al bijna 50 jaar zonder veel wijzigingen verkocht. Als die zo slecht was, dan was de productie allang gestopt.

Je bent nu bij professionele machines bij een handelaar aan het kijken, vanwege de garantie en dat je dan eerder het idee hebt dat je een goede machine koopt. Ik denk dat je dan het slechste van 2 werelden kiest. Wil je goedkoop, dan ga je naar een occasion van een particulier. Wil je zekerheid, dan ga je voor een nieuwe. Een voorbeeld om dit toe te lichten: ik heb recent een niet SCM SC 2 C zaagtafel gekocht. Bij een dealer stond een occasion en die was exact zoals ik het wilde, waardoor ik enthousiast de verkoper contacteerde. De prijs van de occasion was €100 duurder dan dezelfde machine nieuw in Duitsland. Dan ga ik natuurlijk voor een nieuwe. Tegelijk was ik in contact met een particulier die een combinatiemachine aanbood. Die was duurder dan de SC 2 C. Maar doordat deze ook mijn Metabo vlak/vandiktebank zou vervangen, zou ik de Metabo kunnen verkopen en dan was het prijsverschil minimaal. Echter had de machine een aantal nadelen, waardoor deze niet helemaal aan mijn eisen voldeed. Het was een moeilijke overweging, omdat ik er met de vlak/vandiktebank op vooruit ging. Maar omdat het zaaggedeelte niet voldeed was ik bang dat ik op korte termijn spijt zou krijgen. Een dergelijke inschatting kun je alleen maken als je ervaring hebt.

Dit is natuurlijk een extreme voorbeeld, want normaal zijn de machines nieuw niet goedkoper dan tweedehands. Maar meestal vind ik het verschil te klein om een occasion te verantwoorden. Een uitzondering zijn echt oude machines, maar dan loop je natuurlijk veel meer risico.
 

Infinity

Actieve deelnemer
26 sep 2019
224
28
Twente
Wat wil je er mee doen? Echter verfijnd meubelwerk en commercieel?
Of van oud hout meubeltjes maken voor de hobby?
Ik heb meubels gemaakt met oude vandiktebank van 100 euro, en een vlakbank van 200 euro.
Als je de beperkingen van je machines kent kun je je daarop aanpassen.
Vind dat de standaard hier soms gewoon skyhigh ligt.
M'n scheppach invalzaag doet het prima voor wat ik er mee doen wil, zou niet weten waarom ik een festool wil.

Volgens mij gaat het nog altijd om degene die de machine bedient, je kunt de machines nog zo duur kopen. Dat maakt je niet meteen een professional of vakman.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.583
1.803
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Ik waardeer alle hulp en advies ten zeerste. Ik vind het minder leuk als er commentaar geleverd word in de trand van 'hot en her' en 'wat doe je nou' - zoals eerder gemeld vind ik het erg lastig en meld in in feite alles wat ik vind, met mijn overdenkingen erbij. Dat betekent absoluut niet dat ik jullie advies niet ter harte neem - ik ga gewoon alles af.

Machines richting het 2000 euro (of erboven) prijsbereik zijn echter gewoon geen optie. Alle voordelen van zo'n budget ten spijt, ik vind 1250 euro voor de Metabo echt al het randje, en als ik tot 1400 moet gaan voor iets dat significant beter is ben ik daartoe bereid, maar verder écht niet. Ik mag dan geen standaard 'hobbyist' zijn, mijn budget is dat zeker wél, en ik ben best bereid een aantal concessies te doen. Het enige waar ik geen concessie op wil doen is dat de machine niet in stukjes uit elkaar valt bij gebruik, en dat lijkt me echt niet teveel gevraagd voor het gestelde budget.

Ik overweeg dus:

- oudere machines binnen budget die wellicht wat werk nodig hebben, maar wel bewezen betrouwbaar zijn en tegen een stootje kunnen
- nieuwe(re) machines met een vorm van garantie/zekerheid
- semi/profi machines die nét binnen budget vallen dankzij veiling/uitverkoop/faillissement etc

En ik wens:

minimaal 150mm vandikte capaciteit in de hoogte
minimaal 250mm vlak/vandikte capaciteit in de breedte
genoeg vermogen om over deze breedte te werken (dus dan denk ik 2kw minimum?)
vlakke tafels
een stevige, goede geleider

Als ik de boel van tijd tot tijd moet stellen is dat begrijpelijk en ik ben ook niet op zoek naar 1/10e millimeter nauwkeurigheid (bij de Metabo kon ik redelijk nauwkeurig per millimeter verstellen en dat was voor mijn werk prima). Ik kan er ook mee leven als het omzetten niet binnen 2 seconden mogelijk is, en als de machine onwerkbaar groot/zwaar is, ook prima als dat mijn doel bereikt. Ik heb de ruimte en beschikking over 380v.

De machine moet gewoon zwaardere stukken aan kunnen, ik denk dat dit het voornaamste 'probleem' is. Ik verkoop mijn meubels, maar in hele kleine oplage. Ik produceer waarschijnlijk één groter stuk zoals een kast of tafel in 4 tot 6 weken. Ik maak daarbij wel gebruik van een mix van nieuw en oud hout, soms 3 meter lang en 20 centimeter breed. Dat hout maak ik weer geschikt voor gebruik en vaak wil ik ze ook 'mooi' maken, dus strak, glad en netjes. De vlakbank is daarbij essentieel, maar zal niet dagelijks hard moeten werken, denk eerder aan een paar dagen hard werken per twee of drie weken.

Wat wil je er mee doen? Echter verfijnd meubelwerk en commercieel?
Of van oud hout meubeltjes maken voor de hobby?
Ik heb meubels gemaakt met oude vandiktebank van 100 euro, en een vlakbank van 200 euro.
Als je de beperkingen van je machines kent kun je je daarop aanpassen.
Vind dat de standaard hier soms gewoon skyhigh ligt.
M'n scheppach invalzaag doet het prima voor wat ik er mee doen wil, zou niet weten waarom ik een festool wil.

Volgens mij gaat het nog altijd om degene die de machine bedient, je kunt de machines nog zo duur kopen. Dat maakt je niet meteen een professional of vakman.

Soms verfijnd, soms oud hout dus. Ik laat mijn werk heel erg leiden door de beschikbaarheid van materiaal. Als het een opdracht is (van een klant, of van mijn vrouw :)) dan zoek ik het hout daarop uit en zal het meestal nieuw hout zijn. Maak ik voor de 'kunst' meubels dan is het eigenlijk altijd gerecycled materiaal. Het kan dus ook harder hout zijn zoals Douglas of Eiken, en net wat ik al zeg, soms grote/zware stukken.

Wat ik verwacht van een machine in de door mij gestelde prijsklasse is dat hij een deuk en slijtageplekken mag hebben, maar dat hij wel recht is, een krachtige motor heeft en niet in elkaar zakt als ik er een flinke balk overheen jaag.
 
Laatst bewerkt:

Tieske

Actieve deelnemer
11 jan 2018
63
8
omgeving Arnhem
Ik snap het heel goed dat je alle kanten opvliegt, heb ik ook vaak last van ;)

Als ik jouw verhaal zo lees zouden mijn keuzes zijn (jij zoekt een beetje in de hoek waar ik ook verwacht te gaan zoeken over een tijdje):
In het geval van nieuw: Record Power bij de Baptist (de mobiele of de iets zwaardere): heb je in ieder geval een betrouwbaar bedrijf waar je het koopt.
Oudere machine binnen budget: zou ik denk ik voor een EB gaan, hebben zich bewezen, voldoende informatie over te vinden en heel belangrijk: als je na een tijdje toch iets zwaarders wil kun je m voor hetzelfde bedrag verkopen (mits goed onderhouden).
Of je moet geluk hebben en voor jouw budget tegen een semiprofessionele zwaardere machine aanlopen die aan je wensen voldoet.

Je werkt er niet dagelijks mee (10 meubels in het jaar zijn wellicht 20 dagen vlak/vandiktebank gebruik) en de meubels die je maakt vragen niet per definitie om een hoge mate van (repeteerbare) nauwkeurigheid.
 
  • Leuk
Waarderingen: trigger

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.583
1.803
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Dat is het he. Ik maak er niet dagelijks gebruik van, maar de bouwkwaliteit die ik (denk ik) nodig heb moet wel van dat soort zijn. Overigens is de brandhout-tafel nu af, ik heb hem verder met de hand afgemaakt aangezien precisie daar toch minder een dingetje was.

Ik hoop stiekem nu dat de verkoper van de Lurem overstag gaat. Hij vroeg wat ik bereid was uit te geven en ik heb aangegeven 1300 euro. Hij adverteert voor 1875, maar het hoogste bod tot nu toe is 1400. Dat is wel via Marktplaats dus dat zegt (uit eigen ervaring) vaak niks. Wie niet waagt...
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.787
934
Leeuwarden
Ik denk dat je in de goede richting zit met de Lurem, ook een Robland zou een goede machine voor je zijn. Gezien het werk dat je nu al laat zien zou ik weg blijven van de lichtere machines zoals de EB en aanverwante types.

Succes! Fons
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: trigger

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.583
1.803
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Goed...

Ik heb naar aanleiding van jullie goede ervaringen met Baptist gebeld, specifiek over de PT107. Zij geven aan dat dit een degelijke, professionele machine is, en niet zoals de PT260 die in hun visie toch hobby matig bedoeld is en nog wel eens storingen vertoont.

Maar wat, want dat was mijn hamvraag, als er toch iets met de PT107, 162 kilo schoon aan de haak, mocht zijn?

Dan moet ik hem zelf terug naar Arnhem leuren zodat zij ernaar kunnen kijken.

HBM heeft met de 300 exact dezelfde machine voor 100 euro minder en die geven aan hem gewoon te komen ophalen als het niet met een opgestuurd onderdeel te verhelpen is. Dus ofwel ik moet, op basis van de ervaringen die sommigen hebben met HBM als bedrijf of de 300 als machine deze keuze helemaal niet overwegen (en dus ook de PT107 van Baptist niet) of ik moet concluderen dat die HBM300 dus helemaal zo'n slechte keuze niet is, gegeven die twee opties.

Niet te zeggen dat het nu tussen deze twee machines gaat natuurlijk, maar de afwikkeling van eventuele issues is nu begrijpelijkerwijs een groot punt voor mij geworden. En tot nu toe heb ik van HBM prompte reacties gehad, ook bij garantiegevallen. Moeilijk hoor.
 

Tieske

Actieve deelnemer
11 jan 2018
63
8
omgeving Arnhem
Als je de Lurem voor dat bedrag kunt scoren zou ik het ook wel weten! (Is volgens mij wel een handelaar dus let ook hier op met eventuele BTW).

Over de garantie (van HBM of Baptist): je hebt altijd recht op wettelijke garantie wat inhoudt dat, zeker de eerste maanden/jaren (wanneer eventuele problemen anders dan slijtage echt wel aan het licht komen), de verkoper gewoon dient te zorgen voor eventuele reparaties, inclusief verzending heen en weer. Dit dus zonder jou hiervoor op te laten draaien (of verplichten om het te komen brengen/halen, zeker als je het online besteld na bezichtiging).

zie ook:
Radar en Ondernemen en internet

Waar je recht op hebt en of je dat eenvoudig verkrijgt zijn vaak 2 verschillende zaken, daar verschillen (web)winkels nogal in. Ook hangt het af van wat je mag verwachten van een bepaald product hoeveel zaken er onder de garantie vallen (een hobbymachine mag je nu eenmaal minder van verwachten dan van een professionele machine).
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.583
1.803
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Als je de Lurem voor dat bedrag kunt scoren zou ik het ook wel weten! (Is volgens mij wel een handelaar dus let ook hier op met eventuele BTW).

Over de garantie (van HBM of Baptist): je hebt altijd recht op wettelijke garantie wat inhoudt dat, zeker de eerste maanden/jaren (wanneer eventuele problemen anders dan slijtage echt wel aan het licht komen), de verkoper gewoon dient te zorgen voor eventuele reparaties, inclusief verzending heen en weer. Dit dus zonder jou hiervoor op te laten draaien (of verplichten om het te komen brengen/halen, zeker als je het online besteld na bezichtiging).

zie ook:
Radar en Ondernemen en internet

Waar je recht op hebt en of je dat eenvoudig verkrijgt zijn vaak 2 verschillende zaken, daar verschillen (web)winkels nogal in. Ook hangt het af van wat je mag verwachten van een bepaald product hoeveel zaken er onder de garantie vallen (een hobbymachine mag je nu eenmaal minder van verwachten dan van een professionele machine).

Nu ja, dan kan het toch alleen maar in mijn voordeel werken als ik nu mijn huiswerk alvast doe. Als Baptist van te voren al aangeeft hierin niet te kunnen voorzien kan ik er wettelijk wel recht op hebben, het gaat dan lastig worden het ook te krijgen.

HBM geeft aan hier over nagedacht te hebben en een voorziening te hebben in deze gevallen. Dat heb ik zwart op wit, maar zou ik natuurlijk nogmaals officieel laten bevestigen voor een eventuele aanschaf. Ik zou daarbij ook duidelijk vastleggen welke verwachtingen ik heb en dat ik kom reclameren als hieraan niet voldaan word. Als zij dan willen aangeven dat de machine wel of niet geschikt is, is dát het moment.

De handelaar met de Lurem heeft inderdaad aangegeven dat de prijzen ex btw zijn, maar het irritante is dat Marktplaats hier geen onderscheid in maakt. En de handelaren zijn zelf ook niet zo transparant dat ze dat erbij zetten in de advertentietekst.

Nu ik die advertentie nogmaals bekijk trouwens: Het typeplaatje vermeld 230 volt, maar er zit een krachtstroom stekker aan de machine...
 

Infinity

Actieve deelnemer
26 sep 2019
224
28
Twente
Kan zijn dat de motor anders aangesloten is als ie uit een gebied met 3x220v krachtstroom komt. Motor anders bedraden in dat geval, van driehoek naar ster.
Komt in bepaalde delen van belgië nog voor, of dat in nederland ook nog zo is weet ik echter niet.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.583
1.803
Emmen
bigbeardbuilds.nl

ik denk ik waag er in ieder geval een belletje aan. 2100 ex btw :sneaky:.
Hij gaf aan dat als ik iets goeds onder deze prijs wil vinden ik zou moeten kijken naar een Kity of een Lurem. Tja, die laatste had ik al gevonden :p nu de prijs nog...
 

Jac56

Actieve deelnemer
30 sep 2017
30
4
oud gastel
Dag Trigger,
Ik weet dat meer info verstrekken niet automatisch tot een beter geïnformeerd mens leidt, maar toch wil ik je mijn mening ook zeker ter overweging geven. Je hebt behoorlijke ambities om met hout te gaan werken. Van Scheppach heb ik de HM 2 te koop, best op leeftijd, maar oerdegelijk en nog steeds onderdelen na te bestellen, het is een vlak van dikte bank uit 83 die het prima doet van Duitse makelij. Daaraan zijn verschillende modules te koppelen, bijvoorbeeld een langgatboor waarmee je pen-gat verbindingen kunt maken en een freesinrichting om allerlei profielen in hout te frezen. Het totaal bied ik aan voor 700 euro, daarbij inbegrepen zijn extra accessoires zoals langgatboren, stofafzuigkappen etc etc.
De handleidingen zijn te vinden op internet. De foto’s kun je bekijken op het Marktplein van deze site. Heel veel ervaring op doen met nauwkeurige apparatuur voor een schappelijke prijs volgens mij.
Succes met het maken van je uiteindelijke keuze.
met vriendelijke groet, Jac
 

vandikte

Post veel
3 jul 2013
1.763
459
Almere
2100 ex btw is 2541 inclusief, de Hammer is tig jaar nieuwer en met garantie, over de prijs (2420 incl) is ook daar te onderhandelen...maar dit is toch allemaal boven budget?
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.583
1.803
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Dag Trigger,
Ik weet dat meer info verstrekken niet automatisch tot een beter geïnformeerd mens leidt, maar toch wil ik je mijn mening ook zeker ter overweging geven. Je hebt behoorlijke ambities om met hout te gaan werken. Van Scheppach heb ik de HM 2 te koop, best op leeftijd, maar oerdegelijk en nog steeds onderdelen na te bestellen, het is een vlak van dikte bank uit 83 die het prima doet van Duitse makelij. Daaraan zijn verschillende modules te koppelen, bijvoorbeeld een langgatboor waarmee je pen-gat verbindingen kunt maken en een freesinrichting om allerlei profielen in hout te frezen. Het totaal bied ik aan voor 700 euro, daarbij inbegrepen zijn extra accessoires zoals langgatboren, stofafzuigkappen etc etc.
De handleidingen zijn te vinden op internet. De foto’s kun je bekijken op het Marktplein van deze site. Heel veel ervaring op doen met nauwkeurige apparatuur voor een schappelijke prijs volgens mij.
Succes met het maken van je uiteindelijke keuze.
met vriendelijke groet, Jac

Hoi Jac,

dat is in ieder geval binnen budget! Maar dan ga ik zo brutaal zijn om onze mede-forummers om hun mening over jouw machine en jouw aanbod te vragen ;) want ik ken alleen maar het Scheppach spul wat ze bij HBM verkopen (en dat kan vast geen leidraad zijn). Oh, en foto's zijn zeker welkom!
 

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.139
973
Jac, met alle respect, maar de Scheppach is van alle vlak/vandiktebanken die ik heb gehad degene die het slechtst is bevallen. Mijn vader was blij met de zijne, totdat hij mijn Metabo probeerde. Zie dit overzicht om te zien waarom ik niet zo gecharmeerd ben van de Scheppach.
 

Jac56

Actieve deelnemer
30 sep 2017
30
4
oud gastel
Jac, met alle respect, maar de Scheppach is van alle vlak/vandiktebanken die ik heb gehad degene die het slechtst is bevallen. Mijn vader was blij met de zijne, totdat hij mijn Metabo probeerde. Zie dit overzicht om te zien waarom ik niet zo gecharmeerd ben van de Scheppach.
Alles heeft zijn prijs natuurlijk, maar voor een beginnende enthousiasteling vind ik het gedane aanbod voor die prijs toch een heel mooie instap mogelijkheid. Duurder en beter kan vervolgens altijd nog.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.